infa.lt

Kada maistas žmogų ir pasotina, ir palaiko gerą sveikatą

25 gegužės
07:30 2020

maistas

skirsniai:

1. Žmogaus vartojami maisto produktai . 2. Teisingas produktų derinimas. 3. Įvairaus maisto vartojimo taisyklės . 4. Maitinimasis pagal H . ir M. Dajamondus . 5 . M. Tombako požiūris . 6. Maitinimosi dienotvarkė . 7. Žmogaus ligos natūralios medicinos požiūriu . 8. Vietinis laikas

Žmogaus vartojami maisto produktai:

BALTYMAI . Jie yra dviejų rūšių : gyvuliniai ir augaliniai . Gyvuliniams priklauso mėsa , žuvis , paukštiena , pienas , rūgpienis , sūriai , varškė , kefyras ir kiaušiniai . O augaliniams – įvairūs riešutai , saulėgrąžų sėklos , migdolai , ankštiniai , lęšiai ,žirniai , pupelės ir pupos .

RIEBALAI . Tai augalinis aliejus , sviestas , grietinėlė , lašiniai , lydyti taukai , majonezas namų darbo , grietinė , dauguma riešutų .

KRAKMOLAI . Tai įvairios kruopos , miltiniai produktai , bulvės , topinambai , kukurūzai , nešlifuoti ryžiai , ir daiginti kviečiai , rugiai ir avižos (jų daigeliai turi prasikalti tik 2-3 milimetrus) .

ANLIAVANDENIAI . Cukrus ir krakmolas esantys augaluose vadinami angliavandeniais. Tai pagrindinis ir efektyviausias energijos šaltinis ir raumenų kuras fiziniam darbui , aktyviai veiklai .

*Saldūs ir džiovinti vaisiai : razinkos, vynuogės , saldumynai , juodos slyvos ; džiovintos kriaušės , obuoliai , abrikosai , figos , datulės , persikai ir bananai (valgomi vieni) . Džiovinti natūraliai .

* Cukrūs ir konditerijos gaminiai : įvairios uogienės , tortai , bulkutės ,cukrus , medus .

* Rūgštūs vaisiai ir pomidorai : pomidorai , apelsinai , greitfrukčiai , granatai , rūgščios slyvos , rūgščios vynuogės , rūgštūs obuoliai .

* Pusiau rūgštūs vaisiai : saldžios vyšnios , saldžios slyvos ,mangai , kriaušės , persikai , rūgštūs saldumynai , abrikosai , mėlynės , šviežios figos .

ŽALUMYNAI IR DARŽOVĖS (pietums ir vakarienei) .

* Žalumynai : bazilikas , runkelių lapai , svogūnų lapai , petražolės , krapai ,špinatai , rūgštynės , blakinė kalendra , paprastoji portulaka .

* Žalios daržovės ir nekrakmolai : baklažanai , salotos , svogūnai , burokų lapai , ropių lapai , agurkai , kiaulpienės , petražolės ,ridikai , ropės , rabarbarai , salierai , saldūs pipirai , šparagai , česnakai , cikorijos , špinatai , rūgštynės , kaliaropės .

* Daržovės su nedaug krakmolo : sėtiniai (griežčiai) , morkos , burokėliai , moliūgai , spalvoti kopustai , brokoliai .

* Žalios krakmolingos daržovės : bulvės , topinambai , batatai . P.S. Žalios ir nekrakmolingos daržovės derinasi su visais maisto produktais (išskyrus pieną) . Be to padeda virškinti gyvulinius baltymus . Aplamai , žalias maistas – tai malti ir nemalti grūdai , mirkytos kruopos ; daržovės ( neskaitant svogūnų , česnakų , karčių pipirų ) ; riešutai , saulėgrąžos ir kitos sėklos ; vaisiai , uogos ; džiovinti vaisiai (išmirkyti vandenyje) ; erškėtrožių uogų , žolių ir sausų uogų antpilai užauginti toje teritorijoje kur gyvenate ir atitinka jų auginimo sezoną .

Mūsų realus maitinimosi meniu

Namuose ir viešajame sektoriuje dažniausiai pusryčiams siūlomas sumuštinis ar kažkokia košė, o pabaigai visa tai užsigeriama kava ar arbata. Pietums 1-as patiekalas sriuba, po to antras – kažkas su mėsa ir pietų procesas užbaigiamas skysčių užsigėrimu. Vakarienei kažkoks patiekalas su užsigėrimu. Maisto virškinimas žmogaus organizme.

Baltymai virškinami rūgščioje terpėje (skrandyje) , angliavandeniai – šarminėje (dvylikapirštėje) . Organizmas vienu metu nesugeba išskirti ir rūgšties , ir šarmų .

Todėl jei valgysime mėsą su bulvėmis , žuvį su ryžiais ar sumuštinį su dešra , tai pirmąsias 2-4 valandas bus virškinami angliavandeniai (bulvės , ryžiai , batonas) , o baltymai (mėsa , žuvis ) gulės skrandyje ir lauks rūgštinės terpės , tai yra – ten rūgs ir pus .

Baltymai bus pradėti virškinti tik po angliavandenių – krakmolų ir tai gali trukti 4-8 valandas . Taigi maisto gulėjimas, rūgimas ir virškinimas gali užimti net 12 valandų . Ir tik tuo atveju, jei žmogus nepersivalgė .

Kitaip tariant , nesuderintas maistas virškinamas visą dieną . O juk mes per tas 12 valandų valgome dar kelis kartus! Ir toks nesveikas procesas tęsiasi diena iš dienos .

Virškinimui išeikvojama daug žmogaus energijos , o netinkamam virškinimui – dar daugiau. Pagalvokite , kodėl prisivalgius mėsos su bulvėmis ir visa tai užsigėrus kompotu, norisi numigti, o suvalgius vien tik ryžių – ne . O

Vadinamieji greitieji angliavandeniai (saldumynai, bandelės, medus, uogienės) gali būti suvirškinti ir skrandyje . Tačiau patekę į skrandį kartu su krakmolais ar baltymais (saldi košė , duona su medumi, riešutai su medumi ) pradeda rūgti dėl skrandžio sulčių ir cukraus .

