infa.lt

Liberalas E.Gentvilas gina viršpelnius gavusius, o dabar Vyriausybės melžiamus bankus

23 kovo
11:42 2023

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija prieštaringai vertina Finansų ministerijos ir Lietuvos banko iniciatyvą iš šalyje veikiančių bankų perimti 0,5 mlrd. eurų valstybės karinėms reikmėms, rašo liberalas Eugenijus Gentvilas.

Laikinasis solidarumo įnašo įstatymas numato dalį šalies bankų pelno nukreipti karinio transporto ir infrastruktūros projektams finansuoti.

Pasak frakcijos seniūno Eugenijaus Gentvilo, bankų sektorius turi parodyti daugiau solidarumo ir didesnio dėmesio savo klientams, ypač paėmusiems būsto paskolas, tačiau finansų sektoriaus tramdymas perimant dalį pelno turėtų būti tik kraštutinė valstybės kišimosi priemonė, kol neišbandytos kitos.

„Valstybė (Vyriausybė – infa.lt) susiviliojo riebalais bankuose, kuriuos sukaupė tie patys valstybės ekonomikos skatinimo veiksmai ir žymiai išaugintas pinigų kiekis per pandemiją.

Vieniems davėme, iš kitų nusavinsime. Atkreipiu dėmesį, kad 2021 m. ir šalies transporto sektorius uždirbo 0,5 mlrd. eurų – panašiai kaip bankų sektorius 2022 m., tad kodėl nenusiurbus riebalų ir iš šalies vežėjų? Kitaip sakant, išskirti vieną sėkmingą verslo sektorių iš kitų yra neteisinga, juolab kad bankams šalyje taikomas pelno mokestis jau dabar yra aukštesnis nei kitiems ir sudaro 20 procentų“, – aiškina E. Gentvilas.

Lietuvos banko duomenimis, bendras Lietuvos bankų pelnas pernai sudarė apie 0,5 mlrd., kitais metais turėtų viršyti 1 mlrd. eurų.

Seimo liberalų frakcijos vertinimu, stulbinančios bankų likvidumo atsargos, kai juose indėlių sukaupta 11 mlrd. eurų daugiau nei paskolų, veikia ir kaip finansinio sektoriaus apsauga nuo galimų sukrėtimų rinkose. Liberalai primena, kad JAV neseniai žlugo bankas „Silicon Valley“, kuriame buvo kaupiama 8 kartus daugiau indėlių negu visuose Lietuvos bankuose kartu sudėjus – 175,4 mlrd. dolerių (165 mlrd. eurų).

infa.lt: Turint omenyje, kad bankai realiai nesukuria jokio produkto, o taip pat tai, kad jų veiklos realiai juntamas produktas – infliacija, nuvertinanti žmonių santaupas, laikomas tuose pačiuose bankuose – milijardinius pelnus gaunantys bankai – visiškas nonsensas ekonominėje sistemoje. Kai pinigų saugykla gauna didesnius pelnus nei tuos pinigus uždirbančios įmonės – tai nėra normalu.

Ir ypač tada, kai tai vyksta kriziniais laikotarpiais. Ir ypač tada, kai besinaudojantys bankų paslaugomis yra verčiami jomis naudotis, nes taip numato įstatymai – žmogus neturintis banko sąskaitos šiandien negali gauti atlyginimo. Kitaip tariant tai, ką mes vadiname bankų paslaugomis, iš tiesų yra priverstinis banko produkcijos pirkimas už pačių bankų nustatytą kainą.

E.Gentvilas vadina bankų veiklą verslu. Tai nėra teisingas įvardinimas, nes kiekvienas verslas įdeda galybę pastangų vien populiarindamas savo produkciją, samdydamas vadybininkus, kurie ieško jai klientų, stengdamasis gerinti paslaugų lygį, kad būtų konkurencingesnis ir piginti savo produkcijos savikainą, kad galėtų ją parduoti kuo pigiau. Verslo produkciją žmonės gali pirkti, o gali ir ne. Jie laisvi rinktis.

Su bankais viskas kitaip. Bankai nedaro nieko iš to, kas vadinama klientų pritraukimu ar produkcijos patrauklumu. Nes jiems to nereikia.

Turėti banko sąskaitą yra privaloma kiekvienam dirbančiam žmogui, kiekvienam neįgaliam, kad gautų valstybės išmokas, kiekvienai įmonei ir t.t. ir pan.

Banko paslaugos nuolat tik brangsta, nežiūrint į tai, kad dauguma jų visiškai automatizuotos ir atliekamos programinių algoritmų, kurie seniausiai atsipirko.

Ir dar – bankai pradėjo įkyriai lįsti į žmonių asmeninį gyvenimą, rinkdami duomenis apie tai, kas yra jų pažįstamų, artimųjų rate, kur dar jie laiko savo asmeninius pinigus ir pan.

Kai kurių žmonių pinigai, gauti pardavus būstą – yra bankų sustabdomi išsiaiškinimui už ką jie gauti, nors viskas eina per bankus su notarų sutartimis ir pilnai legaliai.

Kai kurie, norėdami paimti iš banko didesnę pinigų sumą (savo asmeninių pinigų) – buvo verčiami pasiaiškinti kur juos išleis.

Tad tai, ką šiandien oficialiai vadiname banko paslaugomis ir bankų verslu – galima pradėti vadinti – bankine jūsų pinigų kontrole, kurią įstatymais reguliuoja Seimo valdantieji.

Todėl, kai tie patys valdantieji nutaria numelžti savo pačių pastangomis padėtą bankams sukaupti turto dalį – tai visai normalu, nes be reguliuojančių įstatymų bankai tokios sumos sukaupę tikrai nebūtų.

Tad Eugenijus Gentvilas čia veltui lieja krokodilo ašaras – bankų lobizmo kvapas jaučiasi iš tolo.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 215

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. T0mas J.    -  2023-03-23, 19:06

    Sutinku su Infos teiginiu, kad bankininkystė Lietuvoje nėra normalus verslas, nes klientus bankams parūpina valstybė. Tada valstybė turi teisę ir į savo pelno dalį.
    Nesutinku su Infa, kad Lietuvoje veikiantys užsienio bankai yra infliacijos priežastis. Ne jie prispausdino pinigų.
    Jei su bankais susidėsi, būtinai bėdų turėsi. Nelaikykite pinigų banke.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Tam jis    -  2023-03-23, 20:43

    ir liberalas,kad stipriojo varpa ciulptu!

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Klausimas būtų, su kuo derėtis ir dėl ko? Jeigu Jus turite omenyje žmogėdras, tai su...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...