Net nedidelės alkoholio dozės didina nutukimo riziką ir sutrikdo metabolizmą
Mokslininkai iš Korėjos išanalizavo 27 milijonų žmonių duomenis ir priėjo prie neguodžiančių išvadų. Nutukimo ir su juo susijusių ligų rizika padidėjo daugiau nei 40%, jei žmonės išgėrė tik vieną ar dvi porcijas alkoholio per parą daugiau, nei siūloma be didelės žalos sveikatai.
Tyrimo metu mokslininkai išanalizavo 27 milijonų 20 ir vyresnių vyrų ir moterų duomenis. Jie nustatė kasdienio suvartojimo „normą“, sudarančią 14 gramų gryno alkoholio (PSO rekomenduoja 10 gramų), o tai atitinka nedidelę taurę vyno ar 0,3 butelio alaus. Mokslininkai palygino įpročius ir suvartojamo alkoholio kiekį su negeriančių vyrų ir moterų rodiklių rezultatais.
Net pridėjus lydinčius veiksnius, įskaitant amžių, fizinį krūvį, rūkymo statusą, pajamas ir kitus rodiklius, alkoholio vartojimas buvo labai susijęs su nutukimu ir metaboliniu sindromu, rašo „EurekAlert“.
Lyginant su negeriančiais vyrais, vartojant nuo pusės iki vieno „standartinio“ alkoholinio gėrimo – nutukimo rizika padidėja 10%. Du gėrimai per dieną padidino rodiklius iki 25%.
Didžiausia rizika nustatytos tiems, kurie gėrė daugiau nei tris porcijas per dieną – jų nutukimo tikimybė siekė 34%, o metabolinio sindromo – 42%. Pas moteris tendencija išliko, nors rizikos buvo šiek tiek mažesnės.
„Nutukimo ir metabolinio sindromo rizika didėja proporcingai alkoholio suvartojimui. Ji didėja vyrams ir moterims, jei jie viršija daugiau nei pusę „rekomenduojamos” paros alkoholio normos“, – padarė išvadą autoriai.
→ PAREMTI infa.lt → Naujienlaiškis