infa.lt

„Plano B nėra”: Gynybos vadovai Miunchene baiminasi nesėkmės Ukrainoje

19 vasario
16:57 2024
Kamala Harris MSC

foto: THOMAS KIENZLE / AFP

Miuncheno saugumo konferencijos dalyviai nerimavo dėl Ukrainos perspektyvų kovoje su Rusija ir Amerikos įsipareigojimų Kijevui, rašo „Politico” leidinys.

Miuncheno saugumo konferencijoje keturi Amerikos senatoriai papasakojo istoriją, kurią jiems perdavė Ukrainos pareigūnai: Kareivis purvinoje tranšėjoje, netoliese sproginėjant Rusijos artilerijai, telefone ieškojo ženklų, kad JAV parlamento rūmai pritars karinei pagalbai.

Vienos iš Kongreso delegacijų vadovas senatorius Sheldonas Whitehouse’as (D. Britanija) sakė, kad šis pasakojimas sudarė „širdį veriantį” įspūdį. „Jauniems Ukrainos kariams, esantiems fronto linijose, tai yra nuolatinė pokalbių tema”, – niūriu tonu balse papasakojo senatorius.

Šis epizodas išryškino šį savaitgalį Bavarijos sostinėje vykusį transatlantinių pažiūrų pareigūnų ir aukštų pareigūnų susitikimą. Kasmetiniame renginyje dominavo blogėjančios Ukrainos perspektyvos mūšio lauke ir klausimai apie Amerikos įsipareigojimus Kijevui.

Niūrią nuotaiką sustiprino žinia apie Rusijos disidento Aleksejaus Navalno mirtį, kuri atskriejo kaip tik tuo metu, kai vadovai atvyko į Miuncheną pirmąją renginio dieną.

Daugelis politikų ir pareigūnų pasinaudojo šia akimirka, norėdami pareikšti, kad Ukraina pralaimės karą, jei negaus dar 60 mlrd. dolerių JAV karinės pagalbos, dėl kurios šiuo metu laukiama balsavimo Atstovų Rūmuose. Tačiau jie taip pat kalbėjo toli gražu abejojantys tuo, kaip galėtų atrodyti Ukrainos pergalė net ir gavus šią paramą.

Konferencija vyksta tuo metu, kai pasitikėjimas, kad prezidentas Joe Bidenas gali padėti Ukrainai, yra itin menkas, o buvęs prezidentas Donaldas Trampas (Donald Trump), respublikonų lyderis, stengiasi pakenkti šio paketo priėmimui.

Kaip išsamiai išdėstė ir apgailestavo interviu aštuoni JAV įstatymų leidėjai ir penki užsienio pareigūnai, dabar planas yra tiesiog neleisti Ukrainos kariuomenei žlugti.

Daugelis vengė klausimo, kaip atrodytų Ukrainos pergalė arba kada ji galėtų įvykti.

Senato Žvalgybos komiteto pirmininkas Markas Vorneris (Mark Warner, D-Va.) teigė, kad pagalbos paketas Ukrainai „pakeistų žaidimą”. Tačiau jis atsisakė teigti, kad ši parama užtikrins Ukrainos triumfą, tik pareiškė, kad Amerikos pagalba yra paskutinė ir geriausia Kijevo viltis.

„Nežinau jokio kito būdo, kaip trumpalaikėje perspektyvoje ukrainiečiai galėtų gauti ginklų, amunicijos ir priemonių, kurių jiems reikia, kaip tik iš Jungtinių Valstijų”, – pridūrė Warneris – vienas iš 44 Miunchene dalyvavusių JAV įstatymų leidėjų.

Mūšio lauko galimybės išlieka milžiniškos, priklausomai nuo to, ar Ukrainai bus tiekiama daugiau ginklų ar ne, – sakė Whitehouse’as.

Ukrainai trūksta šaudmenų ir pėstininkų. Savaitgalį rusams atiteko dešimtmetį gyvavusi Avdijivkos tvirtovė ir Kremlius pirmą kartą nuo gegužės pasiekė didelį laimėjimą.

