infa.lt

Didier Raoult: hidroksichlorokvinas išgelbės pasaulį

07 balandžio
09:00 2020

Sidier Raoult

Jo vardas nuskambėjo naujame, izoliuotame iš baimės pasaulyje. Druidas, senas indėnas su ilgais žilais plaukais. Jo pareiškimai pasklido visuose socialiniuose tinkluose nuo Mulhouse iki Beziers, nuo Sidnėjaus iki Lagos, nuo Manilos iki Monrealio, iki Baltųjų rūmų, rašo parismatch.com.

Didier Raoult tapo vilties įkūnijimu nuo kovo 16 d., kai jis pasakė, kad gydymas, pagrįstas senu hidroksichlorokvinu, gali susidoroti su koronavirusu COVID-19.

Pirmasis jo tyrimas Marselio laboratorijoje, kuriame dalyvavo 24 pacientai, pasirodė jam pakankamai įtikinamas, kad apie tai praneštų pradžioj „YouTube“, o paskui visuose kanaluose. Tai sukėlė šoką mokslo bendruomenėje ir džiaugsmą internete.

Donaldas Trumpas nedelsdamas įsakė leisti naudoti vaistą JAV. Prancūzija nusprendė būti atsargi ir laukti kitų testų rezultatų. Ji atrodė sumišusi dėl šio neįtikėtino mokslininko, kuris prisistato kaip „pasaulio žvaigždė“. „Prieštaringai vertinamas žmogus“, atsidūsta Eliziejaus laukuose ir ministerijoje, kur kai kurie netveria savame kailyje dėl to, kad šį „išsišokėlį“ įtraukė į mokslo tarybą kovai su epidemija.

Anot jų, jis jau padarė didelę žalą: „Plaquénil“ (vienintelis vaistas, pagrįstas hidroksichlorokvinu, Prancūzijoje parduodamas „Sanofi“ po 5 eurus už pakuotę) yra paklausus visur. Kai kurie gydytojai vartoja vaistą patys, kiti jį skiria, tačiau vaistinėse prašo jo nebeparduoti. Aplink tikra kakofonija, o mirčių skaičius toliau auga.

Raulis ima prarasti kantrybę.

Anot jo, Hipokrato priesaika reikalauja iš jo pagalbos ligoniams. Sekmadienį jis pakvietė visus, kurie jaučiasi blogai, atlikti testą ir, jei testas teigiamas, gydytis hidroksichlorokvinu ir antibiotiku azitromicinu.

Marselis plūstelėjo pas jį, o likusi Prancūzija negalėjo apsispręsti, ar reikia jį nušalinti, ar kuo greičiau paskirstyti gydymą visoje šalyje …

Nuomonės skiriasi net ir aukščiausiose valdžios institucijose, o sumišęs Emmanuelis Macronas ir jo žmona paskambino virusologui.

„Ar jūs manęs klausotės? – paklausia jis prarūkytu balsu. – Klausykite atidžiai, nes nekenčiu kartotis. Jei nesuprasite, kai peržengsiu 200 žodžių ribą, tai čia nieko jau nebepadarysi …“ Didier Raoult aiškiai gerbia žurnalistus ne daugiau kaip valdininkus, kurių atžvilgiu jis mėgsta šmaikštauti.

Profesoriaus vadovaujami dirba 770 žmonių, iš kurių beveik pusė yra tyrėjai (ir seni bendradarbiai, ir perspektyvūs studentai).

68-erių Raulis nenusėdi vietoje. Tyrimai tapo jo gyvenimu, kai jis likimo pastūmėtas pradėjo savo infekcinių ligų specialisto karjerą. „Aš noriu būti geriausias pasaulyje“, – pasakė jaunas vyras prieš išvykdamas studijuoti į Vašingtoną.

Iš ten jis grįžo, apsiginklavęs žiniomis, būdamas 42 metų gavo Marselio universiteto vadovo pareigas ir pasinėrė į laboratorinius darbus. Ten jis preparavo virusus, riketsijas, bakterijas, sukeliančias tokias ligas kaip vidurių šiltinė (už tai jis gavo pirmuosius apdovanojimus), milžinišką mimivirusą, virofagus … Jis skyrė daug metų AIDS, SARS, Ebolai …

Iš pradžių „Covid-19“ neatrodė toks grėsmingas. „Koronavirusas, kaip ir tas, kuris pasirodė Uhane, taps tik nauju pavyzdžiu mūsų kolekcijoje“, – sakė Raulis vasario 1 d., minėdamas 44 kitų koronavirusų atvejus jo laboratorijoje ir 9000 mirusių nuo gripo atvejus. Jis taip pat skundėsi šiuolaikine visuomene, „kuri pirmiausia „Sutelkia į ką nors visą dėmesį, o tada peršoka prie kito“.

