infa.lt

Griūva Britanijos premjero, Boriso Johnsono kėdė – pažadėjo atsistatydinti jau šiandien

07 liepos
12:37 2022
Borisas Johnsonas

AFP

Po netradicinio seksualinio priekabiavimo skandalo aukščiausioje Britanijos vadovybėje – prieš griūdama siūbuoja premjero Boriso Johnsono kėdė. Visai neseniai jis atlaikė balsavimą dėl pasitikėjimo, tačiau dabar jo atsistatydinimo reikalauja ir jo partijos nariai.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas trečiadienį vis dar laikėsi įsikibęs savo posto po to, kai atsistatydino daugiau kaip 40 jo ministrų, o grupė aukšto rango ministrų paragino jį padaryti tą patį. Tačiau diena baigėsi iššaukiančiu B. Johnsono tvirtinimu, kad jis kovos toliau, rašo Euractiv.

Trečiadienis prasidėjo ištisiniu jaunesniųjų ministrų atsistatydinimų srautu, sekant kanclerio Riši Sunako ir sveikatos apsaugos ministro Saido Džavido pavyzdžiu, kurie atsistatydino dieną prieš tai.

Naujausias skandalas kilo po to, kai praėjusią savaitę atsistatydino vyriausybės vyriausiojo pareigūno pavaduotojas Krisas Pinčeris (Chris Pincher), įtariamas girtas seksualiai priekabiavęs prie dviejų vyrų, – tokiu elgesiu jis buvo apkaltintas ir  prieš kelerius metus, vėlgi, dirbdamas jaunesniuoju ministru prie B. Džonsono.

Iš pradžių B. Johnsonas tvirtino, kad jis nieko nežinojo apie ankstesnį skundą prieš K. Pinčerį, bet vėliau priremtas įrodymų atsitraukė ir pareiškė, kad pamiršo, jog buvo informuotas apie šį atvejį.

Kalbėdamas per premjero klausimus Bendruomenių Rūmuose leiboristų lyderis Keiras Starmeris šmaikštavo, kad tai buvo „pirmas užfiksuotas atvejis, kai skęstantys laivai bėga nuo žiurkių”.

Po to, kai trečiadienio vakarą su B. Johnsonu susitiko aukšto rango ministrų delegacija ir paragino jį atsistatydinti, premjeras atsisakė tai padaryti, o vėliau atleido Michaelą Gove’ą, aukšto rango kabineto ministrą, kuris taip pat reikalavo B. Johnsono atsistatydinti, kai kurie oficialūs asmenys M. Gove’ą pavadino „gyvate”.

Borisas Džonsonas teigia, kad, atvedęs konservatorius į pergalę 2019 m. rinkimuose, jis turi asmeninį mandatą valdyti, nors tokia pozicija prieštarauja JK parlamentinės demokratijos sistemai. Jis taip pat pagrasino kolegoms, kad jo nušalinimas gali lemti pirmalaikius rinkimus.

Atsistatydinimo pareiškimai ir dešimtys naujų konservatorių parlamento narių laiškų, kuriuose reiškiamas nepasitikėjimas jo vadovavimu, reiškia, kad B. Johnsonas beveik neabejotinai pralaimėtų balsavimą dėl nepasitikėjimo.

Tai gali įvykti kitą pirmadienį po to, kai Konservatorių partijos 1922  komiteto vadovai nurodė, jog jie leis parlamento nariams pakeisti vidaus taisykles, kad būtų galima surengti dar vieną balsavimą dėl pasitikėjimo.

Tuo tarpu vyriausybės vadai pranešė, kad daugelis ministrų postų liks laisvi, nes nėra pakankamai parlamento narių, norinčių juos užimti.

Reikėtų prisiminti, kad Borisas Džonsonas yra vienas aktyviausių Ukrainos prezidento rėmėjų Europoje. Jo laukiama griūtis, galėtų labai išbalansuoti situaciją.

Analogiška padėtis nusimato ir Jungtinėse Valstijose, kur apie prezidento Joe Bideno atsistatydinimą prakalbo net beatodairiškai jį rėmusi rinkimų metu kairioji spauda. Washington Times parašė, jog J. Bidenas turėtų pasekti R. Niksono pėdomis ir atsistatydinti pats.(Plačiau apie tai…)

Papildyta: Borisas Džonsonas pažadėjo pasitraukti iš Britanijos premjero posto jau šiandien. Šaltinis iš Dauningo gatvės 10 patvirtino „Fox News”, kad B. Johnsonas apie savo atsistatydinimą turėtų paskelbti iki popietės Londono laiku.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 156

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....