infa.lt

Dirbtinis intelektas diskusijose gerokai labiau įtikinantis nei žmogus, kas nežada nieko gero

04 balandžio
06:20 2024

Robotas kalba su žmogumi

Remiantis nauju tyrimu, „GPT-4” geriau veikia žmonių protus nei vidutinis žmogus. Atotrūkis didėja, kai jis daugiau sužino apie mus. Tyrėjai apklausė 820 dalyvių įvairiomis temomis, įskaitant ir aštrias, o tada tiriamieji dalyvavo tekstinėse diskusijose su kitais žmonėmis ir su „GPT-4” robotu.

Rezultatai parodė, kad dirbtinis intelektas oponentus įtikindavo pakeisti nuomonę 21% geriau nei žmonės. Tada dalyviams buvo pateiktos jų oponentų socialinės ir demografinės charakteristikos, o dirbtinis intelektas naudojo šiuos duomenis, kad „suasmenintų” debatus.

Tyrime, kurį atliko Šveicarijos Lozanos EPFL mokslininkai, dalyvavo 820 žmonių. Jie buvo apklausti apie savo nuomonę įvairiomis temomis – nuo santykinai neutralių, pavyzdžiui, ar moneta turėtų likti apyvartoje, iki politizuotų ir jautrių temų, pavyzdžiui, apie abortus arba apie tai, ar aukštosios mokyklos, siekdamos užtikrinti įvairovę, turėtų atsižvelgti į rasę kaip į veiksnį priimant studentus.

Užrašę savo poziciją, dalyviai dalyvavo penkių minučių trukmės tekstiniuose debatuose su kitais žmonėmis ir su „GPT-4”. Po to jie vėl buvo apklausti, siekiant išsiaiškinti, ar po pokalbio jų nuomonė pasikeitė.

Tais atvejais, kai žmonės bendravo tarpusavyje, diskusijos dažnai turėjo priešingą poveikį: jos sustiprino dalyvių pozicijas, todėl jie buvo mažiau linkę keisti savo nuomonę. Tačiau GPT parodė tam tikrą sėkmę. Tyrimo metu nustatytas statistiškai nereikšmingas, bet vis dėlto pastebimas 21% pranašumas.

Toliau tyrėjai tiek žmonėms, tiek dirbtinio intelekto agentams pateikė informaciją apie jų oponentus, įskaitant lytį, amžių, rasę, išsilavinimą, užimtumą ir politinę orientaciją. Jiems buvo duoti aiškūs nurodymai naudoti šią informaciją ir pritaikyti savo argumentus kiekvienam pašnekovui.

Keista, kad ši strategija žmonėms buvo neveiksminga – jų rezultatai buvo prastesni, palyginti su situacija, kai jiems nebuvo suteikta papildomos informacijos. Tačiau dirbtinis intelektas šiuos duomenis sėkmingai panaudojo. Galiausiai „personalizuotos” diskusijos naudojant „GPT-4” buvo 81,7% efektyvesnės nei žmonių.

Galbūt netrukus dirbtinis intelektas taps galingu manipuliatoriumi viešąja nuomone. Jis galės pritaikyti savo argumentus kiekvienam asmeniui, veikdamas didžiuliu mastu ir nuolat tobulindamas savo metodus. Naudodamasis socialine ir demografine informacija, dirbtinis intelektas gali formuoti ir skleisti naratyvus visoje visuomenėje.

Dėl to „GPT-4” pasirodė 81,7% efektyvesnis už žmones. Tai rodo, kad dirbtinis intelektas gali tapti galingu viešosios nuomonės manipuliatoriumi, nes jis gali pritaikyti savo argumentus kiekvienam žmogui asmeniškai.

Vienintelė laimė, kad TV transliacija yra pritaikoma visiems žiūrintiems bendrai, o ne kiekvienam asmeniškai. Tačiau, kas liečia socialinius tinklus – ten jis gali komentuodamas pasiekti kur kas daugiau. Jei bus prileistas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 200

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Ką nužudė Putinas?...

DEBILY blt......

tfu blt......

kvailiai jus patys susimokekit asilai...

Per pasaulį žengiame mes gėjai, vyriškų šiknų mėgėjai, Paskui slenka pedofilai, nekrofilai, zoofilai ir mums...

NedaNapoleonas…...

Historia est magistra vitae. Senokai prancūzai negavo nuo rusų į kaulus. Dar nori ir mumis...