infa.lt

JAV karinės oro pajėgos surengė pirmąjį tikrą žmogaus ir dirbtinio intelekto oro mūšį

20 balandžio
18:58 2024

NF-16D (dabar X-62A) VISTA 2019

Pentagonas atskleidė detales apie pirmą kartą surengtą dirbtinio intelekto ir gyvo piloto treniruočių mūšį tikrais naikintuvais (o ne simuliacijoje). Jis vyko praėjusiais metais pagal eksperimentinę programą „Oro kovos evoliucija” (Air Combat Evolution, ACE), kurią 2022 m. pradėjo vykdyti JAV Gynybos departamento Pažangiųjų projektų direktoratas.

Jos tikslas – sukurti dirbtinio intelekto sistemą, galinčią savarankiškai efektyviai ir saugiai valdyti naikintuvą. Bandymai buvo sėkmingi – antrojo naikintuvo kabinoje taip pat buvo pilotas, tačiau jo įsikišimo į dirbtinio intelekto valdomos mašinos elgesį neprireikė.

ACE programoje dalyvavo partneriai iš akademinės ir pramonės sričių, įskaitant bendrovę „Heron Systems”, kuri sukūrė dirbtinio intelekto pilotą 2020 m. vykusiam „AlphaDogfight” bandymų konkursui, kurį vykdė Pažangiųjų gynybos tyrimų projektų agentūra (DARPA).

Tuomet oro mūšiai vyko saugioje skaitmeninėje erdvėje. O ir dirbtinio intelekto pergales temdė tai, kad dirbtiniam pilotui nereikėjo laikytis skrydžių saugos protokolų.

Praėjusiais metais bandymai ore buvo atliekami su X-62A, dar vadinamu VISTA, t. y. smarkiai modifikuotu dviviečiu F-16D lėktuvu. Jo orlaivio sistemos gali imituoti beveik bet kokio orlaivio skrydžio sąlygas.

Prisijungęs prie jų, dirbtinis intelektas perėmė valdymą ir siuntė komandas eksperimentiniam naikintuvui lygiai taip pat, kaip anksčiau siuntė komandas skaitmeninei VISTA kompiuteriniame simuliatoriuje.

Antroje pilotų kabinos vietoje visada sėdėjo žmogus pilotas, kuris buvo pasirengęs perimti valdymą įvykus gedimams, rašo IE.

Praėjusių metų rugsėjį eksperimentinis orlaivis pirmą kartą sėkmingai surengė mokomąjį oro mūšį su F-16, kurį kontroliavo pilotas žmogus. Abu orlaiviai pademonstravo didelį kovinį aktyvumą, priartėdami iki 600 metrų atstumu ir pasiekdami didesnį nei 1900 km/h greitį.

Kas tiksliai laimėjo mūšį, DARPA nepraneša, tačiau X-62A esančiam antrajam pilotui įsikišti nereikėjo.

Iš viso nuo 2022 m. gruodžio mėn. iki 2023 m. rugsėjo iš Edvardso oro pajėgų bazės Kalifornijoje X-62A atliko 21 skrydį. Beveik po kiekvieno tokio bandymo dirbtinį intelektą reikėjo perprogramuoti. Dėl to buvo pakeista 10 000 įvairaus laipsnio kodo eilučių.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 1 666

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Tomas Jakutis    -  2024-04-20, 19:02

    Kalkuliatorius intelekto neturi.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Užsienio agentai remia protestuotojus prieš užsienio agentus viešinantį įstatymą. Logiška....

Puikūs klausymai!...

Jeigu tie "karingi" būtų vyrai - važiuotų į Ukrainą ir ten įrodinėtų savo tiesas. Bet...

Idomu kaip argumentuoja, ar kad tokiu atveju neistos i europos sajunga? Ar kad nebus lgbt?...

Jumoristai. Pabandė blokuoti, tai Telegram pati užblokavo Ukrainos saugumo diversijų darymo kanalus. Tada atšoko. Dabar...

Keista, bet kai Lietuvis sako kas blogai, tai jam būtinai kaišiojami visokie skaičiai. Taip buvo...

Bulkučių jiems, bulkučių....