infa.lt

JAV vyriausybės uždarymas atšaukiamas, tačiau migrantų klausimas stabdo pagalbą Ukrainai

15 sausio
06:12 2024
Maikas Džonsonas

Atstovų rūmų pirmininkas Maikas Džonsonas
foto: Leah Millis, Reuters

JAV Kongresas vėl priims laikinąjį biudžetą, kad išvengtų uždarymo. Parlamento vadovai susitarė pratęsti vyriausybės finansavimą iki kovo pradžios, rašo „Politico” leidinys. Pasak leidinio, sprendimas bus priimtas šią savaitę.

Savaitgalį Baltieji rūmai įspėjo kelias agentūras dėl galimo uždarymo, nors prieš savaitę prezidentas Joe Bidenas teigė, kad abi partijos susitarė dėl biudžeto klausimo.

Pranešimai apie gresiantį kolapsą Amerikos biurokratijos nebegąsdina, apie uždarymą nuolat kalbama jau tris mėnesius, tačiau kiekvieną kartą partijos kaip nors tą išspręsdavo ir atitolindavo visų vyriausybinių agentūrų finansavimo sustabdymo momentą.

Dar praėjusią vasarą partijos susitarė dėl pagrindinės pasaulio ekonomikos išlaidų 2024 m., tačiau tada respublikonai pareikalavo dar labiau mažinti išlaidas.

Matyt, dabar klausimas atidėtas dar pusantro mėnesio, įskaitant ir tą jo dalį, kuri susijusi su parama Ukrainai, „Kommersant” leidinys:

„Teks priimti trumpalaikį biudžeto variantą. Per šį laikotarpį vis dar tikimasi, kad bus patvirtinti visaverčiai biudžetai, nes Jungtinėse Valstijose šis procesas yra labai savotiškas. Įvairioms ministerijoms ir federalinėms agentūroms turi būti priimta daugiau nei tuzinas atskirų biudžeto įstatymų projektų.

Atskiras klausimas – parama Ukrainai, Izraeliui ir kitiems Amerikos sąjungininkams. Respublikonai reikalavo migracijos reformos, t. y. pakeisti migrantų priėmimo tvarką. O kadangi tam turi pritarti abeji Kongreso rūmai, visai įmanoma, kad šis klausimas vėl pakibs ant plauko neribotam laikui”.

Patys demokratai susiejo paramą Ukrainai ir migracijos klausimą. Dabar respublikonai reikalauja, kad šis klausimas būtų sprendžiamas dar radikalesniais metodais.

Gruodžio pabaigoje policija paskelbė, kad vos per mėnesį į JAV atvyko 225 000 migrantų iš Meksikos, 60% iš jų – nelegaliai.

Tokiomis aplinkybėmis Teksaso nacionalinė gvardija perėmė dalies sienos kontrolę ir neleido įvažiuoti federaliniams pasieniečiams.

Tačiau demokratai laikosi savo pozicijos. Kongreso narė Yvette Clarke per MSNBC pareiškė, kad partija neis ant respublikonų pavadėlio imigracijos klausimu:

„Tai gėda. Pernai sudarėme susitarimą ir turime jo laikytis. Yra vienas dalykas, už kurį niekada nebalsuosiu galutiniame biudžete.

Taip, mes susiduriame su migracijos krize čia, prie mūsų pietinės sienos, tačiau Europoje ir visame pasaulyje nėra nė vienos šalies, kuri nesusidurtų su šiais migracijos srautais.

Turime tradiciją, kilnią tradiciją, priimti imigrantus prie savo krantų. Ir viskas, ką daro radikalūs respublikonai, yra dar didesnė krizė, nes jie atsisako derėtis ir sukurti mūsų šalyje tokią migracijos sistemą, kuri būtų tinkama šiai kartai ir ateičiai.”

Baltieji rūmai lapkritį pareiškė, kad dabar Ukrainai siunčia mažesnius karinės pagalbos paketus, kad galėtų ilgiau remti Kijevą, kol Kongresas derėsis dėl konkrečių sumų.

Joe Bidenas paprašė 106 mlrd. dolerių visai sąjungininkų pagalbai ir sienų sustiprinimui, tačiau respublikonai nori pastarąjį klausimą spręsti atskirai. Bet kokiu atveju, šiuo metu dalinių išmokų Ukrainai skirti neįmanoma, sako RIAC ekspertas Aleksejus Naumovas:

„Respublikonai pagrasino, kad jei nesutiksite su mumis dėl sienos, mes blokuosime JAV vyriausybės darbo pratęsimą, turint omenyje, kad amerikiečiams nėra labai malonu, kai kas nors grasina „nuleisti” vyriausybės darbą, kad pasiektų savo politinių tikslų.

Jie tikriausiai atmes šį įrankį. Tai nereiškia, kad demokratai ir respublikonai suartėjo dėl pagalbos Ukrainai ir Izraeliui. Jie vis dar derėsis šiuo klausimu, o kol kas jokie pinigai į Ukrainą nebus siunčiami.

Sutarimas dėl paramos Kijevui išlieka, tačiau radikalus dešinysis Respublikonų partijos sparnas vis labiau stiprėja.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 79

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
Hm

Taiklus paskutinis sakinys apie xuilo... Priminsiu kaip prieš karą su Ukrainą Putinas pareiškė ultimatumą NATO...

Seniai laikas......

Hm

Tegu šitas išgama Tibetui suteikia bent jau autonomiją, o jau po to kitiems nurodinėja......

Tai kad jis ir gimė, ir užaugo Rusijoje...

turėjo būti "para", o ne kompo padarytas "parta".......

si vis pacem parta bellum...

Tikrai taip. Ko galima tiketis kai eini kartu su velniu obuoliauti....