infa.lt

PSO pervadins beždžionių raupų virusą, kad sumažintų stigmatizavimą ir rasizmą

18 birželio
17:06 2022

Pasaulio sveikatos organizacija oficialiai pakeis beždžionių raupų viruso pavadinimą, atsižvelgdama į susirūpinimą dėl stigmatizavimo ir rasizmo, susijusio su virusu, kuriuo užsikrėtė daugiau nei 1 600 žmonių daugiau nei dviejose dešimtyse šalių, rašo Times.

Antradienio rytą PSO generalinis direktorius Tedros Adhanom Ghebreyesus paskelbė, kad organizacija „kartu su partneriais ir ekspertais iš viso pasaulio dirba siekdama pakeisti beždžionių raupų viruso, jo klodų ir ligos, kurią jis sukelia, pavadinimą”. Jis sakė, kad PSO kuo greičiau paskelbs apie naują pavadinimą.

Praėjusią savaitę daugiau nei 30 tarptautinių mokslininkų pareiškė, kad beždžionių raupai viruso etiketė yra diskriminuojanti ir stigmatizuojanti, todėl jį reikia „skubiai” pervadinti.

Dabartinis pavadinimas neatitinka PSO rekomendacijų, kuriose rekomenduojama vengti geografinių regionų ir gyvūnų pavadinimų, sakė atstovas spaudai.

Šis pasiūlymas atkartoja panašų ginčą, kilusį, kai PSO skubiai ėmėsi pervadinti SARS-CoV-2 po to, kai žmonės visame pasaulyje, nesant oficialaus pavadinimo, jį vadino Kinijos arba Vuhano virusu. Tikrasis beždžionių raupų, kurie buvo aptikti tarp įvairių žinduolių, šaltinis vis dar nežinomas.

„Dabartinio pasaulinio protrūkio kontekste nuolatinis šio viruso nurodymas ir įvardijimas kaip afrikietiško yra ne tik netikslus, bet ir diskriminuojantis bei stigmatizuojantis”, – laiške internete teigė mokslininkų grupė.

PSO konsultuojasi su ortopox virusų – šeimos, kuriai priklauso beždžionių raupai, – ekspertais dėl tinkamesnių pavadinimų, sakė jos atstovas spaudai. Pagal bendras PSO, Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacijos ir Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos rekomendacijas, tarp kitų ligų pavadinimų, prieštaraujančių gairėms, yra ir kiaulių gripas.

Ligų pavadinimai „turėtų būti suteikiami siekiant sumažinti neigiamą [psichologinį] poveikį”, – elektroniniame laiške teigė atstovas spaudai, – „ir vengti įžeisti bet kokias kultūrines, socialines, nacionalines, regionines, profesines ar etnines grupes”.

Kol kas daugiausia atvejų pastebėta tarp vyrų, turinčių lytinių santykių su vyrais (homoseksualų), tačiau svarbu pabrėžti, kad jis gali plisti bet kurioje grupėje. „Beždžionių raupų plitimo tarp homoseksualių vyrų, taip pat jų artimų kontaktų tikimybė ES / EEE laikoma didele. Tačiau reikia pažymėti, kad tikimybė, jog ši infekcija išplis tarp platesnės populiacijos, yra maža“, – pareiškė Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ELPKC) direktorė Andrea Ammon.

Anksčiau panašią informacija yra pareiškęs ir PSO generalinis direktorius. PSO taip pat savo puslapyje išskyrė atskirą patarimų homoseksualams skyrių su informacija kaip plinta ir kaip apsisaugoti nuo šio viruso.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 316

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Viktoras    -  2022-06-19, 16:51

    Mažiau kliedėkit, daugiau rūpinkitės žmonių gerbūviu, mažiau kiškit pinigų į ginkluotę ,daugiau siekite taikos žemėje!

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Iš tiesų, paskaičius galima taip pamanyti. Kita vertus, greta yra Kuolio tekstas apie tai, kas...

Manau, kad Vaitkaus komanda šitokiu būdu patys sau kuriasi piarą? Klounai...

nacistui putinui.......

Hm

Maskvoje sutelkta daugiausiai oro gynybos, bet yra daug visiškai nesaugomų ir vertingų taikinių, tai ten...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...