Todėl tokia tyrė, patekusi į plonąjį žarnyną labiau primena girą, kurioje krakmolai rūgsta, o baltymai pūva ir viso šito išdavoje gaminamos toksiškos atliekos – pūliai, iš kurių vystosi net piktybiniai augliai . Todėl greituosius angliavandenius vertėtų valgyti ne kaip desertą, o likus valandai ar pusantros iki pagrindinio maisto .

Bet kokie skysčiai (tarp jų ir sriuba) kuriam laikui nuplauna skrandžio sultis, o be jų bet koks maistas patekęs į skrandį kartu su skysčiais , tiesiog ten guli ir laukia kol prasidės virškinimas .

Taigi skysčius – (geriausia vandenį, bet galima ir sultis ar arbatas pašildytas arba atvėsintas iki kambario temperatūros) patartina gerti 15-20 minučių iki valgio, o ne valgio metu ar po jo . Jeigu valgant norisi gerti, reikėtų maistą ilgiau pakramtyti, tai paskatins išsiskirti seiles, kuriose yra tam tikrų fermentų, gerinančių virškinimą. Kramtykite ramiai ir ilgai. Gerai sukramtytas ir seilėmis suvilgytas maistas turi daug privalumų – skrandžiui lengviau jį suvirškinti . Be to, nevalgykite daugiau negu būtina. Tam, kad žmogaus organizme nesigamintų toksiškos atliekos, būtina teisingai derinti maisto produktus .

Teisingas produktų derinimas

DERINASI :

daržovės + baltymai ,angliavandeniai + angliavandeniai ‚ daržovės + krakmolai , riebalai + rūgštūs , daržovės + rūgštūs , riebalai + krakmolai , daržovės + riebalai .

ĮMANOMA (valgyti) :

angliavandeniai + riebalai , daržovės + angliavandeniai , angliavandeniai + rūgštūs , baltymai + riebalai .

NESIDERINA , pavojinga sveikatai :

baltymai + angliavandeniai (riešutai , varškė su cukrum , uogiene) , baltymai + krakmolai (mėsa su bulvėm ar duona) , baltymai + baltymai , angliavandeniai + krakmolai , krakmolai + krakmolai (bulvės su duona) , krakmolai + rūgštūs , baltymai + rūgštūs .

Michalas Tombakas rekomenduoja: valgant maisto produktus , vadovautis šiomis taisyklėmis :

Baltymingų produktų vartojimo taisyklės 1. Jei valgote riebalus su baltymais (mėsa kepta aliejuje) , reikės vartoti ir daug šviežių daržovių . Jų gausa neutralizuos kenksmingą riebalų poveikį . 2. Baltymų geriau nemaišyti su kitais baltymais .Kiekvieni vartotini atskirai , pvz. : tik mėsa, tik žirniai ar vien žuvis . 3. Baltymingus produktus geriau valgyti vakarienei, ne vėliau kaip porą valandų (tris) prieš miegą, kadangi naktį organizmas pradeda regeneruoti ląsteles, naudodamas tam baltymines medžiagas .

Daržovių salotos turi būti suvalgytos prieš kiekvieną baltymingo maisto vartojimą . Pavyzdžiai :

* daržovių salotos + virta mėsa , šašlikas ar malti kotletai ,

* daržovių salotos + varškė , * daržovių salotos + virti žirniai ar pupelės .

Be to mėsą geriausia kepti krosnyje ir ant grotelių. Nekepti ant aliejaus ir nevirti . Mėsos sultinių geriau išvis atsisakyti . Gyvulių baltymus galima keisti riešutais, ankštiniais .

Angliavandenių vartojimo taisyklės:

  1. Dera valgyti vienos rūšies maistą (košė be duonos , žirnius be duonos) . Keletas vienu metu valgomų produktų skatina apetitą – tada suvalgysime per didelius maisto kiekius.
  2. Nevalgykime duonos, miltinių gaminių, košių su džemais ar cukrumi, nes jų mišiniai skrandyje sukels rūgimą. Todėl dažnai suvalgius miltinę bandelę, spurgą su džemu ar uogiene – pradeda ėsti rėmuo. Pavyzdžiui , neberti cukraus į visokiausias košes . Duonos riekę galima aptepti su medumi, bet sveikatai naudingiau jį ištirpinti vandenyje ir išgerti.
  3. Saldžius ir džiovintus vaisius galima derinti su krakmolingais produktais , t.y. duona, kruopomis, ryžiais.
  4. Kruopas , duoną , bulves ir kitą krakmolingą maistą reikia valgyti atskirai nuo mėsos, žuvies, kiaušinių, fermentinių sūrių, varškės, t.y. – atskirai nuo vadinamųjų baltymingų produktų. Laiko tarpas tarp angliavandenių ir baltymų turi būti ne mažesnis kaip 2-3 valandos .
  5. Krakmolingą maistą patartina valgyti dieną tarp 9 ir 13 valandos, kadangi suvirškinęs angliavandenius organizmas įgaus daugiausia energijos, kuri bus visiškai suvartota per dienos darbus. Ypač į tai privalu atkreipti dėmesį asmenims, linkusiems į nutukimą .
  6. Prieš valgant krakmolingą maistą būtina užvalgyti salotų .
  7. Salotas geriausia daryti iš kopūstų, morkų , burokų, krapų, petražolių, įberiant druskos ir prieskonių. Daržovėse esantys fermentai padės virškinti krakmolą .

NAUDINGI PATARIMAI

* Krakmolo virškinimas prasideda jau burnos ertmėje , todėl krakmolingą maistą reika gerai sukramtyti.

