infa.lt

Pakartotinis Vytauto Gapšio prašymas dėl nuosprendžio vykdymo stabdymo – atmestas

05 sausio
15:16 2024

Vytautas Gapšys

2024 m. sausio 4 d. Atrankos kolegija, nagrinėjusi pakartotinį Vytauto Gapšio gynėjo advokato prašymą stabdyti apeliacinės instancijos teismo nuosprendžio vykdymą, prašymą atmetė.

Teisėjų kolegija sutiko, kad laisvojo Seimo nario mandato užtikrinimas nėra suderinamas (sunkiai suderinamas) su realiu laisvės atėmimo bausmės vykdymu, tačiau nepritarė V. Gapšio gynėjo advokato pozicijai, jog tai yra įsiteisėjusio nuosprendžio vykdymo sustabdymo pagrindas.

Pagal Baudžiamojo proceso kodekso (BPK) 346 straipsnio 1 dalį, įsiteisėję teismo nuosprendis ir nutartis yra privalomi visoms valstybės ir savivaldybių institucijoms ir pareigūnams, įmonėms, įstaigoms ir organizacijoms bei asmenims ir turi būti be prieštaravimų ir netrukdomai vykdomi visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje.

BPK 374 straipsnis nurodo galimybę sustabdyti bet kurio Lietuvos Respublikos teismo nuosprendžio ir nutarties ar jų dalies vykdymą, iki byla bus išspręsta kasacinės instancijos teismo posėdyje, tačiau, kaip ne kartą yra konstatavęs Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, teismo nuosprendžio vykdymo sustabdymas yra išimtis iš bendrosios taisyklės ir galimas tik esant išimtinėms aplinkybėms.

Atrankos kolegijos vertinimu, aplinkybė, kad V. Gapšiui nebuvo panaikintas Seimo nario mandatas, negali būti vertinama kaip išimtinė ir lemianti įsiteisėjusio nuosprendžio vykdymo sustabdymo klausimą.

Nors Atrankos kolegija sutiko, kad dabartinė V. Gapšio, kaip Seimo nario, padėtis, palyginti su kitais Seimo nariais, tiek teisine, tiek praktine prasme nėra lygi, tačiau Seimo nario statusas negali lemti asmenų lygiateisiškumo prieš įstatymą principo taikymo išimties.

Tad Vytautas Gapšys sėdės bent jau iki Aukščiausiojo teismo sprendimo. Primename, kad Lietuvos apeliacinis teismas 2023 m. lapkričio 22 d. nuosprendžiu baudžiamojoje byloje pripažino V. Gapšį kaltu padarius nusikalstamas veikas, numatytas Baudžiamojo kodekso 225 straipsnio 3 dalyje ir 226 straipsnio 4 dalyje (dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu), ir paskyrė jam galutinę subendrintą bausmę – laisvės atėmimą 4 metams 6 mėnesiams.

Gruodžio pabaigoje V.Gapšio gynėjas kreipėsi į Aukščiausiąjį teismą prašydamas sustabdyti bausmės vykdymą paaiškėjus naujoms aplinkybėms – Seimui balsavus prieš apkaltą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 126

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Domas    -  2024-01-05, 17:48

    Teisingumą vykdo teismas – tai suprantama. Bet, pasirodo, kai kurie seimo nariai irgi imasi šios funkcijos. Ypač kai reikalai liečia savos kompanijos nario reikalus. Čia ima viršų savi „kodeksai“.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Vor v zakone    -  2024-01-05, 20:02

    Pats laikas „daktarui” į seimą.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Jau naudojami argumentai rodo argumenta tik viena, kiek galima pristabdyti rusijos ekonomikos augima....

JAV konfliktą išnaudoja konkurentų (ES taip pat :) )silpninimui ir savo pozicijų stiprinimui. Tai tik...

Kadangi mūsų valdžiukė (tiesą sakant, mes patys - neatsiuntė gi valdžiukės marsiečiai :) ) geriausiai...

Zmones balsuokime uz Vaitku ,jis vienintelis nori laisves ir nepriklausomybes Lietuvai!!...

Taip kliedėti nereikia daug proto turėti. Tokie patys ir valdžioje trinasi....

Orbanas yra tikras savo tautos ir blaivaus proto vyras. Šalin leftistus!...

Kad tik mokesciu uztektu apmoketi skolintu pinigu palukanas...