infa.lt

Turkija nebeprieštaraus Suomijos ir Švedijos narystei NATO

29 birželio
09:39 2022

Ankara atšaukė savo prieštaravimus dėl Švedijos ir Suomijos prisijungimo prie aljanso.

Pirmoji svarbi žinia iš Madride vykusio NATO aukščiausiojo lygio susitikimo – Turkijos sprendimas nebetrukdyti Švedijai ir Suomijai prisijungti prie aljanso. Per dvi dienas šalys susitars dėl konkrečių veiksmų, kurie leistų išplėsti NATO narių sąrašą iki 32.

Antradienio vakarą priimtame memorandume teigiama, kad abi Šiaurės šalys ir Turkija įsipareigojo „visapusiškai remti kovą su grėsmėmis viena kitos saugumui”. Taigi jau pirmąją aukščiausiojo lygio susitikimo dieną Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas tapo pagrindiniu naujienų skleidėju, privertusiu aljansą derėtis su juo…

„Turkija gavo tai, ko norėjo”.

Keturšalis Turkijos, NATO, Švedijos ir Suomijos aukščiausiojo lygio susitikimas buvo kelias savaites trukusių derybų su Ankara dėl sąlygų, kuriomis ji prieštarauja dviejų Skandinavijos šalių prisijungimui prie aljanso, kulminacija. Susitikimo naujienos buvo sensacingos.

„Šiandien Madride prieš NATO aukščiausiojo lygio susitikimą, kuriam tarpininkavo NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas, išsamiai susitikome su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu ir Švedijos ministre pirmininke Magdalena Andersson.

Po šio susitikimo mūsų užsienio reikalų ministrai pasirašė trišalį memorandumą, kuriuo patvirtinama, kad Turkija Madrido aukščiausiojo lygio susitikime išreikš paramą Suomijos ir Švedijos pakvietimui tapti narėmis”, – sakoma Suomijos prezidento Sauli Niinistö pareiškime, kurį paskelbė jo biuras. „Turkija dabar sutinka, kad gautume pakviestųjų į NATO statusą”, – vakar patvirtino Magdalena Andersson.

Dabar Šiaurės Atlanto aljanso sąjungininkės ketina per artimiausias dvi dienas susitarti dėl „konkrečių žingsnių Švedijai ir Suomijai prisijungti prie aljanso”.

„Per pastarąsias kelias savaites Turkija išreiškė susirūpinimą dėl terorizmo grėsmės. Suomija visada rimtai žiūrėjo į šias problemas. Suomija smerkia visas terorizmo apraiškas. Būdama NATO narė, Suomija bus visiškai įsipareigojusi laikytis NATO dokumentų ir politikos kovos su terorizmu srityje”, – pareiškė Suomijos lyderis.

Savo ruožtu, Recepo Tayyipo Erdogano biuras pareiškė: „Turkija gavo tai, ko norėjo. Šalys susitarė visapusiškai bendradarbiauti su Turkija kovojant su Kurdistano darbininkų partija ir jos atšakomis.

Bus panaikintas Turkijai taikomas  gynybos produkcijos embargas, bus plečiamas bendradarbiavimas šioje srityje. Bus sukurtas struktūrinis bendradarbiavimo mechanizmas, skirtas keistis žvalgybos informacija kovojant su terorizmu. Suomija ir Švedija bus kiek įmanoma labiau remiamos ES saugumo priemonėse.

Dar prieš dieną nebuvo jokių ženklų, kad derybos baigsis būtent taip. Pavyzdžiui, Recepas Tayyipas Erdoganas, prieš išskrisdamas į Madridą, pažadėjo „dokumentų pagalba” papasakoti apie Suomijos ir Švedijos valdžios institucijų veidmainystę „kovojant su terorizmu”: „Dokumentais, informacija ir vaizdais informuosime savo pašnekovus apie veidmainystę teroristinių organizacijų, tokių kaip Kurdistano darbininkų partija, Demokratinės Sirijos pajėgos ir FETO, atžvilgiu”.

Tuo pačiu metu Sauli Niinistö atsargiai pabrėžė, kad pastaruoju metu tarp jo šalies ir Turkijos yra daugiau supratimo nei anksčiau. Švedijos užsienio reikalų ministrė Ann Linde, kalbėdama su „Svenska Dagbladet”, taip pat atsargiai išreiškė viltį, kad vis dėlto įvyks teigiamų pokyčių.

Šiomis aplinkybėmis aukščiausiojo lygio susitikimo šeimininkas Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas bandė nuraminti būsimus naujokus, išreikšdamas įsitikinimą, kad Švedija ir Suomija „NATO narėmis taps jei ne dabar, tai vėliau”.

Tačiau viso to pasekoje, antradienio vakarą Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad dėl to šių dviejų Šiaurės šalių įstojimas į NATO bus greičiausias per visą karinio bloko istoriją.

„Trečiadienį NATO vadovai nuspręs pakviesti Švediją ir Suomiją tapti aljanso narėmis, o po šio aukščiausiojo lygio susitikimo Suomijai ir Švedijai bus suteiktas NATO pakviestųjų šalių statusas”, – paaiškino jis procedūrą.

Jis sakė: „Pažvelkite į žemėlapį ir pamatysite, kad tai visiškai kitoks aljansas. Pamatysite, kad tai visiškai pakeis saugumo padėtį Baltijos regione.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 167

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Vkt    -  2022-06-29, 10:05

    Turkija ir Lenkija visada buvo ir yra politinės prostitutės.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

O kas suteikė teisę “seimui” spręsti už mane?...

Ar tai verta dėmesio naujiena? kad kairieji marksistai jau seniai pramušė dugną žinome, gal tik...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...