infa.lt

Kristalų rūšys

20 kovo
06:50 2022

Kristalai žmonijos istorijoje yra žinomi nuo pačių seniausių laikų. Senovėje žmonės dar nesugebėjo perprasti kristalų susidarymo priežasčių, todėl jiems buvo priskiriamos magiškos savybės. Buvo tikėta, jog jie net padeda išgydyti pačias sunkiausias ligas, parodo, kas laukia ateityje. Paskui mokslas pamažu ėmė įsisavinti žinias apie tikrąją kristalų prigimtį ir išaiškino pagrindines kristalų rūšis.

Ką žinome apie kristalus?

Mokslinių tyrinėjimų dėka sužinota apie tai, jog yra natūralūs ir dirbtiniai kristalai. Natūralieji per ilgą laiką užaugo žemėje kaitinami itin aukštos temperatūros ir slegiami milžiniško slėgio. O dirbtinius kristalus žmonės palengva įsigudrino užauginti ne tik laboratorijose, bet ir namie.

Kristalais vadinami deimantai, smaragdai, ametistai, safyrai ir kiti mums žinomi brangieji bei pusiau brangieji akmenys. Be šių įspūdingų ir gražumu garsėjančių gamtos užaugintų kristalų dar yra daug ir kitokių kristalinę struktūrą gavusių medžiagų. Nustebsite, bet tinkamiausia medžiaga kristalų susidarymui yra paprastas vanduo. Gal ne visiems yra žinoma, jog vandens kristalais vadinamas ledas ir snaigės.

Kokios yra kristalų formos?

Kristalais vadinamos kietosios medžiagos, kurios turi daugiakampio formą, susidariusią dėl tvarkingo atomų išsidėstymo. Kristalus tiriantis mokslas domisi kristalinių medžiagų formomis, vidine struktūra ir pagrindinėmis savybėmis. Tarp gerai susiformavusių kristalų minimi pirito kubeliai, granato penkiakampiai, nusmailėję į kalnų kristalo prizmės galus, geležies rūdos aštuoniasieniai. Tarp kristalų rasime ir daug brangiųjų akmenų: deimantų, rubino, topazo ir kitų darinių. Taip pat dauguma uolienų ir mineralų yra priskiriami prie kristalų.

Kada gali būti pažeista taisyklinga kristalų forma?

Taisyklinga geometrinė kristalų forma gali būti pažeista dėl įvairių nepalankių susidarymo sąlygų arba dėl neapdairaus pamatinių uolienų naikinimo ar gamtinio poveikio. Pavyzdžiui, pakrantėse galima pamatyti apvalius kvarco, granato ar magnetito kristalus. Kai kristalai įgauna negražias formas, tampa nenormaliai išsivysčiusiais, aplūžinėjusiais ar suapvalėjusiais kraštais. O norisi , kad geometrinis taisyklingumas išliktų ne tik kristalo paviršiuje, bet ir jo vidinėje struktūroje. Apie kristalus, jų formas ir savybes bei kitomis temomis daug informacijos pateikiama internetinėje svetainėje: https://mazojiindija.lt/, tad jeigu turite kokių nors labai jus dominančių klausimų, nesidrovėkite ir drąsiai klauskite, jums tikrai bus atsakyta.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 710

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pandoros skynia pamažu atsiveria... Pasekmės bus skaudžios visoms ekonomikoms... Tik gaila, kad priėmę tokius sprendimus...

Tai pindosai jau vakar pripažino......

tai su kuo kariaus gal su marsiečiais,nes kariniam pramoniniam kompleksui reikia užsakymų...

malonu kad ant pasaulio dar yra blaiviai mąstančių...

tai rusai panaudos 100%...

O

tas tai bus teisėtas.......