infa.lt

Jolanta Blažytė. Neofašizmas sveikatos apsaugos srityje

14 liepos
06:40 2022
Jolanta Blažytė

Facebook nuotr.

Aktualus Brownstone instituto eksperto straipsnis (autoriaus titulai – straipsnio apačioje. Šaltinis). Cituoju:

Fašizmas – tai menas slėpti tiesą po sveiko dorumo fasadu. Jis senas kaip pati žmonija. Musolinis tik suteikė jam pavadinimą, o savo autoritarines idėjas slėpė po pelkių sausinimu, kaimų atnaujinimu, vaikais mokyklose ir laiku atvažiuojančiais traukiniais. 1930m. nacizmo veidas buvo laimingi, besišypsantys jaunuoliai, kartu dirbantys lauke ir atkuriantys šalį.

Tačiau tie laimingi besišypsantys 1930-ųjų jaunuoliai iš tikrųjų buvo mokomi savęs teisinimo, kitokio mąstymo menkinimo ir kolektyvinio paklusnumo meno. Jie žinojo, kad yra teisūs ir kad problema yra kita pusė. Ar tai pažįstama?

Pastarųjų dvejų metų visuomenės pokyčius lėmė ir jiems vadovavo „visuomenės sveikata”. Todėl teisinga ieškoti visuomenės sveikatos analogijų praeityje, kad būtų lengviau suprasti, kas vyksta, kokie yra veiksniai ir kur jie gali nuvesti.

Matėme, kaip mūsų visuomenės sveikatos specialistai ir jiems atstovaujančios asociacijos ragino aktyviai diskriminuoti ir taikyti prievartą medicinos pasirinkimo atžvilgiu.

Jie pasisakė už politiką, kuri skurdina kitus, tuo pat metu išlaikydami savo atlyginimus, kontroliuodami normalų šeimos gyvenimą ir net nurodydami, kaip jie turėtų gedėti savo mirusiųjų.

Ligoninės atšaukė operacijas tiems, kurie priėmė medicininius sprendimus, nepatinkančius ligoninei. Esu matęs kaip vienai šeimai neleido bendrauti su mirštančiu mylimu žmogumi, kol jis nesusileis injekcijos. Kai tik pacientas tai padarė, jam buvo leista pasimatyti su šeima. Tai patvirtina, kad buvo siekiama ne imuniteto, o prisitaikymo.

Visi matėme kaip žymūs sveikatos priežiūros specialistai viešai šmeižė ir niekino kolegas, kurie laikėsi principų: prievartos nebuvimo, informuoto sutikimo ir nediskriminavimo. Užuot pirmenybę teikęs žmonėms, vienas profesionalus kolega diskusijoje apie įrodymus ir etiką mane informavo, kad visuomenės sveikatos gydytojų vaidmuo – įgyvendinti valdžios nurodymus. Vėlgi, tai kolektyvinis paklusnumas.

Tai buvo pateisinama “bendru gėriu”. Tai yra neapibrėžta sąvoka, nes per dvejus metus nė viena vyriausybė, stumianti šį naratyvą, nepateikė aiškių kaštų-naudos duomenų, įrodančių, kad „gėris” yra didesnis už žalą. Tačiau faktinė suma, nors ir svarbi, nėra esminis dalykas. “Bendrasis gėris” tapo priežastimi visuomenės sveikatos specialistams panaikinti asmens teisių viršenybės koncepciją.

Jie nusprendė, kad mažumų diskriminacija, stigmatizavimas ir slopinimas yra priimtini siekiant „apsaugoti” daugumą. Būtent tai buvo ir yra fašizmas. Ir tie, kurie propagavo tokius šūkius kaip „neskiepytųjų pandemija” arba „niekas nėra saugus, kol visi nėra saugūs”, žino, kas yra mažumų „atpirkimo ožys” ir kokios gali būti to pasekmės.

Iš istorijos jie taip pat žino, kad klaidingas šių teiginių pobūdis neslopina jų poveikio. Fašizmas yra tiesos priešas ir niekada nėra ir nebus jos tarnas.