[…]

Mokslininkas svarstė galimybę naudoti chlorokiną (vaistą nuo maliarijos) ir hidroksichlorochiną, kurie dažnai naudojami nuo vilkligės ir reumatoidinio artrito, kartais 20–30 metų eigoje.

Šie vaistai jau buvo išbandyti (be akivaizdžios sėkmės) nuo dengė karštligės ir Chikungunya. Bet gal šį kartą viskas pavyks?

Jis su bendradarbiais rėmėsi bendru vaisto taikymu su antibiotiku azitromicinu, turinčiu antivirusinį poveikį ir anksčiau vartotu nuo Zikos karštinės. Vasario pabaigoje kokteilis buvo paruoštas testavimui. Nedelsiant buvo gauti sveikatos priežiūros institucijų leidimai. Dalyvauti pasisiūlė 24 savanoriai.

Mažas skaičius, kuriam toli gražu iki standartinių protokolų reikalavimų Nepaisant to, jo pateikti rezultatai atrodė įspūdingi: „Per dešimt dienų 75% pacientų išsigydė virusą“, – sakė Didier Raoult triumfuodamas savo paskaitų salėje, o vėliau paskelbė naują vaizdo įrašą „YouTube“.

Internetas užvirė, o mokslo bendruomenę apėmė sumaištis. „Feikas“, – tinklalapyje teigė Sveikatos apsaugos ministerija, remdamasi „Monde“ redakcijos reakcija. Daugelis ekspertų pabrėžė būtinos metodikos trūkumą: nedaug atvejų, pacientai be simptomų ar sergantys lengva ligos forma.

Jie pasipiktino tuo, kad pačioje epidemijos pradžioje ėmė formuotis tikėjimas stebuklingu vaistu, o tai verčia abejoti saviizoliacijos veiksmingumu. Kai kurie išreiškė susirūpinimą dėl hidroksichlorokvino šalutinio poveikio, ypač širdies ir kraujagyslių sistemai.

„Nesąmonė“, – sako virusologas. – Nuo 1990-ųjų aš šiuo preparatu gydžiau 4000 pacientų, sergančių infekcinėmis ligomis. Jis pasižymi tuo, jog yra  puikiai toleruojamas, nėra jokios rizikos “.

Su šiuo požiūriu sutinka ir kiti ekspertai, įskaitant vieną garsų Aukščiausios sveikatos komisijos narį. „Žmonių neišsilavinimas yra tiesiog bauginantis“, – piktinasi Raulis.

[…]

Priešingai nei Donaldui Trampui (Donald Trump), Emanueliui Makronui nepakanka intuicijos. „Mes vadovaujamės atsargumo principu“, – atsidūsta aukštas medicinos pareigūnas. „Apgailestauju, kad tai sakau, bet mums labiau priimtinos aukos nuo koronaviruso, nei rizika, kad gydymas bus pradėtas per greitai be geležinių konkrečių tyrimų“.

Raulis mano, kad tai nepriimtina žmogiškąja, etikos ir mokslo prasme. Todėl jis veikia savo nuožiūra, siūlo gydymą Marselyje, o kitos ligoninės ir klinikos Paryžiuje, Lilyje seka jo pavyzdžiu … Visa tai primena spontanišką didelio masto patirtį. Beprecedentis dalykas.

Infekcinių ligų specialistas taip pat reagavo į visuomenės veikėjų, verslininkų ir politikų, tokių kaip Nicos meras, prašymus, su kuriuo jie susipažino moto lenktynėse 1980-aisiais.

Didier Raoult dėka aš pats vartojau Plaquénil ir daviau jį savo žmonai, gavęs patikinimą, kad jis bus prieinamas ir mano tautiečiams“, – patvirtino Christianas Estrosi.

Jis paskambino Emmanueliui Macronui, sakydamas, kad skausmas ir karščiavimas stebuklingai praėjo. O kas, jei ekscentrikas iš Marselio yra teisus, nepaisant visų ekspertų pajuokų?

Žmonai pasiūlius, prezidentas pasikalbėjo su Didier Raoult. Jis davė nurodymą įsiklausyti į tai, ką pastarasis kalba, net jei dar nepriimtas aiškus sprendimas ir liko daug klausimų, visų pirma sunkiausiais atvejais. Karo metu pasirinkimo dažniausia nėra.

Hidroksichlorokvinas vis tik bus įtrauktas į sąrašą medžiagų, kurios bus laikomos kovos su koronavirusu priemone, pirmadienį startuojančiame Europos tyrime. Pirmieji rezultatai pasieks mus po dviejų savaičių. Didier Raoult neturi jokių abejonių. Tiesos akimirka jau čia pat.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 348

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....