infa.lt

Linas Karpavičius. Prieš audrą (2)

26 gegužės
18:11 2023

Pirmoje dalyje (ją galima paskaityti čia) išdėsčiau savo požiūrį į Lietuvos ekonomikoje susidariusią padėtį ir tai kas mūsų laukia netolimoje ateityje. Dabar norėčiau užgriebti plačiau.

Panagrinėti gilumines pasaulinių procesų priežastis ir susieti jas su nūdienos Lietuvos realijomis. Bus įdomu.

Taigi, mūsų pasaulis jau daugiau nei šimtą metų gyvena ne pagal išgales. Kaip tai buvo galima pasiekti? Ogi paprastai, gyvenant į skolą. Pirmame komentare pateikiu pasaulio valstybių skolų įrašą.

Noriu pastebėti, kad skolingos yra visos valstybės. Ir turtingosios ir skurdžios. Kyla klausimas, kam skolingos valstybės? Atsakymas paprastas – pinigų spausdinimo mašinai.

Skolos nemažėja, bet nuosekliai auga. Pinigų pritrūkus, jų kaip mat pasiskolinama. 2022 metų JAV skolos aptarnavimas kainavo 8 procentus viso biudžeto. Šiais metais bus daugiau.

Pabandykime įsivaizduoti kas nutiks su šalimi, kurios skolos aptarnavimas kainuotų 80 procentų? Valstybė žlugtų.

Suprantama, kad nieko tokio baisaus jei bankrutuotų Fidžis, Vanuatu ar Mozambikas. Nieko tokio neatsitinka kai bankrutuoja pavyzdžiui – Argentina. Bet jei tai nutiktų su JAV? Hm….

Beprecedenčio skolinimosi pagalba buvo pasiektas įspūdingas žmonių pragyvenimo gerėjimas. Pirmą kartą žmonijos istorijoje atskiros kartos pradėjo gyventi atskirai.

Vaikai palieka tėvus, įsikuria savo namuose, jų vaikai tik sulaukę pilnametystės palieka ir juos. Kodėl? Nes gali pasiskolinti nuosavam būstui arba jį išsinuomoti.

Bet…..Atskyrus kartas pavyko nutraukti išminties perdavimą iš kartos į kartą ir jaunimu tapo lengviau manipuliuoti. Todėl dabar dažnas reiškinys, kada tėvai nebegali susikalbėti su vaikais, nes tarp jų yra praraja. Tėvų išmintis tapo nuvertinta.

Negana to, ateityje gali būti, kad vyresni žmonės bus išvis atskirti nuo likusios visuomenės. Vakaruose jau populiarinamos uždaros teritorijos, kur senoliai „smagiai“ leidžia laiką.

Protingi žmonės supranta, kad pasaulis į skolą gyventi visą laiką negalės. Beje, tie protingi yra ir be galo turtingi.

Todėl jie seniai audė mintį ką reikėtų padaryti, kad finansų sistemai priėjus liepto galą, jų dominuojanti padėtis, būtų išsaugota. Jie liktų valdžios ir įtakos olimpe, o kiti apačioje ir be teisės mesti iššūkį esantiems viršuje.

Kol dirba ši sistema jiems nėra net minimalių grėsmių. Pinigai, įtaka ir valdžia jų rankose ir jų galia nepajudinama. Tačiau, geras šeimininkas roges ruošia vasarą.

Todėl, po Antro pasaulinio karo buvo pradėta zonduoti galimybės kaip išeiti iš susidariusios nedžiuginančios perspektyvos.

Visi vakarų analitiniai centrai žadėjo vakarų ekonomikoms baisią krizę. Tačiau žlugus Sovietų Sąjungai ir atsivėrus naujoms rinkoms, pasaulis dar laimėjo kelis dešimtmečius. Kol vyko naujų teritorijų „įsisavinimas“.

Pasaulio elitas turi planą, kaip kontroliuojamo chaoso metu perimti pasaulio valdymą į savo rankas. Tam gali pasitarnauti viskas: pandemijos, karai, nepritekliai, badas ir ……..ekonominės krizės. Todėl krizė gali būti laukiama, geidžiama ir net modeliuojama.

