infa.lt

Gydytojų klaidos nusineša milijonus gyvybių ir kainuoja trilijonus dolerių

16 rugsėjo
11:34 2023
Pasaulio sveikatos rodikliai ir praradimai

DALY (angl. disability-adjusted life year) apskaičiuojami kaip skirtumas tarp tam tikrai populiacijai suteiktos sveikatos ir neigiamų efektų poveikiu, mažinančiu sveikatą

Rugsėjo 17 d. minima Pasaulinė pacientų saugos diena – Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) iniciatyva, kuria siekiama atkreipti tarptautinį dėmesį į šią problemą.

PSO duomenimis, tikimybė, kad žmogus žus automobilio avarijoje, yra 1:3 000 000, o tikimybė, kad pacientas mirs dėl nelaimingo atsitikimo medicinoje, yra 1:300.

Kasmet pasaulyje dėl medikų aplaidumo ar netyčinių veiksmų miršta apie 3 mln. žmonių. Vienas iš dešimties pacientų patiria kokią nors žalą, ir daugiau nei puse šių atvejų žalos buvo galima išvengti.

Didžiausia našta tenka vidutines ir mažas pajamas gaunančioms šalims, kuriose dėl šios priežasties miršta 4 iš 100 pacientų. Ekspertų teigimu, pagal mirčių skaičių pirmauja Pietų Azija ir Centrinės bei Vakarų Afrikos šalys.

Nėra vienos bendros pasaulinės duomenų bazės apie medicinos klaidų rūšis ir skaičių įvairiose šalyse. Vienas tyrimas rodo, kad 10% visų pacientams padarytos žalos atvejų yra susiję su chirurginėmis operacijomis.

Kitame pažymima, kad vienas iš 30 pacientų patiria nepageidaujamą poveikį, susijusį su neteisingu vaistų paskyrimu ir vartojimu. Kiekvieni 7-i (išsivysčiusiose šalyse) arba 15-a (besivystančiose šalyse) iš 100 intensyviosios terapijos skyriuose gydomų pacientų, užsikrečia ligoninėje paplitusia infekcija.

Pacientai susiduria su diagnozavimo klaidomis, kenčia dėl pažeidimų atliekant injekcijas, kraujo perpylimus ir kitas medicinines manipuliacijas. Kas trečias nukritęs tarp ligoninės sienų sukelia papildomą žalą sveikatai.

Be tiesioginio pavojaus gyvybei ir sveikatai, dėl medicinos klaidų patiriama didelių finansinių nuostolių. Remiantis kai kuriais PSO pateiktais skaičiavimais, jie sudaro net 1% pasaulio sveikatos priežiūros išlaidų.

Naujausiais EBPO skaičiavimais, šalyse narėse jos viršija 800 mlrd. dolerių per metus, arba 12% visų sveikatos priežiūros išlaidų. Šie skaičiai neapima netiesioginių nuostolių ekonomikai ir socialinės apsaugos sistemoms, kurie pasauliniu mastu gali siekti trilijonus dolerių.

Neigiamos pasekmės, matuojamos prarastų sveiko gyvenimo metų skaičiumi, medicinines klaidas stato į vieną eilę su nelaimingais atsitikimais keliuose ir pagrindinėms infekcinėms ligoms. (Paveikslėlis-grafikas viršuje)

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 156

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Patriotas    -  2023-09-16, 12:31

    Gydymo įstaigos paverstos gyvenimo loterijos centrais. O šiaip, kas finansuoja PSO ? atsakymas gatesas gyvatesas – jo psichopatija pasireiškia noru, po sveikatos priedanga išnaikiti kuo daugiau žmonių.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. VŽA    -  2023-09-16, 15:04

    Gydytojus galima smerkti, bet jie ne dievai, medicina eksperimentuoja, o klaidų pasitaiko visiems, kaip ir vairuotojams…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tikrai taip. Ko galima tiketis kai eini kartu su velniu obuoliauti....

A5

Tai, kad zydmasonai vadinama vakaru pasauli jau senai uzvalde. O musulmonu ir ypac kinieciu tikrai...

Tik vienas niuansas. Tie "vargšeliai Ukrainos žmonės" (beje, mokantys vienintelę kalbą - rusų) labai norėjo...

Man šiaip yra labai panašu į masonų suorganizuotus masinius jaunimo renginius, tokius kaip Black mater....

Ukrainos žmonės žūsta, o davosomasonai su blackroku priešakyje tuo naudojasi. Pelnytis iš į karą patekusių...

Hm

Na taip, jei tuos trukdžius sukelia kartais ne NATO, tada belieka tik išsigimėliai iš xuilostano......

Hm

... lygiai taip pat galima palinkėti smūgių š.korėjai, Iranui......