* Bemieliai kepiniai, kruopos turi augalinių skaidulų, kurios valo virškinimo traktą. Valgydami tokius produktus kasdien – padarysite ypač vertingą paslaugą savo virškinimo sistemai .

* Sveikatai naudingos košės: grikių, kviečių, kukurūzų, miežių, ryžių (nevalytų) . Košės turi būti „tirštos“, be didelio kiekio vandens.

* Košę geriausia virti „su pertrauka“. Pavyzdžiui , grikių kruopas verdame taip:

grikius perplauname ir mirkome 3-4 valandas; tame pačiame vandenyje verdame 3-5 minutes. Suberiame smulkiai supjaustytą svogūną ir sandariai apvyniojame, kad neprarastų šilumos ir 15-20 minučių „brandiname“ . Prieš valgydami pasiskaniname sviestu arba aliejumi. Jei toks virimo būdas Jums netinka dėl blogo virškinimo, galima virti ir tradiciniu būdu.

Riebalų vartojimo taisyklės

Riebalus galima maišyti su angliavandeniais ir daržovėmis . 2. Riebalus reikia vartoti ribotais kiekiais: kasdien po 23-30 gr. aliejaus, 10-15 gramų sviesto (du šaukštai).

Vaisių vartojimo taisyklės

Vaisiai nedideliais kiekiais valgomi 20-30 minučių prieš valgį . 2. Neberti cukraus ant vaisių . Vaisius geriausia valgyti sezoniškai. Vaisiai valo kraują – jį rūgština . Pridėdami cukraus gausite priešingą efektą .

Daržovių vartojimo taisyklės

  1. Žiemą ir pavasarį nedera valgyti per daug pomidorų, agurkų. Šios daržovės išaugintos dirbtinai ar nuskintos neprinokusios, todėl greitai pūva ir genda. Ir iš tokių daržovių daugiau sulauksime bėdos negu naudos .
  2. Daug žmonių sakosi negalį valgyti žalių daržovių. Taip atsitinka todėl, kad visą augalinės kilmės maistą būtina labai gerai sukramtyti, nes jų virškinimas pradedamas dar burnos ertmėje. Jeigu nesukramtote, tai maisto gabalai pradeda rūgti, o tai sukels pilvo pūtimą ir gausias dujas. Patartina asmenims, kuriems trūksta daugiau kaip keturių dantų, augalinį maistą susitarkuoti, geriausia plastikine tarka.
  3. Daugelyje daržovių esti radioaktyvių nuklidų, todėl salotas reikia daryti iš daržovių užaugintų nuosavame sklype ar iš ekologinių ūkių. Jei tokių neturite, nuklidų galime atsikratyti taip: prieš ruošdami salotas, daržoves tris valandas mirkykite šaltame vandenyje tamsoje. Šitaip atsikratysite apie 40% radionuklidų.
  4. Žiemą vitaminų bei makro- ir mikroelementų šaltiniu turi tapti raugintos daržovės, džiovinti vaisiai ar gaminiai iš jų.

Amerikiečių H. ir M. Dajamondų knygoje „Sveikata visam gyvenimui“ rašoma : „keista , bet mes maitinamės taip, kad mūsų organizmas būtų ne išvalomas , o užteršiamas“ .

Pagal juos, žmogaus mitybą turi sudaryti bent 70% vandeningi valgiai (vaisiai ir daržovės) ir 30% koncentruoti valgiai, t. y. visa kita . Tai duona, grūdai, mėsa, pieno produktai, ankštiniai augalai. Vaisiuose ir daržovėse yra visos medžiagos, kurių reikia žmogaus organizmui. Norint gerti, sveikiau naudoti distiliuotą arba tirpsmo vandenį. Žmogaus kūnas taip sudarytas, kad skrandyje tuo pačiu metu būtų virškinamas tik vienos rūšies koncentruotas maistas su daržovėmis .

Vandeningiausias maistas yra vaisiai, kurių suvirškinimui reikia mažiau energijos, negu bet kuriam kitam maistui. Mūsų organizmui daugiausia reikia gliukozės – iki 90% ir tokį santykį atitinka vaisiai.

Valgyti reikia tik šviežius, subrendusius vaisius, kuriuos galima valgyti bet kada, kai tik yra tuščias skrandis. Po vaisių valgymo valgyti ką nors kitką galima praėjus 20-30 minučių . Bananai, datulės ir džiovinti vaisiai išbūna skrandyje nuo 40 min. iki 1-os valandos. Suvalgius nevirtų salotų ar daržovių – laukti reikės 2 valandas; gerai suderintą maistą be mėsos – 3 val.; o gerai suderintą maistą su mėsa – 4 val., kol vėl bus galima valgyti vaisius. Suderintą maistą geriau įsisavina žmogaus organizmas .Visus termiškai apdorotus produktus, košes, makaronus, ryžius, bulves ir k.t. valgykite su daržovių mišraine .

Iki pietų (12 val) rekomenduojama valgyti tik šviežius vaisius, gerti jų sultis ir daugiau nieko. Vaisiai mūsų kūnui yra svarbiausias maistas, prie kurių žmogus yra biologiškai prisitaikęs. Ryte valgydami vaisius jūs užsitikrinsite sau daug žvalesnę dieną, nes kaupsite energiją, o nešvaistysite ją kito maisto virškinimui.

Maisto virškinimas sunaudoja daugiau energijos, nei bet kuri kita fizinė veikla. Atminkite, energija yra gyvybės esmė, kuri pradeda rastis tik tada, kada maistas įsisavinamas žarnyne.

Kai pradedate valgyti daugiau vaisių tuščiu skrandžiu prasideda valymas – išjudinamos susikaupusios toksinės atliekos, renkasi dujos ir pučia vidurius.

Tai laikina – 2-3 paros . Be to gali paskaudėti galvą ir atsirasti skausmų kūne. Galite staiga pajusti nuovargį ar nerimą. Gali išmatos būti skystos. Dėl to neverta baimintis.

