infa.lt

Moterų gydytojų gydymas padidina išgyvenamumą

26 balandžio
06:30 2024

Hospitalizuoti pagyvenę žmonės, kurių gydytojos buvo moterys, rečiau mirė ir rečiau buvo pakartotinai hospitalizuoti artimiausių 30 dienų eigoje nei gydytojų vyrų pacientai. Tai atskleidė naujas Japonijos ir JAV sveikatos priežiūros specialistų tyrimas.

Neseniai žurnale „Annals of Internal Medicine” paskelbtame straipsnyje pateikta, kaip mokslininkai analizavo atsitiktinę 20% imtį iš vyresnių nei 65 metų amerikiečių sveikatos draudimo programos „Medicare” duomenų bazės.

Iš viso tyrėjai išnagrinėjo daugiau kaip 458 000 moterų ir daugiau kaip 318 000 vyrų, kurie 2016-2019 m. kreipėsi į JAV klinikas dėl sveikatos sutrikimų, korteles. Maždaug 31% abiejų lyčių pacientų gydytojos buvo moterys.

Tyrėjai nustatė, kad moterų gydytojų pacienčių mirtingumas per mėnesį nuo hospitalizavimo siekė 8,15% lyginant su 8,38% ligonių, kurias gydė vyrai. Tyrimo autoriai šį skirtumą laikė statistiškai reikšmingu.

Tarp pacientų vyrų atitinkami mirtingumo rodiklių skirtumai buvo mažiau reikšmingi: 10,15% lyginant su 10,23 proc. Analizė atskleidė panašias pakartotinio hospitalizavimo rodiklių koreliacijas.

„Gauti rezultatai rodo, kad moterys ir vyrai gydytojai skirtingai praktikuoja mediciną. Šie skirtumai yra pakankamai apčiuopiami, kad darytų įtaką pacientų sveikatos rezultatams”, – sakė tyrimo vyriausiasis autorius dr. Jusuke Cugava (Yusuke Tsugawa)

Jis paragino toliau tirti mechanizmus, paaiškinančius ryšį tarp gydytojo lyties ir pacientų gydymo rezultatų, ir kodėl nauda pacientėms moterims patekti pas gydytoją moterį yra ryškesnė  nei kai kalbama apie pacientus vyrus. To supratimas padės pagerinti visų pacientų gydymo rezultatus, pridūrė Tsugawa.

Mokslininkai įžvelgia kelias galimas priežastis, kodėl gydytojų moterų gydomi žmonės dažniau sulaukia palankių rezultatų. Pasak kitos straipsnio bendraautorės Lizos Rotenštein (Lisa Rotenstein), gydytojos moterys dažnai daugiau laiko praleidžia kalbėdamosi su pacientais ir studijuodamos jų ligos istorijas, be to, jos dažniau nei gydytojai vyrai aptaria atvejus su kolegomis ir sprendimus priima kolektyviai.

Mokslininkė teigė, kad moterys chirurgės ilgiau operuoja, tačiau jų pacientai po intervencijų rečiau pakartotinai guldomi į ligoninę.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 36

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pandoros skynia pamažu atsiveria... Pasekmės bus skaudžios visoms ekonomikoms... Tik gaila, kad priėmę tokius sprendimus...

Tai pindosai jau vakar pripažino......

tai su kuo kariaus gal su marsiečiais,nes kariniam pramoniniam kompleksui reikia užsakymų...

malonu kad ant pasaulio dar yra blaiviai mąstančių...

tai rusai panaudos 100%...

O

tas tai bus teisėtas.......