infa.lt

ES sveikatos apsaugos komisarė ragina šalis prieš rudenį sustiprinti COVID priemones

20 liepos
08:30 2022

Mergina su kauke

Pirmadienį (liepos 18 d.) EURACTIV gautame laiške, kuriame teigiama, kad per pastarąsias šešias savaites trigubai padaugėjo naujų COVID-19 atvejų, ES sveikatos apsaugos komisaras paragino valstybes nares sustiprinti prevencines visuomenės sveikatos priemones ruošiantis šaltesniems mėnesiams, praneša Euractiv.

Sveikatos apsaugos komisarė Stella Kyriakides laiške pabrėžė, kad pandemija dar nesibaigė, ir paragino „labai svarbu” išlaikyti „griežtą budrumą” ir toliau įgyvendinti veiksmus, kuriuos Komisija rekomendavo praėjusių metų balandžio mėn.

ES užkrečiamųjų ligų agentūra (ECDC) pirmadienį įspėjo, kad COVID-19 atvejų Europos Sąjungoje ir Europos ekonominėje erdvėje (ES/EEE) per pastarąsias penkias savaites padaugėjo, o tai reiškia, kad prasidėjo plataus masto banga, kurią sukėlė susirūpinimą keliantys BA.4 ir BA.5 variantai.

„Kadangi mūsų piliečiai mėgaujasi pelnytu vasaros laikotarpiu be pastarųjų dvejų metų sveikatos apsaugos apribojimų, turime toliau dėti bendras pastangas, kad suvaldytume COVID-19 pandemiją, planuodami ir žvelgdami į ateitį, kad būtume pasirengę artėjančiam rudens ir žiemos sezonui”, – laiške pabrėžė Kyriakides.

Antradienį Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Europos padalinio direktorius Hansas Kluge pareiškime patvirtino, kad per pastarąsias šešias savaites Europos regione naujų COVID-19 atvejų padaugėjo trigubai, o praėjusią savaitę užregistruota beveik trys milijonai naujų atvejų, kurie sudaro beveik pusę visų naujų atvejų pasaulyje.

„Nors vyresnio amžiaus žmonių grupėje infekcijos lygis ir toliau didėja, Europoje nuo COVID-19 kiekvieną savaitę miršta beveik 3 000 žmonių”, – pridūrė ji.

PSO įspėjo, kad sparčiai didėjantis COVID-19 atvejų skaičius, sumažėjus viruso stebėsenai, prognozuoja sudėtingą rudenį ir žiemą Europos regione. „Mano žinia vyriausybėms ir sveikatos priežiūros institucijoms – veikti dabar ir pasiruošti ateinantiems mėnesiams”, – sakė Kluge.

Pasirengimas šaltajam sezonui

Siekdamas pasirengti artėjančiam šaltajam sezonui, Kyriakides laiške taip pat atkreipė dėmesį į tai, kaip svarbu užtikrinti pakankamą sveikatos priežiūros atsargų kiekį ir tinkamą medicininių atsakomųjų priemonių naudojimą.

„Labai svarbu, kad visi imtumėmės būtinų veiksmų, kad po vasaros ir ateinančiais metais ir toliau turėtume galimybę gauti stabilų ir nuspėjamą COVID-19 vakcinų tiekimą”, – sakė ji.

Šalys taip pat buvo paragintos planuoti saugų grįžimą į darbą ir mokyklas iki rugsėjo mėnesio, „kai vėl atsidarys mokyklos, o piliečiai grįš į darbą, pritaikytą konkrečiai situacijai ir sąlygoms jų šalyje”.

Ji pridūrė, kad nors prireikus reikėtų apsvarstyti nefarmacines intervencines priemones, pavyzdžiui, kaukes, socialinį atstūmimą ir kitas, reikėtų vengti uždaryti švietimo sistemas.

Galiausiai Kyriakides pabrėžė, kad svarbu ir toliau „koordinuojant veiksmus su tarptautiniais partneriais tęsti mūsų vadovaujantį vaidmenį pasaulinėje kovoje su COVID-19”, ir pridūrė, kad „labai svarbu, kad jūs ir toliau dėtumėte pastangas dėl donorystės, ypač atsižvelgiant į tai, kad bus galima įsigyti adaptuotą vakcinos variantą”.