Gali būti daug gleivėtų išskyrų iš nosies. Tai ne sloga. Taip organizmas išstumia gausius toksinus, prisirinkusius gleivinėje. Tačiau slogos metu organizmas taip pat šalina toksinus ir valosi. Taip vyksta organizmo detoksikacija. Į tuos laikinus nesklandumus reikia žiūrėti kaip į vykstantį procesą ir sveikimą.

Visiškas toksinų pašalinimas iš organizmo gali užtrukti mėnesius ar net metus, bet per kelias dienas jau ims kristi svoris, pasijusite kur kas energingesni bei žvalesni. Tolesnis valymasis paprastai vyksta be jokių išorinių pasireiškimų ar nesklandumų .

Per didelis svoris kris, jėgų daugės, viskas bus į gerą. Ne visi pajunta negerumus. Daugumai viskas vyksta sklandžiai. Ir ši programa skirta visam gyvenimui .

Baltymai. Organizmas lengviausiai suskaido vaisius, o sunkiausiai – baltymus. Kol maistas (ne vaisiai) pereina visą virškinimo traktą, užtrunka 25-30 valandų, o suvalgius mėsos šis laikas padvigubėja. Žmogus per dieną netenka apie 23 g. baltymų, tačiau jų suvalgo žymiai daugiau, ir jie kaupiasi organizme kaip toksiškos atliekos bei didina svorį. Be to, baltymams yrant susidaro šlapimo rūgštis, kaip ypač pavojinga medžiaga – sukelianti mūsų organizme baisią netvarką.

Baltymai nepagamina energijos, o ją sunaudoja. Valgant baltymus baltymų organizme nesusidaro. Baltymai susidaro iš maiste esančių aminorūgščių. Gyvuliniai baltymai ir yra gyvuliniai baltymai, o ne žmogaus baltymai.

Baltymai visų pirma suvirškinami ir suskaidomi į sudėtines aminorūgštis, kurias organizmas ir panaudoja reikiamo baltymo gamybai. Yra 23 aminorūgštys, iš kurių 15-a pasigamina organizmas, o likusios (8) gaunamos iš suvartojamo maisto – bet tik šios aštuonios vadinamos pagrindinėmis .

Iš suvirškinto maisto ir perdirbtų baltyminių atliekų mūsų kūno kraujo bei limfos sistemose cirkuliuoja įvairios aminorūgštys kaip savotiškas rezervuaras. Kai organizmui reikia aminorūgščių, jos įsisavinamos iš kraujo ar limfos .

Iš šito seka, kad nėra reikalo su kiekvienu valgiu ar netgi kiekvieną dieną gauti grynųjų baltymų. Tai patvirtina žmonės, besimaitinantys tokiu būdu ilgesnį laiką ar net visą gyvenimą ir neturintys jokių problemų su baltymais .

Taip maitinasi gyvenantys Hunzos lygumoje (šiaurės Pakistane) žmonės, šiaurės Afrikoje gyvenantys – arabų genties – kelkumerai , azijiečiai ir pusė milijardo indų – vartojantys labai mažai baltymų, palyginus su vakariečiais, tačiau nestokojantys baltymų. Tad nenuostabu , kad jie ir viršsvorio neturi !

Šitų gyventojų gyvenimo būdas rodo, kad organizmas įsisavina visas pagrindines aminorūgštis, kurių dauguma yra visuose vaisiuose ir daržovėse, o kai kuriuose ir visos aštuonios. Tai morkos, bananai, briuselio daigai, kopūstai, saulėgrąžos, kukurūzai, agurkai, baklažanai, ohra, žirniai, bulvės, moliūgai, saldžiosios bulvės ir pomidorai.

Be to visų rūšių riešutuose, saulėgrąžų ir sezamo sėklose, žemės riešutuose ir pupose taip pat yra visos šios aštuonios aminorūgštys. Taigi organizmas iš principo gali apsieiti be mėsos . Būtiniausia maisto savybė yra teikti energiją organizmo reikmėms . Mėsos produktai neteikia energijos . Energija gaunama iš angliavandenių . (ir iš riebalų – sarmatas.lt past.)

Kitas aspektas – ląsteliena. Ji padeda išvengti vidurių užkietėjimo bei hemorojaus . Mėsa visai neturi ląstelienos. Toliau, verdant mėsą daugelis aminorūgščių sunaikinamos ar sutirštinamos ir pasidaro nebetinkamos panaudojimui. Norėdamas panaudoti aminorūgštis, žmogus turėtų valgyti žalią mėsą .

Mėsoje labai daug sočiųjų riebalų. Ne tokių, kurie reikalingi energijai, o tokių, kurie būna infarkto priežastimi. Tad, mitybos požiūriu, nors mėsa ir labai reklamuojama, tačiau pasigirti neturi kuo.

Kodėl žmonės valgo mėsą? Dėl dviejų paprastų priežasčių: pirma – iš įpratimo, o antra – kai kas mėgsta mėsą ir tiek (iš kur gi tas įpratimas ir pomėgis žmonijoje? – sarmatas.lt).

Vitaminas B-12 (reikalingas kraujo gamybai) . Sakoma, jog nevalgant mėsos, organizme trūks šio vitamino. Niekų kalbos. Augaluose šio vitamino randama labai mažai. Tačiau organizmas apsirūpina vitaminu B12 visų pirma pats, jį pasigamindamas dėka storajame žarnyne esančių mikroorganizmų, jei žarnyne nėra puvimo proceso – kurį ir išprovokuoja gendantys mėsos baltymai. (Apie B12 – https://lt.wikipedia.org/wiki/Kobalaminas)

Ar kiaušinių baltymas geresnis už mėsos baltymą? Kai valgome virtus kiaušinius, jų aminorūgštys nuo karščio sutraukomos. Netgi, jei kiaušiniai valgomi ir žali, tačiau vištos paukštynuose dažnai būna lesinamos arseniku (arsenicas: https://lt.wikipedia.org/wiki/Arsenas), kad būtų dėslesnės ir žūtų parazitai, tai žmogus valgydamas tokius kiaušinius prarys ir tą nuodą. Be to kiaušiniuose yra daug sieros, kuri labai apsunkina kepenų ir inkstų darbą .

