infa.lt

Valstiečiai skelbia: „Auganti šalies ekonomika – žmonių gerovės kėlimui”

08 rugsėjo
14:45 2017

Ramūnas KarbauskisSekmadienį prasidėsiančioje Seimo rudens sesijoje Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija sieks daugiausia dėmesio skirti tiems klausimams, kurie sudarytų sąlygas augančios ekonomikos naudą nukreipti labiausiai socialiai pažeidžiamų grupių gerovės didinimui.

„Iš sparčiai augančios šalies ekonomikos jaunos šeimos, vaikai, senjorai, neįgalieji ir kitos socialiai visuomenės jautrios grupės iki šiol nesulaukdavo deramos finansinės paramos. Todėl pagrindinis šio rudens uždavinys Seimui – kartu su Vyriausybe imtis konkrečių darbų, kurie leistų žmonėms pajusti esminius pokyčius“, – sako LVŽS frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis.

Vyriausybė planuoja, jog pagrindiniai teisėkūros prioritetai šį rudenį bus socialinės atskirties mažinimas, kam numatyta skirti apie 600 mln. eurų, gyventojų pajamų didinimas, kova prieš korupciją, švietimo reformos tąsa.

Tradiciškai daugiausia dėmesio sulauksiantis Seimo darbas bus 2018 metų valstybės ir savivaldybių bei „Sodros“ ir Privalomojo sveikatos draudimo biudžetų tvirtinimas, o kartu su jais mokestiniai įstatymai, „vaiko pinigai“, konkreti parama jaunoms šeimoms įsigyjant pirmąjį būstą ir kitos priemonės. Dabar jau veikia kompensavimo už šildymo paslaugas tvarka, ženkliai išplėtusi gavėjų ratą, tačiau bus grįžtama prie PVM lengvatos atstatymo klausimo.

Atkreiptinas dėmesys į LVŽS atsakingą požiūrį, kad pirmą kartą šalies biudžete numatyta lėšų krašto gynybai suma pasieks NATO rekomenduojamą standartą – 2 procentus nuo šalies bendrojo vidaus produkto, nors anksčiau pasirašytuose susitarimuose politinės partijos šį lygį buvo įsipareigojusios pasiekti tik 2020 metais.

Pasak R. Karbauskio, šio rudens darbai koncentruojami į tas sritis, kuriose labiausia juntama socialinė atskirtis. Jau nuo spalio 1 d. 10 eurų padidės senatvės pensijos bazinis dydis, nes tai leidžia padaryti padidėjusios SODROS pajamos, o nuo sausio 1 d. pensijos didės dar ženkliau dėl pradėsiančio veikti pensijų indeksavimo įstatymo. Prisiminus pensijų padidinimą dar 2017 m. – šios kadencijos pradžioje, – galime teigti, jog pensijų didinimas buvo ženkliausias per pastaruosius kelerius metus. Pradėsime diskusiją ir dėl didėsiančių valstybės biudžeto pajamų galimo panaudojimo socialinės atskirties mažinimui, gaila, kad šią galimybę riboja, net už Europos Sąjungos rekomendacijas griežtesni, Lietuvoje ekonominės krizės metu įtvirtinti fiskalinės drausmės reikalavimai. Visi reikalavimai svarbūs, tačiau parama ir pagalba žmonėms turi būti pirmaeiliu mūsų rūpesčiu.

LRS

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 156

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
Hm

Taiklus paskutinis sakinys apie xuilo... Priminsiu kaip prieš karą su Ukrainą Putinas pareiškė ultimatumą NATO...

Seniai laikas......

Hm

Tegu šitas išgama Tibetui suteikia bent jau autonomiją, o jau po to kitiems nurodinėja......

Tai kad jis ir gimė, ir užaugo Rusijoje...

turėjo būti "para", o ne kompo padarytas "parta".......

si vis pacem parta bellum...

Tikrai taip. Ko galima tiketis kai eini kartu su velniu obuoliauti....