infa.lt

Stambaus masto korupcijos Vilniaus Santaros klinikose byla perduota teismui

04 sausio
11:01 2022

Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai korupcinio pobūdžio nusikaltimais iš viso pareikšti 17 fizinių ir juridinių asmenų.

Kyšininkavimu kaltinami VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų vieno padalinio buvęs vadovas ir buvusi darbuotoja, kaltinimai papirkimu pareikšti 11 asmenų, dirbusių privačiose kompanijose. Šioje baudžiamojoje byloje kaltinimai papirkimu pareikšti ir 4 juridiniams asmenims.

Ikiteisminį tyrimą atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos Centrinės tyrimų valdybos pareigūnai. Tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad Santaros klinikų vieno padalinio buvęs vadovas R. J. K., būdamas valstybės tarnautojas, 2017-2018 m. iš juridinių asmenų, siekiančių laimėti klinikų vykdomus viešuosius pirkimus, reikalaudavo neteisėto finansinio atlygio, kuris būtų pervedamas kaip parama Santaros klinikoms ir jo paties vadovaujamai asociacijai.

R. J. K., vykdydamas jam patikėtas funkcijas bei pasinaudodamas jam suteiktais įgaliojimais, pats ir per jam pavaldžius asmenis, įtariama, sudarydavo išskirtines sąlygas laimėti Santaros klinikų viešuosius pirkimus įmonėms, pažadėjusioms skirti finansinę paramą.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, privačios bendrovės, su kurių atstovais buvo tariamasi dėl paramos ar iš kurių jos reikalaujama, laimėjusios viešuosius pirkimus, kyšius, kaip paramos formą, pervesdavo R. J. K. vadovaujamai asociacijai ir Santaros klinikoms. Prašoma tokios paramos suma vidutiniškai sudarydavo apie 3 procentus viešojo pirkimo vertės.

Tyrimo duomenimis, R. J. K. reikalautos ar susitartos kaip kyšis priimti paramos suma jo vadovaujamos asociacijos ir Santaros klinikų naudai viršijo 80 tūkst. eurų, iš kurių apie 20 tūkst. eurų buvo gauta kaip parama asociacijai ir Santaros klinikoms, apmokėtos sąskaitos už suteiktas paslaugas, kaip kyšis taip pat priimti ir kiti materialinę vertę turintys daiktai.

Įtariama, kad dalis paramos galėjo būti naudojama ne pagal paskirtį, o asmeniniams kai kurių Santaros klinikų atstovų poreikiams tenkinti. Kyšių, užmaskuotų kaip parama, dažniausiai būdavo reikalaujama iš informacinių technologijų kompanijų.

Sudėtingo ir didelės apimtiems ikiteisminio tyrimo metu buvo apklausti 95 asmenys, atliktos 56 kratos, baudžiamąją bylą sudaro 96 tomai.

Baudžiamajame kodekse už kyšininkavimą (jei kyšio vertė didesnė negu 250 MGL) numatyta atsakomybė – laisvės atėmimas nuo 2 iki 8 metų, už papirkimą – bauda arba laisvės atėmimas iki 7 metų.

Byla perduota nagrinėti Vilniaus apygardos teismui.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 224

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...