infa.lt

E. Macronas kaltina Rusiją dėl grobuoniškos įtakos buvusiose Prancūzijos kolonijose Afrikoje

22 lapkričio
06:20 2022
Emanuelis Makronas

REUTERS

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas apkaltino Rusiją, kad ji Afrikoje skleidžia antiprancūzišką propagandą, siekdama patenkinti „grobuoniškas” ambicijas probleminėse Afrikos valstybėse, kuriose Prancūzija pastaraisiais metais patyrė karinių nesėkmių ir prarado didesnę įtaką, praneša Euractiv.

Kalbėdamas Tunise vykstančio prancūzakalbių šalių aukščiausiojo lygio susitikimo kuluaruose, E. Macronas buvo paprašytas atsakyti kritikams, kurie teigia, kad Prancūzija naudojasi istoriniais ekonominiais ir politiniais ryšiais savo buvusiose kolonijose, kad patenkintų savo interesus.

„Šį naratyvą maitina kiti, tai politinis projektas”, – pareiškė E. Macronas interviu TV5 Monde. „Daugeliui įtakingų asmenų, kartais kalbančių jūsų programose, moka rusai. Mes juos žinome”, – tvirtino jis.

„Kelios jėgos, kurios nori skleisti savo įtaką Afrikoje, tai daro siekdamos pakenkti Prancūzijai, pakenkti jos kalbai, pasėti abejonių, bet visų pirma siekia tam tikrų interesų”, – pridūrė jis.

Prancūzijos buvusi kolonijinė valdžia didžiojoje Vakarų ir Centrinės Afrikos dalyje, jau seniai palaiko karinius ryšius frankofoniškoje Afrikoje, o prancūzų kariai dešimtmetį buvo dislokuoti Malyje kaip kovos su terorizmu operacijos dalis.

Kritikai Prancūzijos operaciją vadina nesėkminga ir kaltina ją dar labiau destabilizavus regioną.

Be to, pastaraisiais metais ji kovojo dėl įtakos su Rusija, keliose šalyse, įskaitant Centrinės Afrikos Respubliką (CAR) ir Malį. Rusija ten  dislokavusi privataus karinio rangovo „Wagner Group” pajėgas, tačiau neigia, kad tai valstybei priklausantys karo daliniai.

Paryžius turėjo išvesti karius iš Malio po to, kai Afrikos šalies kariuomenė per 2020 m. perversmą perėmė valdžią. Vėliau Malio kariuomenės vadovai pakvietė „Wagner” padėti dešimtmetį trukusioje kovoje su islamistų kovotojais ir nutraukė ryšius su Prancūzija.

Pernai Jungtinių Tautų ataskaitoje teigiama, kad Centrinės Afrikos Respublikoje Rusijos kariniai instruktoriai ir vietos kariai naudojo pernelyg didelę jėgą prieš civilius gyventojus, vykdė beatodairiškas žmogžudystes, užėmė mokyklas ir vykdė plataus masto plėšikavimus.

Kremlius pareiškė, jog tai melas, kad Rusijos instruktoriai dalyvavo žudynėse ar plėšimuose aukso ir deimantų turtingoje 4,7 mln. gyventojų turinčioje šalyje.

Sekmadienį E. Macronas pareiškė, kad Rusijos elgesys yra „grobuoniškas”, matomai pamiršęs Prancūzijos ne vieną dešimtmetį vykdytą kolonializmo politiką.

„Užtenka pažvelgti į tai, kas vyksta Centrinės Afrikos Respublikoje ar kitur, kad pamatytumėte, jog ten vykdomas Rusijos projektas, kai Prancūzija nustumiama į šalį, – tai yra grobuoniškas projektas”, – pareiškė E. Macronas.

„Jis vykdomas bendrininkaujant Rusijos karinei chuntai”, – tvirtino jis.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 148

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Makruša    -  2022-11-22, 09:54

    norėtų, kad ta chunta būtų jo, tada būtų gerai. Ir buvo gerai, kai prancūzų chunta ten bušavojo.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
Hm

Na taip, jei tuos trukdžius sukelia kartais ne NATO, tada belieka tik išsigimėliai iš xuilostano......

Hm

... lygiai taip pat galima palinkėti smūgių š.korėjai, Iranui......

Ilgokai smaugliaI kentėjo......

Dėl to viskas ir vyksta...

O

Kas galėjo paneigti, kad bus kitaip?...

Protestuotojai savi kailiu patyrė tariąmą fasadinę masondemokratiją. Jiems tik dabar paaiškėjo tokia realybė, kad protestuoti...

Nesvarbu, kas balsuoja ir kaip iruz ka, svarbu, kas balsus skaiciuoja......