Pieno produktai žmogaus organizme palieka daugybę toksinių gleivių. Karvės piene esantis kazeinas sukelia skydliaukės veiklos sutrikimus. Šie produktai žmogaus organizme yra didelis trukdymas, o neteisingai derinami su kitu maistu yra tikra nelaimė.

Deja, tai pasakytina ir apie jogurtą. Tik sviestas yra neutralus, kurį galima vartoti su angliavandeniais. Yra daugybė informacijos liudijančios, jog tarp pieno produktų vartojimo kaip ir tarp mėsos, bei tokių ligų kaip vėžys, artritas, migrena, alergija, ausų infekcijos, sloga, šienligė, astma, respiratorinių ir daugybės kitų susirgimų – esama tiesioginės sąsajos.

Baltas rafinuotas cukrus trukdo svorio metimui. Nepiktnaudžiaukime druska. Šviežios sultys padeda numesti svorį ir gerai jaustis. Gerkite jas tuščiu skrandžiu. Vaisius niekad nereikia virti, nes verdant jie iš šarmingų pasidaro rūgštingais. Tik niekad nevirkite avokadų, agurkų ir ypač pomidorų. Virti pomidorai pasidaro labai rūgštūs ir užrūgština žmogaus organizmą.

Visus sultingus daržovinius vaisius galima valgyti drauge su kitais vaisiais, išskyrus avokadus, kurie skrandyje išbūna apie valandą. Džiovinti vaisiai yra nepaprastai koncentruoti ir jų reikia valgyti po mažai. Venkite vaisių, džiovintų sieros pagalba.

Daržoves, jei tik galite, valgykite šviežias. Jei negaunate, vartokite šaldytas. Visus riešutus taip pat reikia vartoti šviežius, nes tik tokie jie yra labai koncentruoti ir gerai įsisavinami žmogaus organizmo. Būdami puikus baltymų (aukštos kokybės aminorūgščių) ir kalcio šaltinis, jie žmogaus organizme nepalieka toksiškų atliekų, negu pieno ar mėsos produktai.

Bet nepamirškite, jog riešutai yra ypač koncentruoti ir sunkiau virškinami, negu vaisiai ar daržovės. Jokiu būdu nepersivalgykite riešutų ir niekad jų neskrudinkite, nes jie tuomet labai užrūgštins jūsų organizmą.

Štai kai kurios rekomendacijos , iš Dajamondų knygos

Pagal Dajamondų mokymo sistemą – pusryčiams – kasdien iki pietų (12 val.) valgomi vaisiai ir geriamos vaisių sultys, kiek širdis geidžia. Tai užtikrins, kad per šalinimo ciklą (nuo 4 val. ryto iki vidurdienio 12 val.) žmogaus organizmas visas jėgas sutelks į įvairių atliekų šalinimą, o ne į virškinimą.

Įsiklausome į savo organizmo poreikius ir polinkius . Nepersivalgome ir nebadmiriaujame! Būkime sotūs. Reikia įsidėmėti vieną svarbią taisyklę: sultingus vaisius valgome dvidešimt minučių ar pusvalandis prieš pietus . Bananai iš skrandžio pasišalina per 45 minutes. Arbūzai yra visų vandeningiausi vaisiai, todėl juos reikėtų valgyti pirma visų vaisių.

Jeigu mėgstate rytais atsisėdę pavalgyti – susitaisykite dubenėlį vaisių mišrainės . Kai ypač praalkstama ir užsinorima sunkesnio maisto – valgomi bananai. Nuo vidurdienio iki 20 val. vyksta organizmo sotinimas arba maitinimas. Tai pietūs ir vakarienė .

Valgomos kruopos, duona, bulvės, ankštiniai augalai, mėsa, žuvis, pieno produktai, mišrainės. Idealiausia nevirti jokių daržovinių vaisių. Būtina laikytis tinkamo maisto produktų derinimo, kad būtų minimaliai sunaudota energijos maisto virškinimui.

PAGRINDINIS PATIEKALAS MIŠRAINĖ. Bet kokius pietus galima pakeisti mišraine, o vieną mišrainę galima pakeisti kita. Tarp pietų ir vakarienės, jei nebuvo valgoma mėsos, valgomi vaisiai.

Po 20 val. iki 4 val. ryto vyksta maisto įsisavinimas, kurio metu organizmas absorbuoja ir panaudoja maistingas medžiagas. Maistas tik tada pradedamas įsisavinti, kai patenka į žarnyną. Gerai suderintas maistas maždaug po 3-jų valandų išeina iš skrandžio (be mėsos) ir jau būna paruoštas įsisavinimui bei absorbcijai. Nepavėluokite valgyti, kad einant miegoti, skandyje jau nebebūtų maisto .

M. Tombakas savo knygoje rašo , kad egzistuoja penki didieji žmogaus sveikatos griovėjai :

1-as . PAŽEISTAS STUBURAS (9 iš 10 negalavimų, miegoti ant kieto čiužinio)

2-as . NETINKAMAS KVĖPAVIMAS ( kvėpuojant visą gyvenimą diafragma, žmogaus senėjimo procesas nukeliamas 30-40 metų ir išvengiama daugelio ligų)

3-as . NETINKAMA MITYBA ( apie tai kalbame šiame straipsnelyje )

4-as . PRASTA VIDINĖ KŪNO HIGIENA (organizmo valymas)

5-as . NESUGEBĖJIMAS JAUSTIS LAIMINGU .

