infa.lt

Klinikiniai tyrimai patvirtino intervalinio badavimo naudą

21 liepos
08:38 2020

Viena iš populiariausių protarpinio badavimo formų – kalorijų suvartojimo laiko sutrumpinimas iki kelių valandų per parą – yra 16:8 dieta, kai žmogus 16 valandų susilaiko nuo maisto ir valgo ką nori tik 8 valandų laiko intervale. Tačiau nėra klinikinių tyrimų, įrodančių šio laiko periodo naudą žmogaus sveikatai. Tačiau atsirado kitas tyrimas, įvertinęs dvi dietas – 20:4 ir 18:6.

Ilinojaus Čikagos universiteto ekspertai paskelbė pirmojo klinikinio tyrimo rezultatus, kuriuose buvo palyginti dviejų rūšių dietų – 20:4 ir 18:6 – rezultatai. Mokslininkai pakvietė 58 savanorius ir atsitiktinai juos suskirstė į tris grupes, įskaitant kontrolinę.

Pirmųjų dviejų grupių nariai per tam tikrą laiką galėjo valgyti bet kokį maistą, tačiau jie neturėjo vartoti kalorijų 20 ar 16 valandų tarpų metu.

20:4 grupei buvo leista valgyti tik nuo 15 iki 19 val., O 18:6 grupei – nuo 13 iki 19 val. Eksperimentas truko aštuonias savaites, informuoja New Atlas.

Rezultatas pirmiausia buvo svorio kritimas, antra, pagerėjo širdies sveikatos rodmenys, ypač kraujo spaudimas, cholesterolis, trigliceridas ir uždegimų biomarkeriai.

Vis dėlto, visumoje po dviejų mėnesių nebuvo nustatyta reikšmingų skirtumų tarp dviejų dietų pasirinkimo. Lyginant su kontroline grupe, kitos dvi neteko apie 3% viso savo kūno svorio, taip pat sumažino sunaudojamų kalorijų kiekį vidutiniškai 550 per dieną.

Aštuonių savaičių laikotarpio pabaigoje pas abiejų „dietos“ grupių narius buvo pastebėtas panašus rezistencijos insulinui ir oksidacinio streso lygmens sumažėjimas.

„Šio tyrimo rezultatai teikia vilčių ir patvirtina, jog protarpinis badavimas yra perspektyvus pasirinkimas norintiems sulieknėti, ypač tiems, kurie nenori skaičiuoti kalorijų ar mano, kad kitos dietos varginančios“, – sakė Christa Varadi, viena iš tyrimo autorių. Pažymėtina ir tai, kad griežtesnis susilaikymas neveda prie didesnio svorio kritimo”.

Tyrėjai priėjo išvados, kad 18 valandų badavimo laikotarpis yra optimali taktika daugumai, bent jau tol, kol nauji eksperimentai palygins dvi dietas arba suras optimalų badavimo laiką. Galbūt medžiagų apykaitos požiūriu racionaliau būtų perkelti maisto priėmimo langą kabiau į rytą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....