infa.lt

Pietų Afrikai sustabdžius vakcinų tiekimo traukinį – staiga atsirado Omicron atmaina. Sutapimas?

30 lapkričio
11:11 2021
Vakcina nuo Covid-19

Zuma\TASS

Arvydas Daunys

Lapkričio 24 d. Pietų Afrika pranešė farmacijos kompanijoms „Johnson & Johnson“ (JNJ.N) ir „Pfizer“ (PFE.N) sustabdyti COVID-19 vakcinų pristatymą, nes šalyje susidarė per daug jų atsargų, apie ką pranešė Reuters, remdamasi Sveikatos apsaugos ministerijos pareigūnais. Nepasitikėjimas ir abejonės lėtina vakcinacijos kampaniją.

Apie 35% Pietų Afrikos gyventojų yra visiškai paskiepyti, tai yra daugiau nei daugelyje kitų Afrikos šalių, tačiau tai yra tik pusė vyriausybės tikslo siekiamo iki metų pabaigos. Šalyje su 60 mln gyventojų per pastarąsias 15 dienų buvo suleidžiama 106 tūkst dozių per dieną, rašo agentūra.

Šių metų pradžioje programa buvo pristabdyta dėl vakcinų trūkumo. Dabar ji stabdoma dėl perteklinės pasiūlos, todėl šalis yra išskirtinė žemyne, kur daugumai vis dar trūksta vakcinų.

Štai toks Reuters pranešimas buvo paskelbtas lapkričio 24 dieną.

O praėjus vos keletui dienų Pietų Afrika sulaukė galingo smūgio iš visų įmanomų pusių – šalyje staiga buvo nustatyta naujoji koronaviruso atmaina Omicron, o paskui tą žinią sekė pranešimai iš viso pasaulio, jog uždaromas bet koks susisiekimas su Pietų Afrika. Kitaip tariant ji buvo tiesiog izoliuota nuo pasaulio.

Ir nežiūrint į  vienos vedančiųjų PAR medicinos atstovių pranešimo (nuoroda), jog ligos simptomai yra visiškai neįprasti ir lengvi – PSO staigiai sukvietė posėdį, kuriame priskyrė šiai atmainai pavadinimą „Omicron”, išreiškė „susirūpinimą” galima šios atmainos savybe „apeiti vakcinas dėl daugybinių jos smaigalio mutacijų” ir pasėjo paniką pasaulyje.

Šios panikos pasekoje net Lietuvos „sveikatos” ministerijos vadovas A. Dulkys pasirašė sprendimą net dviem tyrimais ir privaloma izoliacija pasitikti keliautojus, atvykstančius iš Pietų Afrikos, nors jokių tiesioginių skrydžių su šia šalimi Lietuva neturi. Kodėl? Dėl visa ko, horizontaliai – giliamintiškai raukydamas kaktą, paklaustas atsakė ministras.

Visos didžiosios vakcinų gamintojos pasaulyje sureagavo į šią žinią adekvačiai, pareiškusios, jog jau po Naujųjų metų, „Omicron” grėsmės užkardymui prasidės naujų vakcinų (arba padidintų senųjų vakcinų dozių) gamyba. Pasaulis ploja katučių, pamiršęs, jog dar visai neseniai vienos vakcinos tyrimams, gamybai ir patvirtinimui prireikdavo kelių metų.

Kas šiuo atveju lieka Pietų Afrikai, patiriančiai tokį pasaulio spaudimą? Ar ir toliau laikytis vakcinacijos stabdymo politikos, nemėtant pinigų vėjais, ar pasiduoti ir pratęsti vakcinaciją, žinant, kad didžioji vakcinų dalis, dėl jų riboto naudojimo termino, bus tiesiog utilizuota, nesant gyventojų pasitikėjimo ir sklandant abejonėms dėl vakcinų patikimumo?

Atsakymas ko gero aiškus – pasaulinė izoliacija gali padaryti didesnių nuostolių PAR ekonomikai, nei keliasdešimt milijonų nepanaudotų vakcinų dozių išmetimas į šiukšlių dėžę.

Kas laukia toliau? Greičiausiai naujoji Omicron banga, kuri nežiūrint į PAR izoliaciją netrukdomai plis per Pasaulį, ir jai bent pristabdyti prireiks papildomo skiepijimo, papildomų dozių ir milijardinių išlaidų. Nekalbant apie visokias ten izoliacijas bei Lock Down, testus, žaliuosius sertifikatus ir augančią valstybių skurdo riziką.

Dabar trys klausimai, į kuriuos atsakymą kiekvienas sau turi susirasti pats:

  1. Kam naudinga tokia situacija su „Omicron”?
  2. Ar sutapimas, kad Omicron atmaina atsirado būtent toje šalyje, kuri sustabdė vakcinų tiekimą, nesant vidinės paklausos?
  3. Kaip reikėtų aktyvinti vakcinų paklausą tokioje šalyje, žvelgiant iš farmacijos pusės?

Tai tik pasvarstymai, matant iš rūko kyšančias ausis ir girdint krebždesį bei jaučiant kvapą, pagal ką jau galima numanyti kas ten toks slepiasi, tačiau dar neturint tvirto įrodymo, kuris vizualizuosis truputį vėliau, kylant Saulei ir rūkui išsisklaidžius.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 598

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. Myndė    -  2021-11-30, 12:42

    Dar viena versija sako, kad omicron (dirbinai paleistas ar savaime atsiradęs – skonio reikalas), būdamas labiau užkrečiamas, natūraliai išstums egzistuojančius štamus, o būdamas mažiau pavojingas – užbaigs visą tą istoriją.
    laikas parodys.

    Atsakyti į šį komentarą
    • Hm    -  2021-11-30, 15:44

      Tai štai dėl ko PAR prezidentas vis kreipiasi į pasaulio visuomenę – kodėl jūs mus baudžiate?

      Atsakyti į šį komentarą
  2. Nikas    -  2021-11-30, 18:37

    Afrikiečius baudżia jog nevygdo nurodymu,vargšai afrikiećiai.O tarp kitko Lietuvoje migrantai guli vienas ant kito susigrūde ir sveiki kaip ridikai,ćia jums atsakymas.Autoriui aćiū uż teisybe

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Klausimas būtų, su kuo derėtis ir dėl ko? Jeigu Jus turite omenyje žmogėdras, tai su...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...