Kalbėdamas apie mitybą knygos autorius pastebi rafinuoto maisto žalingumą, karvės pieno neigiamas savybes, perdėtą gyvulinės kilmės baltymų vartojimą, šveistų grūdų menkavertiškumą ir mielių pavojingumą. Jeigu jau valgote duoną, keptą su mielėmis (natūraliu raugu) – pirma ją reikia susidžiovinti, kai panaikinamas žalingas mielių poveikis ir tik po to ją valgyti.

Pasisako už maisto produktų derinimą valgymo metu ir pažymi , kad antsvoris yra didžiausias sveikatos priešas. Knygoje taip pat daug dėmesio skiriama visapusiškam organizmo valymui. Aprašomos atskirų organų valymo metodikos. Ir pabrėžiama: sugebėjimas deramai maitintis – didis menas! Nepakanka pasigaminti gardų valgį, reikia išmokti tinkamai maitintis. Kaip valgysime taip ir gyvensime.

Siūlau vadovautis apibendrinta dienotvarke pagal natūralius bioritmus ir vietiniu laiku : * 5:00 keliamės * Pusryčiai tarp 7:00 ir 9:00 valandos

Tai žolių antpilas iš įvairių žolių (valančios , raminančios , atsikosėjimą lengvinančios , tulžį varančios ir t.t.) su medumi ir ¼ citrinos sultimis ar 1-2 stiklinės šviežiai išspaustų sulčių, švieži ar džiovinti vaisiai pagal sezoną iki vidurdienio. * Pietūs tarp 11:00 ir 14:00 valandos Žolių antpilas , šviežiai išspaustos sultys , įvairios salotos , vaisiniai ragu , košės su mišraine ir t. t.

* Vakarienė tarp 18:00 ir 19:00 valandos Žolių antpilas , įvairios košės su mišraine , baltymingas maistas (ne kiekvieną vakarą) . Tiems , kurie yra šalininkai dviejų maitinimosi kartų (ypač protinio darbo žmonės) , tuomet pietūs – apie 12-ą valandą , o vakarienė iki 18:00 valandos . Na , o dirbantiems fizinį darbą tiktų maitintis 3-is kartus aukščiau nurodyta tvarka .

* Gulamės miegoti 21:00 valandą . Nuo 22:00 iki 2:00 valandos – pats ramiausias ir giliausias, atstatantis organizmą ir nervų sistemą, miegas. Apie vietinį laiką bus paaiškinta žemiau .

Valgykime produktus iš to regiono, kuriame gyvename, atsižvelgdami į jų sezoniškumą. Tai yra kiekvienai daržovei savas metas, nesistenkime sausį ar kovą pirkti pomidorus ar agurkus, birželį – arbūzus. Daržovės valgomos pilnai subrendusios – kitaip jos atneš tik bėdas. Šviežius žalumynus galima valgyti ištisus metus. Taigi, idealiu atveju, VISAS MŪSŲ MAISTAS TURĖTŲ BŪTI ŠVIEŽIAS IR AUGALINĖS KILMĖS .

Toliau remsiuosi knygoje – „Ekologinė medicina“ esama informacija.

Kokį maistą reiktų valgyti žmogui – išsiaiškinome, o kaip su jo kiekiu? Termiškai apdorotas maistas (virš 42 C) tampa kokybiškai nepilnaverčiu energetinės vertės atžvilgiu, nes yra prarandamos fotokalorijos, kurias augalas sukaupia savyje fotosintezės metu – augdamas šviesoje.

Todėl žmogus tenkindamas savo organizmo energetinius poreikius, tokio maisto suvalgo didesnį kiekį ir apkraudamas virškinimo traktą apsunkina kasos darbą, nuo kurios pajėgumo priklauso žmogaus gyvenimo trukmė . Pavyzdžiui, 200 gramų tušintų ar keptų daržovių suvirškinimui reikės sunaudoti nuo 50 iki 100 kartų daugiau virškinimo fermentų, negu tokiam pat kiekiui žalio maisto.

Reikia suprasti ir įsisąmoninti, kad iš anksčiau atsiradusios MAITINIMOSI TRADICIJOS (po klimato atšalimo šiauriniame pusrutulyje apie 14-15 amžių) NEATITINKA GAMTOS NUSTATYTŲ TIKRŲJŲ ŽMOGAUS ORGANIZMO POREIKIŲ . Būtina keisti maitinimosi įpročius, maistinių skonių poreikius ir svarbiausia – naujomis tradicijomis užauginti savo vaikus, kad jie nesirgtų ir būtų sveiki .

Kuo mes sergame ir kaip mes gydomės? O gi įvairiausiais susirgimais ir be to kiekvienas mūsų amžius turi savo ligas. Mokslininkai priskaičiavo daugiau kaip 2700 ligų pavadinimų, ir kiekviena iš jų gydoma atitinkamu specifiniu būdu. Jei niekas nepadeda – darbo imasi chirurgai.

Jei į visa tai pažiūrėtume kitaip, taptų aiški viena tiesa: nėra įvairių ligų, o yra vienas negalavimas – medžiagų apykaitos pažeidimas – ir yra vienas bet kokios ligos išgydymo būdas – ištaisyti šį apykaitos pažeidimą, įvedant žmogų į vieningą gamtos ritmą – į ekologinę mūsų Planetos ir Kosmoso sistemą.

Seniau taip gydė Ajurveda, o dabar natūrali medicina – natūropatija.

Šiuolaikinė medicina gydo ligų pasekmes, tačiau nieko nedaro su jų atsiradimo priežastimis. Kodėl žmogus susirgo? Knygos autoriai mano, kad tai yra susiję su maitinimosi higiena. Nustatyta, kad maistas iššaukia labai daug susirgimų, pradedant nuo žaizdos skrandyje ir baigiant angina, bronchitu.