Todėl net nenustembu kai matau vyriausybes darant tai, kas kenkia jų šalių ekonomikoms. Kad būtų paprasčiau apgauti lengvatikius, skelbiama, kad tai daroma vardan planetos išsaugojimo.

Daugelis kalbėdami apie ateinančią krizę bando ieškoti sutapimų su buvusia 2008 – 2009 metų krize. Jų, be abejo bus, bet tai bus visai kitokia krizė. Ta krizė, buvo tik generalinė repeticija ir įžanga į šią krizę.

Keista, bet po Antro pasaulinio karo mokslas gali pasigirti tik trimis didžiuliais laimėjimais: internetas, personalinis kompiuteris ir mobilus ryšys. Visa kita tik smulkmenos.

Važinėjame iš principo su tuo pačiu vidaus degimo varikliu, arba panaudojame senus išradimus, kurių patentai gulėjo dulkinuose patentų biuruose. I

r visi trys aukščiau paminėti išradimai, puikiai pritaikomi vienam tikslui – didesnei piliečių kontrolei ir sekimui. Koks sutapimas.

Ne kartą esu jau rašęs, kad pasaulio elito planuose lyg kaulas gerklėje stovi vidurinis visuomenės sluoksnis. Jie nepriklausomi, reikalaujantys teisių ir laisvių, valdantys kažkokią nuosavybę, orūs, turintys ambicijų ir siekių, todėl potencialiai pavojingi.

Šioje kovoje pirmiausiai bus imtasi jų. Ir, ar nekeista, kai Lietuvos vyriausybė pristato mokestines priemones, kurios skaudžiausiai smogs viduriniam sluoksniui – individualia veikla užsiimantiems. O kur dar visuotinis NT mokestis, kuris taip pat nukreiptas prieš nuosavybę turinčius asmenis. Tą patį vidurinį sluoksnį.

Imamasi priemonių ne tik prieš jau esantį vidurinį sluoksnį, bet ir prieš tuos, kurie gali juo tapti. Ribojamos galimybės kurtis naujiems verslams, ūkiams ir kitoms veikloms.

Daromos nuolaidos pritraukiant į Lietuvą stambias korporacijas, kurios įdarbinusios kelis šimtus žmonių turi sukurti gerovės valstybės iliuziją.

O piliečiams paliekama teisė užsiimti Bolt maisto išvežiojimu, taksi paslaugomis ir smulkiais remonto darbais ir visa tai skambiai pavadinant smulkiuoju verslu.

Toliau viskas daroma, kad didėtų gyventojų koncentracija miestuose. Tankinamas užstatomas plotas, bandoma į kvadratinį kilometrą sutalpinti kuo didesnį gyventojų skaičių. Taip gyvenančius žmones bus efektyviau kontroliuoti pasitelkiant naujausias technologijas.

Juk vienkiemiuose gyvenančius žmones neapstatysi G5 stotelėmis, per brangu. Tai ta pati iš sovietmečio atėjusi žmonių nuvarymo nuo žemių politika. Pamenate kaip per prievarta liepė iš vienkiemių keltis į gyvenvietes ir miestus, o sodybas užarė. Panašiai ir dabar.

Atsiranda infrastruktūros mokesčiai besikuriantiems ir besistatantiems namus atokesnėse vietose, elektros įvado atvedimo kainą valstybinė bendrovė pabrangino kartais, Seimas priima įstatymo pataisas, kuriomis varžo ūkininkų ūkių steigimą, savivaldybės peržiūri detaliuosius planus ir sunkina naujų ūkininkų ūkių sodybų statymą ir t.t. Visa sistema dirba sutartinai ir viena kryptimi.

Tūkstantmečio mokyklos – dar viena centralizacijos priemonė, kuri verčia žmones mesti žemes, sodybas, vienkiemius, atokesnes gyvenvietes ir keltis arčiau mokyklų. Mokyklos stambinamos ne dėl mūsų vaikų.

Jos stambinamos tam, kad taptų nutolusios nuo mūsų gyvenamųjų vietų ir verstų mus keltis arčiau miestų ir į pačius miestus. Tai priemonė, kuri skatina gyventojų koncentraciją.

Pats esu mokytojas ir teko dirbti nedidelėje mokykloje, kurioje vaikų skaičius klasėje buvo 13-17. Geriausius rezultatus buvo galima pasiekti be jokių interaktyvių lentų ir išmaniųjų technologijų.

