infa.lt

Dirbti ir skursti: Europos Sąjungoje auga ekonomika ir nepasiturinčiųjų armija

31 liepos
01:01 2017

Maži atlyginimai

Blogiausia, atrodo, jau praeityje: Europos šalys, vienos greičiau, kitos lėčiau, – taisosi po krizės. Praeityje – neigiami ekonomikos augimo rodikliai, nedarbas kaip ir anksčiau egzistuoja, bet ne tokiu šokiruojančiu mastu.

Tačiau ekspertai įžvelgia pavojų: ekonomikos sveikimas nemažina, o kai kur net didina nepasiturinčiųjų skaičių. Kiekvienas ketvirtas europietis šiandien susiduria su vienu iš sekančių faktorių, žemos pajamos, nuosavybės praradimas už skolas, socialinė izoliacija.

Visa tai smogia suaugusiems ir – rikošetu – labiausiai pažeidžiamiems, – vaikams ir seneliams. „Europietiškasis skurdas turi savo veidą: tai nekokybiškas socialinis būstas, blogas maistas, neprieinama laisvalaikio organizacijos vaikams galimybė. Pastebėtina, jog blogos vaikų gyvenimo sąlygos užfiksuotos ir turtingose šalyse – Prancūzijoje, Vokietijoje ir Didžiojoje Britanijoje.

Būtent Vokietijoje, besididžiuojančioje savo žemu nedarbo lygmeniu, pastaraisiais metais atsirado naujas socialinis reiškinys – dirbantys skurdžiai. Darbo rinkos reforma privedė prie užimtumo susmulkėjimo, – žmonės vis dažniau gauna trumpalaikius, žemai apmokamus kontraktus, dirba „part-time“. Formaliai turėdami darbą, jie de-facto neturi nieko: atlyginimas kartais net nepadengia būsto nuomos, ligos laikotarpis neapmokamas, būsimos pensijos dydis garantuoja skurdą.

Ispanijoje, kur krizė pasireiškė ypač sunkiai, šiandien ekonomika augina apsukas. 2016 metais augimo rodikliai tapo vienu iš labiausiai užtikrintu euro-zonoje – 3,2%. Prie viso to, kas trečias šalies gyventojas gyvena sudėtingomis materialinėmis sąlygomis (kartais pajamos neviršija 8-10 tūks. Eurų į metus. Lietuvoje dažnai neviršija 6 tūkst eurų). Andalūzija – vienas skurdžiausių Ispanijos regionų, – ten ant skurdo ribos gyvena virš 40% gyventojų, tarp vaikų šis rodiklis dar didesnis – 44%.

Reportažuose iš Vokietijos ir Ispanijos, programos „Insiders“ korespondentai ieško atsakymų į klausimus, kaip palaikyti dirbantį tačiau skurstantį žmogų, ir iš kur dygsta šio fenomeno šaknys. Jiems padeda programos svečias – ekspertė Monika Queisser, OECD socialinės politikos vadovė.



reportažas rusų kalba:


reportažas anglų kalba:

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 232

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kuo skiriasi KGB/VSD nuo p..dos? Ogi niekuo. Vienas "neteisingas" judesys liežuviu ir tu jau subinėj!!!...

Konservatorių vykdomas manau korupcinis sandėris ir perleidimas mūsų krašto gynybos į privačias užsienio karo pramoninkų...

Manau, kad Anušauskas atsistatydino todėl, kad nesutiko su kažkokios milžinės karo kompanijos (kurios jis neįvardijo),...

Labai ačiū autoriui už pasidalinimą tomis mintimis, kurias savo galvose ir širdyse nešiojosi Universitetą kūrę...

Iš tiesų, paskaičius galima taip pamanyti. Kita vertus, greta yra Kuolio tekstas apie tai, kas...

Manau, kad Vaitkaus komanda šitokiu būdu patys sau kuriasi piarą? Klounai...