Pavyzdžiui, gripo susirgimo tikroji priežastis yra šlakai ir toksinai organizme, kurie susidaro dėl neteisingos mitybos. Tada pakyla temperatūra, snargliuojamės ( tokiu būdu iš organizmo šalinasi toksiškos atliekos) .

Gydomės temperatūrą mažinančiomis tabletėmis, nešalindami iš organizmo šlakų ir toksinų. Analogiškai gydoma sloga, angina, bronchitas ir kitos ligos, o vaistų cheminės dedamosios nusėda inkstuose, nes per juos iš organizmo šalinasi skysčiai. Užteršti inkstai, savo ruožtu, iššaukia arterijose kraujo spaudimo padidėjimą. O kraujo spaudimą mažindami tabletėmis, toliau teršiame inkstus ir t. t.

Inkstai pradeda sirgti nuo pirmosios infekcijos, anginos, slogos, bronchito, sinusito ir t. t. . Kadangi žmogaus organizme teka tas pats kraujas, tai vienas sergantis organas – sargdina kitus. Vadinasi, gydyti reikia ne sergantį organą, o visą žmogaus organizmą, šalinant iš jo toksines atliekas .

Kas pasakyta „Ekologinėje medicinoje“ apie piktybinį auglį

Jį žmoguje sukelia pūliniai dariniai, esantys įvairiuose organizmo audiniuose tiek pas suaugusius, tiek pas vaikus. Šie dariniai gali atsirasti 4-iose nosies ertmėse (sinusai), smegenų apvalkaluose, rijimo liaukose (angina), limfmazgiuose, seilių liaukose, bronchuose, plaučių alveolėse, krūtinės srityje, tulžies pūslėje ir t. t. .

Pūliai tai mirusių ląstelių sankaupos, kurioms nereikalingas deguonis. Reiškia auglio augimą provokuoja nuodai, esantys organizmo viduje ar išorinėje aplinkoje (nikotinas , nešvarus oras , vanduo). Kokių galima imtis veiksmų:

1. Augliui galima užbėgti už akių , šalinant iš organizmo pūlius

2. Susiformavus augliui, ligos pradžioje nereikia su juo kovoti – apspinduliuojant ar chemine terapija jį sunaikinant. Tada žmogaus imuninė sistema praranda savo pajėgumą ir galimybę atkurti audinius. Norint sustabdyti auglio augimą reikia šalinti jį sukėlusias priežastis – išvalyti pūlių židinius.

3. Imuninė sistema, sukūrusį šį auglį, susirgimo pradžioje yra stipri ir pakankamai lengvai atstato organizmo normalią būseną, taikant visą kompleksą išvalomųjų procedūrų. Pilnai pasveikstama per 4-6 mėnesius. Netgi po chirurginiu būdu pašalinto auglio, organizmo išvalymas vyksta sklandžiai, jei nebuvo taikytos cheminė ar radiacinė terapijos, pažeidžiančios žmogaus imuninės sistemos galimybes.

Čia stebimas savotiškas paradoksas – pūliai kaupiasi pas visus žmones, o piktybinis auglys susiformuoja tik užterštuose audiniuose ir esant stipriai imuninei sistemai. Toks žmogus neserga gripu ar peršalimo ligomis ir nemato reikalo – valytis savo organizmą, nors jo viduje gali pastoviai kauptis įvairios atliekos, jei jis netinkamai maitinasi ir nederina valgomų maisto produktų. Analogiški procesai vyksta, t. y. kaupiasi atliekos ir po įvairių vakcinų.

Vadinasi, žmogus nesirgdamas savo viduje kaupia ir sandėliuoja mirusias ląsteles (daugiausia dėl gyvulinės kilmės baltymų) ir viso šito pasekmė – piktybinis auglys, kurį suformuoja žmogaus stiprus imunitetas, šių atliekų likvidavimui. Todėl čia yra būtinas viso organizmo išvalymas, kuris galimas bet kokiame amžiuje. Tai liečia ne tik onkologiją, bet ir visas kitas žmonių ligas.

Organizmo valymo atveju nenaudojami cheminiai preparatai (arba vaistai), taikomas dalinis badavimas, kurio metu geriamos valančiosios arbatos (antpilai) su medumi ir citrinos sultimis. Plaunamas storasis žarnynas klizmų pagalba, nes į tenai pasišalina žmogaus limfa (tai žmogaus „kanalizacija“). Pilnas suaugusio žmogaus organizmas išvalymas trunka 42 paras, tačiau praktiškai natūropatai apsiriboja 21 para.

Po to seka laipsniškas žmogaus sugrįžimas prie įprasto mitybos režimo. Iš pradžių tik sultys, po to tyrės, kokteiliai, vaisiai, daržovės, įvairios košės ir kitas virtas ar natūralus suderintas maistas. Toks sugrįžimas užtrunka maždaug tiek pat laiko, kaip ir susilaikymas nuo kieto kramtomo maisto .

O jei norime nesirgti, reikėtų savo organizmą laikas nuo laiko valyti profilaktiškai. Kuo jaunesnis organizmas tuo trumpesnė tokio išsivalymo trukmė. Valytis organizmą rekomenduojama įvairios trukmės laikotarpiais. Galima kartą per savaitę (24 -42 val.). Japonas net Nobelio premiją yra už tai yra gavęs .

Kiti susilaiko nuo maisto kartą mėnesyje – iki 3 parų. Arba galima susilaikyti nuo kieto maisto per Ekadašio dienas, tai 11-tos dienos: po Mėnulio jaunaties ir pilnaties – 36 val. Taip pat galimi ketvirtiniai badavimai metuose, kurių trukmė 3-10 dienų ir metiniai – nuo 7-20 ir daugiau dienų.

