infa.lt

Agnė Širinskienė dėl, tame tarpe I.Šimonytės, politinės reklamos „Financial Times“ kreipėsi į VRK

02 gruodžio
13:49 2022
Agnė Širinskienė

Seimo kanceliarijos archyvo nuotrauka

Paaiškėjus, kad VšĮ „Investuok Lietuvoje“, kurios savininko teises įgyvendina Ekonomikos ir inovacijų ministerija, sumokėjo beveik 56,8 tūkst. eurų už reklamą leidinyje „Financial Times“, Seimo narė Agnė Širinskienė kreipėsi į Lietuvos Respublikos vyriausiąją rinkimų komisiją.

Kreipimesi prašoma įvertinti, ar už valstybės pinigus užsakius reklaminę kampaniją užsienyje ir vėliau ją nepažymėtą rinkimų kampanijos metu skleidžiant visoje Lietuvoje, nebuvo pažeistos Lietuvos Respublikos rinkimų kodekso nuostatos, reguliuojančios rinkimų finansavimą ir politinę reklamą.

„Nupirktose publikacijose nušviečiami politikų, taip pat ir Ingridos Šimonytės, tariami pasiekimai ir proveržiai. Visa reklamos kampanija kainavo 56,8 tūkst. eurų. Nors užsakovas teigia, kad buvo tikėtasi, jog publikacija „padės sudominti užsienio žurnalistus, verslininkus ar investuotojus galimybėmis Lietuvoje“, iš Lietuvoje buvusios reakcijos yra akivaizdu, kad publikacija pirmiausiai orientuota į Lietuvos rinką ir turi kitą tikslą: savivaldos rinkimų laikotarpiu kurti TS-LKD, kaip partijos, dalyvaujančios rinkimuose, ir jai atstovaujančių politikų įvaizdį“, – teigia Seimo narė A. Širinskienė.

Pasak politikės, akivaizdu, kad užsakant reklamą siekta palankaus jos efekto Lietuvoje. Tai rodo ir reakcijos, kuomet „Financial Times“ publikacijomis ėmė dalintis džiūgaudami valdančiuosius atstovavę politikai ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės oficiali paskyra, kurioje net nepasivarginta įspėti apie apmokėtą reklamą. (viena iš reklamų apie I.Šimonytės galimybę tapti NATO generaliniu sekretoriumi)

Straipsniai apie politikų paminėjimą „Financial Times“ plačiai pasirodė nacionalinėje žiniasklaidoje ir turėjo didelį atgarsį ne kitu, o būtent savivaldos rinkimų kampanijos metu.

„Pažymėtina, kad politinio pobūdžio reklamos „Financial Times“ užsakovas yra viešoji įstaiga „Investuok Lietuvoje“, kurios savininko teises įgyvendina Ekonomikos ir inovacijų ministerija. O minėtos viešosios įstaigos valdybos nariu yra Vaidas Navickas, Ministrės Pirmininkės I. Šimonytės patarėjas.

Taigi, politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojas, kurį su „Investuok Lietuvoje“ apmokėtų publikacijų herojumi – Ingrida Šimonyte – ir jos partija sieja ne bet koks, o asmeninio ir politinio pobūdžio pasitikėjimo ryšys.

Kitaip tariant, savivaldos rinkimų laikotarpiu galimai buvo pasinaudota administraciniais resursais, premjerės patarėjo įtaka ir už valstybės pinigus užsakyta reklama. Kad premjerė nežinojo apie tokius reklamos viražus, kvaila manyti, nebent darytume prielaidą, kad su patarėju ji nesišneka ir jis jai neatsiskaito už darbus, nors yra jos asmeniniame pavaldume“, – pažymi Seimo narė A. Širinskienė.

Lietuvos Respublikos rinkimų kodekso 104 straipsnis numato baigtinį sąrašą šaltinių, iš kurių gali būti finansuojama rinkiminė kampanija. Finansuoti savarankiškų dalyvių rinkimų politines kampanijas kitomis, šiame straipsnyje nenurodytomis (taigi ir „Investuok Lietuvoje“) lėšomis yra draudžiama.

Kodekso 102 straipsnis nustato draudimą išnaudoti administracinius išteklius rinkimų tikslais bei sudaryti sau ar kitiems išskirtines rinkimų agitacijos sąlygas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 305

Žymos:

Atsiliepimų 6

  1. VŽA    -  2022-12-02, 14:07

    Taip, mus valdo atsitiktiniai lyt-psichiškai iškrypusieji, todėl nesąmonės ištisai. Šimonytė net į Ukrainą nuvežė plokštę ne „Lietuva”, o „Šimonytė… Sutvėrimo be nuovokos ir sapalionės tapti NATO generaliniu sekretoriumi. Neadekvačioji, iki Seimo rinkimų, jau galėtų užsigeisti tapti ir Puškinu ar Napoleonu…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Patriotas    -  2022-12-02, 14:48

    Baudžiamoji atsakomybė jai !… o ne rinkimai. Laikas tiksi kiek žmonių mirs dėl marmalų. Vis daugiau lavonų randama miestų vietose. Ligoninės pilnos onkologinių ligonių… trombai insultai, augliai, žmonės prarado sveikatą darbus artimuosius, verslas ir ekonomika eina į bedugnę. Tai atviras valstybės ir tautos genocidas. Davoso forumas ir visi jo pakalikai kaip pišmiš tūrį būti teisiami karo lauko tribunole.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. T0mas J.    -  2022-12-02, 14:53

    “Financial Times” – tai bulvarinis skaitalas, skelbimų laikraštis prostitutės lygio? Už pinigus ką prašai tą parašo!
    Kodėl Wikipedia nurodo, kad tai “prestižinis Didžiosios Britanijos verslo, finansų, ekonomikos ir politikos dienraštis”? Prestižinis taip nesielgtų! Ar rimtiems žmonėms dera tokį skaityti?

    Atsakyti į šį komentarą
  4. artistė    -  2022-12-02, 17:36

    Ar matėte, kokia nusaldinta PIŠ mina tame interviu, pažint negali, kas tas cukriukas! Juk Lietuvos piliečiams ji paprastai demonstruoja kumščius, špygas ir liežuvį

    Atsakyti į šį komentarą
  5. nuoširdžiai    -  2022-12-02, 20:56

    negaliu atsistebėti Agnės kompetencija… mano kukliu suvokimu, ji viena atstoja visą partiją…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....