infa.lt

JAV ekonomika lėtėja

25 balandžio
15:57 2024
Joe Bidenas

vaizdo įrašo Twitter kadras

Vartotojai užtikrino, kad augimas tęstųsi, tačiau naujausi duomenys rodo, kad kitose srityse pastebimi pažeidžiamumo požymiai.

Šių metų pradžioje JAV ekonomika toliau augo, tačiau labai sulėtėjusiu tempu, nes dideles vartotojų išlaidas atsvėrė kitų sektorių silpnumas, praneša „The New York Times” leidinys

Bendrasis vidaus produktas, pakoreguotas atsižvelgiant į infliaciją, per pirmuosius tris 2024 m. mėnesius augo 1,6% per metus, lyginant su 3,4% 2023 m. pabaigoje, ketvirtadienį pranešė JAV Prekybos departamentas.

Ekonomikos augimo sulėtėjimas pasireiškė tuo pačiu metu, kai įstrigo FED kova su infliacija: Pirmąjį ketvirtį kainos kilo sparčiau nei praėjusių metų pabaigoje. Dėl to kyla nemaloni tikimybė, kad didelės palūkanų normos mažina ekonominį aktyvumą, tačiau nepavyksta visiškai sutramdyti infliacijos.

Kol kas vartotojai pirkdami užtikrina, kad augimas tęstųsi. Pirmąjį ketvirtį išlaidos didėjo 2,5%, nes mažas nedarbas ir didėjantis darbo užmokestis padėjo pirkėjams įveikti aukštas palūkanų normas ir kylančias kainas.

„Nuotaikos nėra tokios stiprios – žmonės nemano, kad ekonomika yra geros būklės, tačiau asmeniškai jie eina į parduotuves ir leidžia pinigus”, – sakė UBS vyresnysis ekonomistas Brianas Rose’as. „Atrodo, kad jie tarsi priešinasi gravitacijai”.

Tačiau, jei vartotojai grįš į žemę, platesnė ekonomika gali būti pažeidžiama. Pirmąjį ketvirtį verslo investicijos į įrangą ir statinius, kaip ir eksportas, buvo nedidelės.

„Vartotojas vis dar karaliauja – jis yra augimo varomoji jėga, tačiau įmonės labai vangiai investuoja”, – sakė ING vyriausiasis tarptautinis ekonomistas Džeimsas Knightlis (James Knightley). „Jei kas nors atsitiktų su vartotoju, augimo istorija galėtų labai greitai smukti”.

Išlaidas ypač skatino turtingesni vartotojai, kurių nedidelė skola ir fiksuotų palūkanų hipotekos paskolos apsaugojo juos nuo didesnių palūkanų normų poveikio ir kurie naudojosi akcijų rinka, kuri dar neseniai buvo pasiekusi rekordų.

Tačiau mažesnes pajamas gaunantys namų ūkiai vis labiau jaučia įtampą. Jie vis dažniau naudojasi kreditinėmis kortelėmis, kad galėtų leisti sau išlaidauti, o dėl didelių palūkanų normų vis daugiau jų vėluoja mokėti įmokas.

„Jaučiama, kad mažesnes pajamas gaunantys namų ūkiai šiuo metu yra vis labiau įsitempę, – sakė BNP Paribas vyresnysis JAV ekonomistas Andrew Husby. „Matome JAV ekonomikos susidvejinimą”. (kai vieni dar perka, o kiti jau nebegamina ir neinvestuoja infa.lt past.)

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 121

Žymos:

Atsiliepimų 6

  1. A5    -  2024-04-25, 16:29

    JAV ekonomika lėtėja 🙂 tegu nejuokina, gyvenam cia matom. Amerikos ekonomika eina laisvo kritimo pagreiciu siknon, atlyginimai sumazeje, darbu nebera, kainos ant visko kosmosas ir dar kyla. Zmones labai taupyti pradejo nieko nebeperka taip kaip iki tol. O degeneratu valdzia parama vis ukrainai, izraeliui skiria, o patys jau senai galo su galu nebesuduria. Kiekvienus metus baigia ant lockdown kai nebera uz ka atlyginimus moketi valstybes tarnautojams ir vis reikia kelti valstybes skola riba. Ukraina jiem reikalina tik tam, kad vogti pinigus is savo valstybes biudezeto. Ir pagirindinis momentas – dar kokios 2-3 kadencijos didono demokratu-degeneratu valdymo ir amerika pati sugrius.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. A5    -  2024-04-25, 16:42

    O kai nueis siknon paskui save nusitemps ir evropa ir bus dauk didesne zopa nei 2008 m.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Nieko!    -  2024-04-25, 16:59

    Ras kur vel kara sukelti ir uzsidibs is jo eilini karta.

    Atsakyti į šį komentarą
    • A5    -  2024-04-25, 17:15

      Uzsidirbs is to tik degeneratu partijos elitas, tai kokie 3% nuo visu gyventoju, o visi kiti kaip ir visa valstybe nugarmes i anala. Ir dar elyytas isaiskins tamsiai liaudziai, kad del visko kalta Rusija ir Kinija 🙂

      Atsakyti į šį komentarą
  4. 200 metu    -  2024-04-25, 17:09

    ta banditines kilmes makleriu salis ciulpia pasaulio finansus,o panaudoti ju – taip ir neismoko. Tesigauna tik naujos „demokratines bombos” naujam donorui.

    Atsakyti į šį komentarą
  5. A5    -  2024-04-25, 17:24

    Nauja seis laikais tai, kad degeneratai vakaru pasauly galutinai valdzia uzgrobe ir ju politika labai trumparege. Jiem svarbu per ju gyvenima max prisiplesti, kad graziai nugyventi gyvenima, o po ju kad ir tvanas. Cia ne Kinija kur valstybes vystymo strategija jau dabar planuoja 200 m i prieki. Vakaru pasauli uzvaldes nesvietiskas godumas ir moralinis nuosmukis.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Nesvarbu, kas balsuoja ir kaip iruz ka, svarbu, kas balsus skaiciuoja......

A5

Jau senai visiemas aisku, kad ne su situo narkomanu klaunu....

Tai su kuo dabar Putinas derėsis....

Cha

tai šitą scenarijų jau seniai rusai žino, bus liepta liandzbergui blokuoti jūra ir Kaliningradą neva...

Na,

perejo i vergovine santvarka. Tik,ar tai laimejimas!?...

imi pinigus "uz paslauga" - tu negali nepriklausyti nuo jos pirkejo!...

bus,kai baigsis ukrainieciai? Uz ko tada slepsis Londonas?...