infa.lt

Euras smuko iki žemiausio per 20 metų žemiausio lygio

23 rugsėjo
06:40 2022

REUTERS

Ketvirtadienį euro kursas nusmuko iki dviejų dešimtmečių žemiausio lygio – 0,9810 JAV dolerio, praneša DW.

Tai įvyko po to, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įsakė iš dalies mobilizuoti rezervistus, eskaluojant karą Ukrainoje, ir po to, kai Federalinis rezervų bankas, reaguodamas į sparčiai didėjančią infliaciją, privertė dar kartą smarkiai padidinti palūkanų normas.

FRS taip pat prognozavo, kad palūkanų normos bus didinamos ir toliau. Pirmą kartą nuo 2002 m. spalio mėn. euro ir JAV dolerio santykis pasiekė 0,9814 ribą.

Europos Centrinis Bankas (ECB) dar visai neseniai prisijungė prie pastangų kovoti su infliacija, tačiau jam sunkiai sekasi ją pažaboti.

ECB, kaip ir daugelis kitų išsivysčiusių Vakarų šalių centrinių bankų, nuo 2008 m. finansinio kracho beveik be pertraukos nuosekliai laikė nulines arba beveik nulines palūkanų normas. Buvo siekiama skatinti ekonomikos augimą ir nuosaikią maždaug 2 % infliaciją.

Daugelį metų šios istoriškai mažos palūkanų normos vos išlaikė teigiamą ekonomikos augimą ir neskatino infliacijos. Tačiau pasauliniai tiekimo sutrikimai dėl COVID pandemijos, po to karo Ukrainoje ir sankcijų Rusijai poveikis, pagrindinių prekių, tokių kaip maisto produktai ir degalai kainos, dabar padidino infliaciją iki 10 %, o tai paskatino bankus kelti palūkanų normas, pabandant ją pažaboti.

Tarptautinės valiutos taip pat pasiekė istorines žemumas

Didžiosios Britanijos svaras sterlingų pasiekė 1,1233 JAV dolerio – žemiausią lygį per 37 metus. Tailando batas, Malaizijos ringitas, Singapūro doleris ir Švedijos krona pasiekė naujas žemumas.

Pietų Korėjos vonas pirmą kartą nuo 2009 m. nukrito žemiau simbolinės 1400 už dolerį ribos, o Kinijos jenos kursas dolerio atžvilgiu šiais metais sumažėjo apie 20 % ir, siekdamas 144,29 už dolerį, yra arti 24 metų žemiausio lygio.

Australijos ir Naujosios Zelandijos doleriai buvo pasiekę žemiausią lygį nuo XX a. vidurio.

Kovojant su nuosmukiu, Taivane, Japonijoje, Filipinuose, Didžiojoje Britanijoje, Norvegijoje ir Indonezijoje buvo suplanuoti centrinių bankų posėdžiai, kuriuose daugumoje šalių laukiama didelių palūkanų normų didinimo.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 199

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Maikas    -  2022-09-23, 09:06

    Išvada, laimi JAV ir Rusija. Tiesa, apie rublį nearašė. Matyt pamiršo.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...