Prieš Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui pakeičiant vadovybę šalies kariuomenėje, generolai tvirtino, kad prezidentas turi sutelkti dar 500 000 karių, kad neatsiliktų nuo didesnių ir vis dar stiprių Rusijos pajėgų, kurios, atrodo, pasirengusios patirti didžiules aukas, kad užimtų vos kelis metrus teritorijos.

„Kai Europos pilietis perskaito, kad Ukraina atsitraukė iš Avdijivkos, jis turėtų suvokti vieną vienintelį faktą: Rusija priartėjo keliais kilometrais arčiau jo paties namų”, – interviu sakė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba. „Kiekvienas Rusijos žingsnis į priekį Ukrainoje priartina Rusijos ginklus prie vidutinės klasės europiečio namų.”

Aukšto rango administracijos pareigūnai tvirtina, kad Amerikos įsipareigojimas Ukrainos reikalui nesumažėjo. „Putinas nesustos, kol nebus sustabdytas”, – tvirtino JAV kariuomenės sekretorė Christine Wormuth, kuri į Miuncheną atvyko ką tik po to, kai amerikiečių bazėje Vokietijoje stebėjo, kaip JAV kariai rengia naują ukrainiečių batalioną.

„Ir priešininkams, kurie stebi, kas vyksta Ukrainoje, ir ką tai sako apie Amerikos valią, nenorėčiau, kad jie padarytų išvadą, jog leisime tokiam lyderiui kaip Putinas daryti, ką tik nori.”

Jų teigimu, geriausia ir vienintelė galimybė užkirsti tam kelią – vis dar siūloma: Kongresas priima karinę pagalbą. „Priimkite papildomą susitarimą. Štai ir viskas. Sunaikinkime Putino armiją. Ukrainiečiai žino, kaip tai padaryti, tad padėkime jiems tai padaryti”, – pridūrė respublikonas Jasonas Crow (D-Colo).

Miunchene abiejų partijų įstatymų leidėjai patikino sąjungininką po sąjungininko, kad Atstovų Rūmai galiausiai suteiks paramą, o kai kurie prognozavo, kad ji bus priimta jau kovo mėnesį.  Jie tvirtino, kad dauguma atstovų pritars įstatymo projektui, kai jis bus pateiktas Atstovų Rūmams. Tačiau Mikie Sherrill (NJ) baiminosi X faktoriaus: Respublikonų partijos lyderio, buvusio prezidento Donaldo Trampo.

„Atrodo, kad buvęs prezidentas Donaldas Trampas bando sužlugdyti paramą šiuo metu Senate priimtam dvipartiniam papildomam įstatymui”, – sakė Atstovų Rūmų Ginkluotųjų pajėgų komiteto narė.

Volodymyras Zelenskis, aiškiai sunerimęs dėl tokios perspektyvos, pasinaudojo viešomis progomis užtarti savo tautą. „Mums šis paketas yra gyvybiškai svarbus. Šiuo metu nesvarstome alternatyvų, nes pasikliaujame Jungtinėmis Valstijomis kaip savo strategine partnere”, – sakė jis šeštadienį spaudos konferencijoje su viceprezidente Kamala Harris.

Plano B nėra, jei įstatymų leidėjai paketui nesuteiks žalios šviesos, patvirtino K. Harris. „Yra tik planas A”.

Ukrainos pareigūnai nekalba apie alternatyvas, primygtinai tvirtindami, kad jiems reikia ginklų ir amunicijos – ypač „Taurus” ir tolimojo nuotolio kariuomenės taktinių raketų sistemos – norint atremti Rusiją.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 95

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

1812 m. Napoleonas puolė - buvo agresorius. Dabar gi yra priešingai. Agresorius - rusofašistai......

Ar tai jau pa s ponulį tradicinės vertybės yra iškrypimas? Kai pats iškrypęs, tai bando...

Yra Turkijos sostine. Stambulas yra Konstantinopolis ir turi simbolinę prasmę vakarų civilizacijai....

greičiau jau mikronas planktonas....

Ką nužudė Putinas?...

DEBILY blt......

tfu blt......