infa.lt

Neįtikėtini muzikos instrumentai apie kuriuos kalbama per mažai

20 kovo
06:20 2022

Visi neįtikėtini muzikos instrumentai atsirado Azijoje, tad ne išimtis ir skambantys dubenys. Jie kilę iš egzotiškojo Tibeto, o į vakarus juos atskraidino lakūnai. Šie instrumentai savo nepakartojamomis savybėmis bemat susilaukė ypatingo susidomėjimo. Kaip nurodo istoriniai šaltiniai, pirmieji skambantys dubenys prieš penkis tūkstančius metų buvo pagaminti iš gryno vario, vėliau atsirado ir žalvariniai.

Kokioms reikmėms buvo naudojami skambantys dubenys?

Kad ir kaip bebūtų keista, senovėje skambantys dubenys būdavo naudojami gana praktiniais sumetimais – vandeniui, medžio angliai, tabakui ar grūdams laikyti. Be to, juos naudodavo ir vynuogynuose. O sakralinė skambančių dubenų pusė Tibete ilgą laiką buvo slepiama nuo pašalinių akių. Šiuolaikiniai meistrai pamažu pradeda gaivinti pamirštas tradicijas ir šiems grojantiems dubenims suteikia žymiai platesnę jų panaudojimo prasmę.

Kuo pasižymi skambantys dubenys?

Skambantis dubuo skleidžia labai stiprų, ir harmoningą, ilgai gaudžiantį garsą, kuris vieniems sužadina energijos pliūpsnį, o kitus atvirkščiai – nuramina, pašalina stresines nuotaikas, suteikia viltį, jog ateitis tikrai laukia geresnė ir palankesnė. Šie muzikos instrumentai daugelio namuose tapo pageidaujama jų dalimi. Jie kabinami tarpduryje, prie palubės sietynų, kad būtų galima juos pajudinti ir sukelti malonius garsus. O privačių namų sklypuose galima rasti juos pakabintus į dekoratyvinius medžius ar vaismedžius, tada jais leidžiama groti vėjui.

Šiuolaikiniai skambantys dubenys pasižymi itin maloniai ir darniai skambančiais tonais. Jie gaminami ir rankomis, ir pramoniniu gamybiniu būdu. Jie padaryti iš bronzos – vario ir alavo mišinio, nes ji labiausiai tinka tokių savotiškų varpelių gamybai. Geriausieji instrumentai pas mus atkeliauja ir Nepalo regiono.

Ar labai skiriasi senoviniai dainuojantys dubenys nuo šiuolaikinių?

Senoviniai šio tipo muzikos instrumentai savo išvaizda beveik nesiskiria nuo dabartinių, nes šiuolaikinės technologijos leidžia suvienodinti tai kas senoviška su šiandiena. Todėl kokybiškai pagamintas dubuo skamba lygiai taip pat gražiai skambėti, kaip ir senoviškas. Kita vertus, tik didėjant instrumento amžiui išgaunami vis ryškesni, sodresni ir tuo pačiu švelnesni garsai. Tad tik tikrieji skambančių dubenų ekspertai gali nustatyti jų vertę ir tikrąjį amžių.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 181

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vagis turi sedėti...

Tuoj turėsime kuopos generolų....

>> Baltijos šalys pranešė, kad nedalyvaus, tačiau jos nebuvo kviestos. Dvarniaškės gali paskalyti ir namie...

A

Reikėjo Vakarams galvoti apie tai dar septyniasdešimtaisiais,kada gobšumo apakinti ir siekdami viršpelnių visą gamybą pervedė...

Pandoros skynia pamažu atsiveria... Pasekmės bus skaudžios visoms ekonomikoms... Tik gaila, kad priėmę tokius sprendimus...

Tai pindosai jau vakar pripažino......