infa.lt

ES siūlo naujas sankcijas Rusijai, nukreiptos prieš prekybą ir apimančias naftos kainų ribojimą

29 rugsėjo
06:40 2022

Trečiadienį (rugsėjo 28 d.) Europos Komisija pateikė pasiūlymą dėl aštuntojo sankcijų Rusijai paketo po Maskvos karinės agresijos prieš Ukrainą eskalavimo, įskaitant tolesnius prekybos apribojimus ir naftos kainų apribojimą trečiosioms šalims, praneša Euractiv.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pareiškė, kad naujausias sankcijų paketas skirtas „priversti Kremlių sumokėti” už karo Ukrainoje eskalavimą, kurį ji pavadino „apsimestiniu” referendumu Rusijos okupuotose teritorijose.

Ursula von der Leyen paskelbė, kad ES vykdomoji institucija paskelbs naftos kainų viršutinės ribos nustatymo teisinį pagrindą, kad sumažintų Rusijos pajamas ir stabilizuotų pasaulinę naftos rinką.

G7 jau susitarė nustatyti tokį apribojimą, tačiau ES valstybių narių nuomonės dėl to, ar blokas turėtų imtis panašių priemonių, išsiskyrė. JAV spaudžiant, kad mechanizmas būtų įdiegtas iki gruodžio 5 d., kai įsigalios anksčiau sutartas draudimas importuoti rusišką žaliavinę naftą jūra, šiam žingsniui ypač priešinasi Pietų Europos valstybės.

Be to, pasiūlyme numatomi tolesni Rusijos produktų importo draudimai, dėl kurių Maskva turėtų netekti papildomų 7 mlrd. eurų pajamų, ir daugiau eksporto draudimų pagrindinėms karinėms reikmėms naudojamoms technologijoms, pavyzdžiui, aviacijos gaminiams, elektroniniams komponentams ir tam tikroms cheminėms medžiagoms.

Sankcijų paketu taip pat būtų uždrausta ES piliečiams dalyvauti Rusijos valstybinių įmonių valdymo organų veikloje. „Rusija neturėtų naudotis Europos žiniomis ir patirtimi”, – sakė U. von der Leyen.

Iki šiol garsiausias atvejis buvo buvęs Vokietijos kancleris Gerhardas Šrioderis (Gerhard Schröder), kuris sulaukė kritikos ir neteko privilegijų dėl glaudžių ryšių su Rusijos valstybinėmis dujų bendrovėmis.

ES vykdomosios valdžios pasiūlyme dėl sankcijų taip pat numatyta įšaldyti turtą ir uždrausti keliauti asmenims, susijusiems su šią savaitę Ukrainoje vykdytais referendumais, tačiau jos būtų nukreiptos ir prieš aukštus Rusijos gynybos ministerijos pareigūnus.

„Tiems, kurie remia Rusijos ginkluotąsias pajėgas tiekdami kariuomenės įrangą ir ginklus, įskaitant raketas ir naikintuvus, ir dalyvauja verbuojant tuos 300 000 karių”, – žurnalistams Briuselyje sakė ES vyriausiasis diplomatas Josepas Borrellas.

Be to, pagal trečiadienį išdėstytą pasiūlymą, asmenims, padedantiems Rusijai apeiti sankcijas, gali būti taikomos sankcijos.  Europos Komisija trečiadienį šį pasiūlymą pristatė ES ambasadoriams.

Dabar pasiūlymas bus pateiktas ES valstybėms narėms, o penktadienį vyksiančiame posėdyje ES ambasadoriai tikriausiai įvertins pasiūlymą. Kad paketas būtų įgyvendintas, reikės vieningo pritarimo.

Lenkija, Baltijos šalys ir Airija šiame naujausiame raunde reikalavo, kad būtų imtasi griežtesnių priemonių, tarp jų – apriboti bendradarbiavimą su Rusijos komerciniu branduoliniu sektoriumi.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 118

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Ne ES siulo,    -  2022-09-29, 10:58

    o JAV. Ir ne Rusijai,o pacios ES sunaikinimui.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

praktika rodo,kad hiperseksualus buna psichiniai ligoniai. O stai reciausias bet rafinuociausias seksas - auksto intelekto...

apie ta "tvarka"! Jos ir nebuvo. Stipresnis visada dare ka nori ir niekada nebuvo smerkiamas,jei...

pasaulio matymas nusvinta per 72 lytis! Branduoliu skilimas menkniekis,su sia praregejimo bomba palyginus!...

Jie eina link totolaus fantastinio rytojaus kur žmogus renkantis atstova valdžioje tampa ju vergas, skaičius...

kad jis zino,kur ji yra! Nusispjauti - dar nereiskia neapykantos! Gal tiesiog "draugo" kauke jam...

jau ir moteru,skelbia Ukraina,o mums - musu "svietejai" meluoja,kad Rusija! Beje,noriu pasveikinti ukrainiecius Europoje! Naujasis...

Nuolat stiprina kontrole,o vogti milijonus - kasdien lengviau!...