Naudotoje literatūroje akcentuojama, kad žuvis, mėsa, grybai ir pienas (išskyrus sviestą, grietinėlę ir sūdytus lašinius) yra žmogaus organizmui nepriimtini produktai. Tai natūralūs žmogaus organizmo alergenai, neatitinkantys mūsų fiziologijos, nes žmoguje gaminami fermentai jų nesugeba pilnai apdoroti ir dėl šito organizmo viduje prasideda puvimo procesas . Be to gyvulinės kilmės baltymai sintetina antikūnus, duodančius pradžią visoms alerginėms reakcijoms žmogaus organizme .

Šiuolaikinė medicina teigia, kad žmogus be gyvulinių baltymų negali pasigaminti visų aminorūgščių, reikalingų baltymų gamybai. Biochemijos vadovėlyje nurodoma, kad aminorūgštis žmogaus viduje galima pasigaminti dviem būdais. Pirmas – iš gyvulinių baltymų, sunaudojantis didelį kiekį organizmo energijos aminorūgšties sintezei.

Tačiau yra ir kita galimybė, gauti būtinąsias aminorūgštis. Jos sintetinamos angliavandenių – krakmolų grandinėje ir angliavandenių esančių augaliniame maiste, be papildomų energijos nuostolių, jei jos gautos iš šviežių (žalių) vaisių, daržovių, riešutų ir sėklų. Reikalingą azotą angliavandenių aminavimui gerosios bakterijos ima iš oro ir sintetina aminorūgštis, kurios kartu su krauju pristatomos į kepenis kaip žaliava baltymo sintezei. Be to, 3,7 g. azoto susidaro žmogaus organizme, skylant senoms baltymų molekulėms.

Visa tai įmanoma, kai žmogus tinkamai derina valgomą maistą ir nėra disbakteriozės jo storajame žarnyne (puvimo ir rūgimo). Tačiau šį baltymų sintezės iš angliavandenių procesą žmogaus organizme gali suardyti – priskirti hormonai ir kiti preparatai, slopinantys ląstelių augimą. Kurie gana dažnai paskiriami ligoniams, sergantiems alergija ir kitomis įvairiomis ligomis .

P.S. Knygoje „Ekologinė medicina“ pagrindinai aprašomi įvairių susirgimų mechanizmai ir jų gydymo būdas – ORGANIZMO VALYMAS, grindžiamas natūralios gamtos priemonėmis, kurios įvairioms ligoms yra šiek tiek skirtingos . Yra taikomi ekologiški žmogaus organizmo gydymo metodai .

Kas yra vietinis laikas?

Kiekviena geografinė vietovė dėl žemės sukimosi aplink savo ašį turi savo laiką, vadinamą vietiniu ar tikruoju saulės laiku. Jis šiek tiek, o kartais ir žymiai skiriasi nuo mums įprasto laiko. Kaip apskaičiuoti saulės laiką? Ogi labai paprastai . Pažiūrime į kalendoriaus lapelį, kuriame užrašyta kada Saulė teka, leidžiasi ir dienos ilgumas pagal Lietuvos laiką Vilniaus vietovėje. Dienos ilgumą padaliname iš 2-jų ir pridėję prie saulėtekio laiko, gauname tikslų laiką , kada Saulė Vilniuje bus aukščiausiame taške.

Tai reiškia, kad tada saulės laikas būs 12:00, kitaip tariant vidurdienis pagal Saulę. Priklausomai nuo metų laiko ir konkrečios dienos šis vidurdienio momentas kinta. Vienu metų laiku šis vidurdienis bus įprastiems laikrodžiams rodant 13:32, o kitu laiku – 12:05 Lietuvoje.

Pajūrio gyventojams Saulė teka ir leidžiasi 15 min. vėliau negu Vilniuje. Todėl prie vietinio Vilniaus laiko, kuris rašomas kalendoriuje, pajūrio gyventojams reikia pridėti 15 min. prie saulėtekio laiko.

Kitų vietovių vietinį laiką galima nustatyti , naudojantis proporcija , žinant tos vietovės atstumą iki Vilniaus ant žemėlapio ir išsimatavus atstumą žemėlapyje tarp Klaipėdos ir Vilniaus, kurį įveikia Saulė per 15 minučių.

Kodėl svarbu žinoti Saulės (arba vietinį) laiką? Visa gamta, tame tarpe ir žmogus, gyvena pagal šį laiką. Patekęs į bet kurią laiko juostą, organizmas susiorientuoja pagal Saulę (net jeigu jos ir nesimato pro debesis).

Visi biologiniai procesai atsistoja į savo vietas, veikiami Saulės judėjimo danguje. Pavyzdžiui, eidami pietauti 12:00 pagal saulės laiką, leisime organizmui maistą pasisavinti žymiai efektyviau ir didžiąja dalimi išvengsime nuovargio, kuris dažną užklumpa iškart po pietų.

Juk kiekvienas iš mūsų, užgimęs šiame Pasaulyje, įgyja prigimtinę teisę ir į gerą sveikatą, todėl niekada ne per vėlu pradėti gyventi pagal Gamtos dėsnius.

Naudota literatūra :

1.Harvis ir Merilina Dajamondai , „ Sveikata visam gyvenimui“

2.Michalas Tombakas , „ Kaip sveikai gyventi 150 metų“

3.M. Oganian ir V. Oganian , „ Ekologičeskaja medicina“ (rusų kalba) .

parengė:  Romanas

Atsakomybės apribojimas:

infa.lt redakcija neprisiima atsakomybės už straipsnio autoriaus išdėstytas mintis ir rekomendacijas ar siūlymus. Visa paskelbta medžiaga teikiama vien tik susipažinimo tikslais. Todėl viskas, ką skaitytojai norės išbandyti praktiškai, bus jų pačių atsakomybe prisiimtas sprendimas už bet kokias galimas pasekmes.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 617

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....

Ateis laikas ir mes turėsime kompensuoti Rusijai tuos mažvaikių sprendimus. Tik jų pėdsakai bus ataušę....

Apie kiekvieną žymų žmogų internete pilna "teisybės" ir jos skleidėjų. Kam tas apskritai daroma? Kokia...

A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...