infa.lt

Kaip „baltieji tapo juodaisiais“. Maištas dėl George Floyd – tai tik pradžia

14 birželio
09:30 2020
BLM

REUTERS

Tuo metu, kai pasaulis vystosi nuo neoliberalizmo link neofeodalizmo, o išnaudojimo gniaužtai vis labiau spaudžiasi, XXI amžius, matomai, įeis į istoriją kaip „maištų epocha“, rašo sabah.com.tr

Akivaizdžiausiu pavyzdžiu to, kad protestų visame pasaulyje deglą, prigesusį dėl koronaviruso epidemijos, vėl įžiebė rasistinis vieno policininko teroras.

Globali protestų banga, nusiritusi per įvairius regionus – nuo Peru iki Sudano, nuo Čilės iki Honkongo, nuo Irako iki Libano ir Maroko – dabar drebina Vakarų pasaulį. Juodųjų pyktis, smogęs JAV, netrukus pasklido kitoje Atlanto pusėje.

Be jokios abejonės, žiaurus 46 metų afroamerikiečio George Floyd nužudymas suvaidino didelį vaidmenį tame, kad maištas turėjo tokį poveikį per tokį trumpą laiką.

Šis žiaurumo pasireiškimas buvo paskutinis lašas, perpildęs kantrybės taurę.

Todėl protestus, susijusius su žmogžudyste, sužadinusia pasipiktinimą pasauliniu mastu, beprecedentiškai palaiko ir baltieji, „kurie tapo juodi socialine ir ekonomine prasme“.

Klasiniu požiūriu, ir kitų rasių dalyvavimas sukilime suteikia geresnį supratimą apie „juodo pykčio“ spalvą ir kryptį. Ir tai liudija, kad iš tikrųjų problema turi daug gilesnių ir labiau traumuojančių aspektų nei rasizmas.

Sistemos šeimininkams yra pakankamai gerai žinomas atsakymas į klausimą, kodėl žmogžudystė, tapatinama su giluminiu nerimu, sukėlė tokią masinę reakciją.

Nepamirškime, kad mūsų pasaulyje įvykdomi milijonai panašių žmogžudysčių, kurios nebuvo nufilmuotos ir paviešintos.

Štai kodėl, norint nuslėpti tikrąją sukilimo prigimtį, daugiau dėmesio skiriama sociologiniams, rasistiniams, kultūriniams ir detektyviniams aspektams, o ne politiniams ir socialiniams-ekonominiams aspektams. Nepaisant to, viskas buvo aiškiai išreikšta šūkiu „Nėra teisingumo – nėra taikos“.

Todėl, milijardai žmonių, suspaustų tarp neoliberalinio kapitalizmo krumpliaračių, kiekvieną dieną skirtingomis formomis susiduria su tuo žiaurumu, kurį Floydas patyrė žudomas smaugiant. Jiems, kaip ir Floydui, sunku kvėpuoti.

Joelis Kotkinas knygoje „Neofeodalizmo atėjimas: įspėjimas globaliai vidurinei klasei“, išleistoje gegužės 12 d., kalbėjo apie tuos, kuriems blogėjančių gyvenimo sąlygų akivaizdoje „nėra kuo daugiau tikėti, išskyrus sukilimą“.

Autorius pažymi, kad išsilavinusios viduriniosios klasės, faktiškai virtusios modernios epochos proletariatais, tapo pagrindiniu sukilimų lokomotyvu visame pasaulyje.

Ką jau kalbėti apie tuos, kurie yra pačiame dugne … Pagrindines globalios neoliberalios politikos aukas … Tai yra bedarbiai, vargšai, benamiai, neapdraustieji ar tie, kurie dirba, bet negali išgyventi.

Todėl Floydo nužudymo pasekoje ši pykčio banga prieš neoimperialistinį kapitalizmą pakilo iš gilumos.

Ir klausimas, ar tas pyktis pavirs revoliucija, priklauso nuo sukilimo eigos. Tai gali nutikti, jei pyktis nustos būti „kova už pilietines teises“ ir taps „kolektyvine kova už politines ir ekonomines teises“.

Tokiu atveju pasaulis taip pat pradės keistis, o imperialistinės sistemos, kaip ir buvusių vergvaldžių statulos, grius viena po kitos.

Arba, tikrąją eksploataciją vėl užmaskuos kosmetiniai pakeitimai. Tačiau dabar tai vargu ar gali tęstis ilgai. Kadangi, su maištu dėl George Floyd, džinas išskrido iš butelio. Ir atsivėrė durys į sukilimų erą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 485

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. anoniminis    -  2020-06-15, 01:02

    Visiska nesamone.Bardaka kelis ne tradicine vidutine klase o butent neoliberalai ,kuriu deka tukstancius metu kurtas tradicinis pasaulis ritasi velniop….

    Atsakyti į šį komentarą
  2. viktor    -  2020-06-15, 19:57

    tegyvuoja KKK. kas nezinote kas tai pasidomekite.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pliurpi nesąmones - tikriausiai dėl to kaltas Putinas....

Užsienio agentai remia protestuotojus prieš užsienio agentus viešinantį įstatymą. Logiška....

Puikūs klausymai!...

Jeigu tie "karingi" būtų vyrai - važiuotų į Ukrainą ir ten įrodinėtų savo tiesas. Bet...

Idomu kaip argumentuoja, ar kad tokiu atveju neistos i europos sajunga? Ar kad nebus lgbt?...

Jumoristai. Pabandė blokuoti, tai Telegram pati užblokavo Ukrainos saugumo diversijų darymo kanalus. Tada atšoko. Dabar...

Keista, bet kai Lietuvis sako kas blogai, tai jam būtinai kaišiojami visokie skaičiai. Taip buvo...