Rašydami šį tekstą norime pasiūlyti vadinti daiktus tikrais pavadinimais. Vakcinos yra farmacinis produktas, kurio nauda ir rizika skiriasi, kaip ir medžiai skiriasi nuo medinių daiktų.

Bet kurioje visuomenėje, kurioje visi žmonės laikomi lygiaverčiais ir savaime vertingais, teises į savo kūną turi žmonės, o ne gydytojai ar vyriausybės.

Stigmatizavimas, diskriminacija ir atskirtis dėl sveikatos priežiūros pasirinkimo, nesvarbu, ar tai būtų ŽIV, ar vėžys, ar COVID-19, yra neteisinga. Išskirti ir juodinti kolegas už kitokį požiūrį į vaistų vartojimą yra arogantiška. Smerkti tuos, kurie atsisako vykdyti etikos ir moralės normoms prieštaraujančius nurodymus, yra pavojinga.

Aklai laikytis vyriausybės ir įmonių diktato vien tam, kad atitiktų „kolektyvo” reikalavimus, neturi nieko bendro su etiška visuomenės sveikata. Visa tai turi daugiau bendro su praėjusio šimtmečio fašistinėmis ideologijomis nei su tuo, kas buvo dėstoma visuomenės sveikatos paskaitose, kurias lankiau.

Jei tokią visuomenę dabar norime kurti, turėtume tai atvirai pasakyti, o ne slėptis už tokių netikrų dorybės fasadų kaip „vakcinų solidarumas” ar „visi kartu”.

Nesivelkime į politines gražbylystes apie „kairę” ir „dešinę”. Dviejų pagrindinių Europos fašistinių režimų vadovai XX a. trečiajame dešimtmetyje kilo iš „kairiųjų”. Jie rėmėsi visuomenės sveikatos “bendro gėrio” sąvokomis, kad atsijotų prastesnio mąstymo ir nesilaikančius jų įstatymų žmones.

Dabartinė mūsų padėtis reikalauja savianalizės, o ne šališkumo. Mes, kaip gydytojo profesijos atstovai, vykdome direktyvas diskriminuoti, stigmatizuoti ir išskirti. Panaikinome pagrindines žmogaus teises – į kūno autonomiją, išsilavinimą, darbą, šeimos gyvenimą, judėjimą ir keliavimą.

Mes sekėme korporacijų autoritarais, nekreipdami dėmesio į jų interesus. Jie praturtėjo, tuo tarpu mūsų visuomenė nuskurdo. Visuomeninė sveikata nesugebėjo užtikrinti žmonių teisių ir tapo mažos, turtingos ir įtakingos mažumos įrankiu.

Galime ir toliau eiti šiuo keliu, ir jis tikriausiai baigsis ten pat, kur ir praėjusį kartą. Arba galime prisiminti, kad visuomenės sveikata turi tarnauti žmonėms, o ne būti įrankiu tų, kurie siekia juos kontroliuoti.

Jei neremiame fašizmo, galime nustoti būti jo įrankiu. Tai galėtume pasiekti paprasčiausiai laikydamiesi pagrindinių etikos principų, kuriais grindžiama mūsų profesija.“

Autorius Davidas Bellas, Brownstone instituto vyresnysis mokslininkas, JAV gyvenantis visuomenės sveikatos gydytojas. Dirbęs vidaus ligų ir visuomenės sveikatos srityje Australijoje ir Jungtinėje Karalystėje, jis dirbo Pasaulio sveikatos organizacijoje (PSO), buvo maliarijos ir karštliginių ligų programos vadovas Inovatyvios naujos diagnostikos fonde (FIND) Ženevoje ir Pasaulinės sveikatos technologijų direktorius „Intellectual Ventures Global Good Fund” Bellevue, JAV. Jis konsultuoja biotechnologijų ir pasaulinės sveikatos klausimais. MBBS, MTH, PhD, FAFPHM, FRCP

Pirmą kartą šis įrašas paskelbtas jo autorės asmeninėje Facebook paskyroje

 

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 409

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. VŽA    -  2022-07-14, 10:07

    PSO pagrindinis tikslas – MAŽINTI žmonių skaičių pasaulyje…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...