infa.lt

Nikaragva nutraukė diplomatinius santykius su Nyderlandais – intervencionalistai ir neokolonialistai

01 spalio
14:58 2022
Danielis Ortega

Danielis Ortega | REUTERS

Nikaragvos Respublika nutraukė diplomatinius santykius su Nyderlandais, pranešė „Reuters”, remdamasi Lotynų Amerikos šalies užsienio reikalų ministerijos pareiškimu.

Pareiškime teigiama, kad sprendimas priimtas dėl Nyderlandų „intervencionizmo ir neokolonializmo pozicijos”.

„Nikaragvos susitaikymo ir nacionalinės vienybės vyriausybės Užsienio reikalų ministerija, atsižvelgdama į Nyderlandų Karalystės nuoseklią intervencinę ir neokolonialistinę poziciją, informuoja šios šalies vyriausybę apie mūsų sprendimą nedelsiant nutraukti diplomatinius santykius”, – sakoma Respublikos užsienio reikalų ministerijos išplatintame pareiškimo tekste.

Nikaragvos užsienio reikalų ministerijos teigimu, Nyderlandų valdžios institucijos įžeidinėjo ir toliau „įžeidinėja ir grasina Nikaragvos šeimoms”.

Europos valstybė taip pat kaltinama dėl „viešųjų darbų, pavyzdžiui, ligoninių, panaikinimo čiabuvių ir afroamerikiečių bendruomenėse”.

Be to, Nikaragvos užsienio reikalų ministerija savo oficialiame pareiškime pasmerkė Europos valstybių „nusikaltimus” prieš agresijos aukomis tapusias šalis, tokias kaip Nikaragva.

„Imperijos ir kolonizatoriai mums žinomi, niekas negali priversti pamiršti jų nusikaltimų žmonijai”, – sakoma paskelbtame dokumente.

Dieną prieš tai Nikaragvos prezidentas Danielis Ortega kritikavo Nyderlandus.

Jis pareiškė, kad Nyderlandai prieš kelerius metus norėjo Nikaragvoje atidaryti nedidelę ligoninę, tačiau rugsėjo pabaigoje Nyderlandų diplomatas Nikaragvos užsienio reikalų ministrui Denisui Moncadai pranešė, kad statybos buvo sustabdytos.

Nyderlandai atsisakė statyti ligoninę Karibų jūros pakrantėje dėl Managvos politikos. Tačiau, pasak Ortegos, statybos net nebuvo pradėtos.

„Ambasadorius atvyko kalbėtis su nikaragviečiais, tarsi Nikaragva būtų Nyderlandų kolonija”, – sakė Ortega, neįvardydamas diplomato pavardės.

Ortega taip pat užsipuolė Romos katalikų bažnyčią, kurią apkaltino nedemokratiškumu, diktatūra ir tironija, taip pat bandymais 2018 m. nuversti teisėtą Nikaragvos vyriausybę.

Anksčiau, rugsėjo 28 d., respublikos valdžios institucijos paskelbė Europos Sąjungos ambasadorę Bettiną Mushaidt persona non grata.

Mushaidt buvo pranešta, kad jos buvimas šalyje yra nepageidaujamas „dėl jos nepagarbos šalies suverenitetui”.

Vietos žiniasklaida teigia, kad diplomatės išsiuntimo priežastis gali būti ES delegacijos kalba JT Generalinėje Asamblėjoje Niujorke, kurioje ES pareigūnai reikalavo Nikaragvos valdžios institucijų paleisti politinius kalinius ir atkurti šalyje demokratiją.

Liepos 23 d. laikraštis „Junge Welt” rašė, kad įvykiai Ukrainoje pakirto pasitikėjimą Vakarais Lotynų Amerikoje.

Buvo pranešta, kad prasidėjus Rusijos karui prieš kaimyninę šalį Pietų Amerikos šalių vadovai ėmė pabrėžti savo neutralumą.

Birželio 17 d. Nikaragvos finansų ir kreditų ministras Ivanas Adolfo Acosta Montalvanas pareiškė, kad nors Lotynų Amerikos šalys istoriškai buvo glaudžiai susijusios su JAV, tai neatnešė joms ekonominės gerovės.

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 139

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pliurpi nesąmones - tikriausiai dėl to kaltas Putinas....

Užsienio agentai remia protestuotojus prieš užsienio agentus viešinantį įstatymą. Logiška....

Puikūs klausymai!...

Jeigu tie "karingi" būtų vyrai - važiuotų į Ukrainą ir ten įrodinėtų savo tiesas. Bet...

Idomu kaip argumentuoja, ar kad tokiu atveju neistos i europos sajunga? Ar kad nebus lgbt?...

Jumoristai. Pabandė blokuoti, tai Telegram pati užblokavo Ukrainos saugumo diversijų darymo kanalus. Tada atšoko. Dabar...

Keista, bet kai Lietuvis sako kas blogai, tai jam būtinai kaišiojami visokie skaičiai. Taip buvo...