infa.lt

ECB padidino palūkanų normą – didės palūkanos besiskolinantiems

09 rugsėjo
11:39 2022

paveikslėlis

Ketvirtadienį Europos Centrinio Banko (ECB) valdančioji taryba vienbalsiai iš karto padidino pagrindinę palūkanų normą 75 baziniais punktais – iki 1,25 % per metus.

Tai buvo didžiausias vienkartinis visų laikų pinigų politikos sugriežtinimas – analitikai tikėjosi, kad palūkanos padidės ne daugiau kaip 50 punktų.

Reguliatorius paskelbė, kad per artimiausius posėdžius palūkanų normos bus didinamos dar kelis kartus – taip siekiama sumažinti infliaciją, kuri rugpjūčio mėnesį euro zonoje padidėjo iki rekordinio 9,1 % lygio, nes dėl Rusijos karinės operacijos Ukrainoje pakilo energijos ir maisto kainos.

„Šiuo ryžtingu žingsniu siekiama įtvirtinti perėjimą nuo skatinamosios pinigų politikos prie tokio lygio, kuris užtikrintų, kad infliacija grįžtų prie vidutinio laikotarpio tikslo – 2 %.

Dėl tolesnio palūkanų normų didinimo bus sprendžiama kituose posėdžiuose, siekiant atvėsinti paklausą ir užkirsti kelią tolesnio tvaraus infliacijos lūkesčių augimo rizikai”, – sakė ECB vadovė Christine Lagarde pareiškime po priežiūros institucijos valdybos posėdžio.

Be to, ECB vadovybė žada reguliariai vertinti savo politiką, atsižvelgdama į naujus duomenis ir infliacijos prognozes. Kainų augimas vertinamas kaip „gerokai viršijantis” tikslą, teigiama, kad jis linkęs išlikti dabartinio lygio „ilgą laiką”.

Remiantis pirminiu Eurostato įverčiu, rugpjūčio mėn. infliacija euro zonoje siekė 9,1 % (dėl energijos ir maisto kainų infliacija atitinkamai padidėjo iki rekordinių 38,3 % ir 10,6 %).

Šis veiksnys, taip pat perteklinė paklausa „tam tikruose sektoriuose”, atsiradusi dėl būtinybės iš naujo paleisti ekonomiką po kovidinių apribojimų, ir pasiūlos suvaržymai daro spaudimą infliacijai didėti – ECB pripažįsta, kad dabartiniai rekordai taip pat nėra ribiniai, tačiau tikisi, kad šis rodiklis mažės, nes pinigų politikos priemonės bus perkeltos į euro zonos ekonomiką.

ECB padidino infliacijos prognozes: 2022 m. – iki 8,1 % (anksčiau buvo 6,8 %), 2023 m. – iki 5,5 % (3,5 %), 2024 m. – iki 2,3 % (2,1 %). Taip pat buvo padidintos bazinės infliacijos, kuri apskaičiuojama pašalinus tiesioginį energijos ir maisto kainų poveikį, įverčiai: 2022 m. – 3,9 %, 2023 m. – 3,4 %, o 2024 m. – 2,3 %.

„Rinkos rodikliai rodo, kad nors artimiausiu metu naftos kainos ir toliau mažės, dujų kainos išliks neįprastai aukšto lygio”, – konstatuoja ECB vadovė.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 111

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...