infa.lt

ES reglamentuoja fiktyvių darbuotojų ir interneto platformų santykius

12 vasario
09:31 2024

paveikslėlis

ES Taryba ir Europos Parlamentas susitarė dėl teisės akto projekto, kuriuo, viena vertus, bus geriau apsaugotos internetinių platformų darbuotojų (pvz., taksi vairuotojų ir siuntų pristatymo darbuotojų) teisės ir, kita vertus, bus kovojama su fiktyviu savarankišku darbu.

Dokumente bus atskirti savarankiškai dirbantys asmenys ir tradiciniai darbo santykiai, suteikiant į juos perėjusiems darbuotojams teisę į apmokamas atostogas, ligos atostogas ir pensijų draudimą.

Artimiausiais mėnesiais kai kurie ES savarankiškai dirbantys asmenys galės savo santykius su interneto platformomis, per kurias jie gauna užsakymus, perkvalifikuoti į darbo santykius.

Tai bus įmanoma dėl įstatymo projekto, dėl kurio susitarė ES Taryba ir Europos Parlamentas (dokumentą dar turi galutinai patvirtinti šios institucijos).

Projektas leis atskirti „tikrus” ir „fiktyviai” savarankiškai dirbančius asmenis, t. y. tuos, kurie iš tikrųjų palaiko su įmone pilnaverčius darbo santykius.

Jei bus „faktų, įrodančių, kad darbdavys kontroliuoja ir valdo” darbuotoją, jo santykiai su platforma automatiškai bus pripažįstami darbo santykiais, o pačiai platformai teks prievolė įrodyti, kad tai yra savarankiškai dirbantis asmuo.

Pats darbuotojas taip pat galės inicijuoti perkvalifikavimą – jei jo santykiai su platforma bus pripažinti darbo santykiais, jis turės teisę reikalauti apmokamų atostogų, nedarbingumo apmokėjimo, pensijų draudimo, draudimo nuo nelaimingų atsitikimų ir garantuoto minimalaus darbo užmokesčio.

Be to, savarankiškai dirbantis asmuo, atliekantis darbą pagal interneto platformos užsakymus, negalės būti atleistas ar nušalintas nuo šio darbo algoritmo ar automatizuotos sistemos – tokiais atvejais bus privaloma „žmogaus priežiūra”.

Europos Komisija apskaičiavo, kad daugiau nei 500 skaitmeninių platformų šiuo metu ES įdarbina apie 30 mln. darbuotojų, kurių dauguma teikia transporto paslaugas arba pristato paruoštą maistą.

Tačiau daugiau nei pusė (55%) iš jų, naudodamiesi platformomis, uždirba mažiau nei minimalų darbo užmokestį savo šalyse. ES Taryba apskaičiavo, kad įgyvendinus naują požiūrį į savarankiško darbo ir tradicinio užimtumo atskyrimą, iki 2025 m. 5,5 mln. žmonių galėtų pereiti iš pirmosios į antrąją kategoriją.

Darbo santykių atskyrimo pavyzdys:

„Jei esate korepetitorius ir priimate pamokų užsakymus iš įvairių žmonių, o platforma reguliuoja tik savo komisinių dydį – tai yra darbas platformoje. Jei ji reguliuoja jūsų darbo grafiką, uždarbio dydį ir t. t., kalbame apie visaverčius darbo santykius”.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 65

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Ar tai jau pa s ponulį tradicinės vertybės yra iškrypimas? Kai pats iškrypęs, tai bando...

Yra Turkijos sostine. Stambulas yra Konstantinopolis ir turi simbolinę prasmę vakarų civilizacijai....

greičiau jau mikronas planktonas....

Ką nužudė Putinas?...

DEBILY blt......

tfu blt......

kvailiai jus patys susimokekit asilai...