O kur dar sveikatos įstaigų optimizacija, su ta pačia intencija. Uždaryti nutolusias gydymo įstaigas ir paslaugas perkelti toliau nuo žmonių. Suprantama tam, kad žmonės neapsikentę keltųsi arčiau didmiesčių.

Pašto ir banko skyrių uždarymo vajų jau praėjome. Viskas tam, kad būtų efektyvesnė veikla, o gal tam, kad bėgant nuo žmogaus laukti kol žmogus atbėgs iš paskos?

Šios visos priemonės nukreiptos prieš provincijos žmones, kurie dar yra laisvi. Laisvi, nes turi savo kiemą, savo žemės lopinėlį, savo šiltnamį, savo nemokamą vandenį iš šulinio, savo mišką, savo erdvę.

Miestas jau nebėra tas laisvas miestas į kurį kažkada veržėmės visi ištrūkti. Miestas teikė laisvumo pojūtį lyginant jį su gana griežtomis kaimo bendruomenės gyvenimo taisyklėmis.

Dabar miestas – tai kamščiai, judėjimo suvaržymai, siaurinamos gatvės, augantys komunaliniai mokesčiai, užterštas oras, mokami parkingai, galimi nauji pandeminiai karantinai ir siaura gyvenamoji erdvė, butai – celės.

Juose, naujausių technologijų ir dizainerių pagalba, taip bus sukomponuota erdvė, kad viename kambaryje galima bus ir miegoti, ir valgyti ir gamtinius reikalus atlikti.

Ryte lovą pastatysite prie sienos, iš kitos sienos ištrauksite klozetą, ant klozeto išlankstysite stalą ir pusryčiausite. Tai ne fantastika. Už kokių 10 metų tai gali tapti miesto realija.

Taip paprastai supažindinau su nūdienos realijomis, kurias daugelis ir patys matote, gal tik ne visi sujungiate į vientisą grandinę. Todėl palinkėsiu, jei tik turite galimybę ir kokį variantą – bėkite iš miesto. Į kaimą, į gamtą, į bendruomenę.

Jei galite dirbti nuotoliu, jei dirbate sau ir nesate suvaržytas darbo vietos ir ilgo maršruto – tik į provinciją. Kol kas galite gerai parduoti savo turtą mieste ir už tuos pinigus nusipirkti erdvius namus kaime ar gyvenvietėje.

Namas, sklypas, daržas, darbas kartu su visa šeima, grynas oras – atpirks viską. Sakysite vaikams mokykla ir būreliai. Dar yra mokyklų ir kaime, o geriausias būrelis tai tas namų – daržininkystės ir aplinkos tvarkymo.

Niekas taip gerai nepadeda išauklėti vaikų gerais žmonėmis, kaip darbas kartu su jais. Patys būsite geriausi savo vaikų mokytojai. Be to, greitu laiku geras, namuose užaugintas maistas brangs.

Žmonės jau pastebi ir pradeda rinktis. Jei turėsite šiek tiek daugiau žemės nei 20 arų galėsite auginti ir pardavimui. Artėja „nuodėmės“ mokestis, kuris pabrangins viską, tame tarpe ir maistą.

Su mokyklomis taip pat daug neaiškumų. Kai kas jau pereina ir prie namų mokymo. Šią krizę lengviau pergyvens tie, kurie bus mažiau priklausomi nuo išorės.

Pirmą kartą šis įrašas buvo paskelbtas jo autoriaus asmeninėje Facebook paskyroje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 542

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Korekcija    -  2023-05-26, 09:46

    Jei jau bus rimta 3,14ze,pirmieji be darbo liks „nuotoliniai”. O kitokio darbo,ne uz pilstuka ir baltarusisku rukalu pokeli – kaime nera! Po to,kai zmonems uzdraude auginti parsiuka ir vistas,jus nepragyvensite nei is 20 aru,nei is 2 hektaru! Kaimu parduotuvese,net triguba kaina,jus negausite visko,ko reikes. Taigi,jus isigyjate tik transporto islaidas ir begalines laiko sanaudas,kelionems i darbus,parduotuves,mokyklas,medikus ir tt. Plaukiojom – zinom. Jei turejote proto neprisiimti paskolu – uzteks jo ir pragyvenimui mieste!

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...