Stiprinančios ir adaptuotos vakcinos

Valstybės narės buvo paragintos sustiprinti pastangas pirminės vakcinacijos ir stiprinamųjų dozių srityje. Remiantis atnaujintomis ECDC ir Europos vaistų agentūros (EMA) rekomendacijomis, antrąją stiprinamąją dozę reikėtų skirti 60 metų ir vyresniems asmenims, taip pat bet kurio amžiaus asmenims, turintiems sveikatos sutrikimų, dėl kurių jiems kyla didelė sunkios ligos rizika.

Kaip teigiama ECDC pareiškime, vyresniems nei 60 metų amžiaus žmonėms, turintiems gretutinių ligų, išlieka didžiausia sunkių ligų rizika, todėl skiepijimo kampanijos turėtų būti vykdomos siekiant sumažinti COVID-19 hospitalizaciją, sunkių ligų ir mirčių skaičių bei apsaugoti sveikatos priežiūros sistemas.

Kyriakides laiške teigė, kad „tiksli, nuosekli ir skaidri sveikatos priežiūros institucijų komunikacija su piliečiais ir toliau išlieka gyvybiškai svarbi”, siekiant panaikinti likusias skiepijimo spragas šiuo metu turimomis vakcinomis.

Nors dabartinės vakcinos tebėra veiksmingos kovojant su hospitalizacija, sunkiomis ligomis ir mirtimis nuo COVID-19, šalių buvo paprašyta rengti būsimas vakcinacijos kampanijas, paremtas būsimomis adaptuotomis dvivalentėmis vakcinomis nuo Omicron variantų.

„Duomenys rodo, kad [šiuo metu turimų vakcinų] apsauga laikui bėgant silpnėja, todėl EMA siekia, kad rugsėjo mėn. būtų galima patvirtinti adaptuotas vakcinas”, – sakė sveikatos apsaugos vadovė.

Kai bus pristatytos adaptuotos vakcinos, šalys turi turėti logistinius pajėgumus, kad galėtų iš karto pradėti skiepijimo kampanijas, kurias prieš žiemos sezoną rekomenduojama derinti su skiepais nuo gripo.

Laiške taip pat pabrėžiama, kad svarbu ištisus metus vykdyti integruotą stebėseną ir sukurti tinkamus tyrimų pajėgumus.

ECDC direktorė Andrea Ammon pirmadienį teigė, kad „būtina skubiai sukurti tvirtas, integruotas priežiūros sistemas, kurios būtų tvarios ir atsparios, jei kiltų nauja pandemija, o turint kelias saugias ir veiksmingas vakcinas, kiekviena dabar užkardyta COVID-19 infekcija yra potencialiai išgelbėta gyvybė”.

PAREMSIU? - ar infa.lt darbas reikalingas? Nuspręsti galite tik jūs.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 233

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Tadas    -  2022-07-20, 09:09

    Žmones jie vygdo Reseta daugiau nieko ! Jū tikslas jus nuskurdinti ir pavergti !

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pasirodo, ne tik pas mus prastai su žodžio laisve..... ta politinio prieglobsčio [rašytis kitose šalyse...

Volteras yra pasakęs: Jei nori išsiaiškinti kas tave valdo - išsiaiškink ko tau negalima kritikuoti...

iš anksto suplanuotas rasinis baltųjų europiečių genocidas ir jo autoriai: lebionka.blogspot.com/2020/11/vizualinis-europieciu-samones.html...

geri pastebėjimai apie juodašiknius kolonistus: telegra.ph/kolonistai-10-28...

O gal manot, kad kitų gamintojų vakcinos geresnės? Ir mirčių nuo jų yra tūkstančių tūkstančiai,...

be žodžių.... neseniai dar buvo galimas vienintelis būdas "saugiai saviraiškai" kartoti valstybės institucijų skelbiamą informaciją,...

abriezų karo nusikaltėlių "žygdarbiai": telegra.ph/ISRAHELL-10-16...