infa.lt

ES turi būti atsargi bandydama daryti spaudimą Kinijai dėl Ukrainos – Global Times

25 kovo
17:48 2022

Kinijai ir ES ruošiantis kito mėnesio pradžioje suplanuotam viršūnių susitikimui, kuriame daugiausia dėmesio turėtų būti skiriama dvišaliam bendradarbiavimui įvairiose srityse, pasigirdo priešiškų ir neracionalių balsų, kuriais, panašu, siekiama pasinaudoti Rusijos ir Ukrainos konfliktu pakenkiant ar net sužlugdant susitikimą, rašo kinų valstybinis portalas Global Times.

„Bloomberg“ pirmadienį pranešė, kad ES derina veiksmus su JAV ir pasiruošusi stoti su Bidenu, kad „įspėtų Kiniją nepadėti Putinui“, grasindama „rimtomis pasekmėmis“.

Dar absurdiškesnis buvo praėjusią savaitę Lietuvos užsienio reikalų viceministro Manto Adomeno siūlymas atšaukti ar bent atidėti viršūnių susitikimą, nes dabar „ne laikas normalizuoti“ Kinijos ir ES santykius, rašo „Reuters“.

Tokie Lietuvos pareigūnų siūlymai, kurie vis labiau veržiasi į savo antikiniškas pozicijas nors ir turi mažai pasaulinės įtakos, neverti didelio dėmesio. Dar neatsipeikėjusi  po savo klaidos Taivano klausimu, Lietuva akivaizdžiai bando pasinaudoti bet kokia galimybe paimti įkaite Kinijos ir ES santykius.

Tačiau, įsibėgėjus konfliktui tarp Rusijos ir Ukrainos ES viduje pasigirsta panašių balsų. ES, nepaisydama rimtos žalos savo interesams, vis tiek pasirinko sekti JAV ir įvesti precedento neturinčias sankcijas bei daryti spaudimą Rusijai, o kai kurie kritikuoja ir Kinijos poziciją Ukrainos padėties atžvilgiu.

Visų pirma, Kinijos pozicija Ukrainos padėties atžvilgiu yra nešališka ir objektyvi, o tai iš tikrųjų atitinka daugumos pasaulio šalių poziciją. Kinija nenori matyti karo Europoje ir darys viską, ką gali, kad paskatintų taikų konflikto sprendimą, – rašo portalas.

Tos jėgos, kurios bando panaudoti Kinijos ir ES viršūnių susitikimą, kad priverstų Kiniją stoti į kažkurią pusę Rusijos-Ukrainos situacijoje, turėtų labai aiškiai suprasti vieną dalyką: toks neapgalvotas bandymas nepaspaus Kinijos, net grasinant „rimtomis pasekmėmis“. JAV tą patį triuką jau bandė su Kinijai, bet nesėkmingai.

Kinijos ir ES ekonominiai ir prekybos santykiai yra abipusiai naudingi. Nė viena pusė nesinaudoja kita. Planuojamas aukščiausiojo lygio susitikimas yra svarbi platforma abiem pusėms aptarti rūpimus klausimus ir stiprinti abipusiai naudingą bendradarbiavimą.

Todėl ES neturėtų manyti, kad ji turi tam tikrų svertų Kinijai, kuriais ji gali priversti Kiniją pakeisti savo diplomatines pozicijas dėl Ukrainos situacijos ar ko nors kito.

Tiesą sakant, tuo metu, kai Europos ekonomika susiduria su sunkiu išbandymu, kurį sukėlė Rusijos ir Ukrainos konfliktas, artėjantis aukščiausiojo lygio susitikimas yra dar svarbesnis, kad ES aptartų būdus, kaip toliau plėsti ekonominį ir prekybinį bendradarbiavimą su viena iš svarbiausių savo prekybos partnerių.

Padėtis Ukrainoje ir Vakarų sankcijos Rusijai pakirto Europos ekonominius interesus. Energetikos krizė, maisto trūkumas, pabėgėlių srautai ir kitos problemos Europai darosi vis sunkesnės, primena GT.

TVF pareigūnai praėjusią savaitę perspėjo, kad dėl Ukrainos krizės Maskvai įvestos precedento neturinčios sankcijos susilpnins finansinį tarpininkavimą ir prekybą, o tai neabejotinai sukels recesiją Europoje.

Konfliktui tęsiantis, Rytų Europos šalių, tarp jų ir Lietuvos, ekonomiką stipriai palies sparčiai didėjančios energijos sąnaudų kainos, tiekimo grandinės sutrikimai ir pabėgėlių antplūdis. Tokiomis aplinkybėmis išmintingas ES žingsnis turėtų būti bendradarbiavimo su Kinija stiprinimas, o ne jo griovimas.

Kinijos ekonomika, būdama pagrindinė pasaulio ekonomikos galia, išlaikė stabilų augimą per pastaruosius dvejus metus, šalis turi nepajudinamą ryžtą siekdama savo atvirumo programos.

Be to, nepaisant daugėjančių kliūčių, Kinijos ir ES ekonominis ir prekybos bendradarbiavimas išliko labai tvarus. Kinija yra didžiausia ES prekybos partnerė.

Bet kuriuo atveju, ES labiau nei bet kada reikia bendradarbiauti su Kinija, kai kalba eina apie tiekimo grandinių stabilizavimą ir infliacijos pažabojimą.

Taigi, aktualiausias ES klausimas – kaip paspartinti derybas, siekiant sumažinti įtampą ir sustiprinti bendradarbiavimą.

Abipusiai interesai yra tokie dideli, kad jokiai jėgai ES ar už jos ribų neturėtų būti leidžiama sugriauti Kinijos ir ES santykių beprasmiais grasinimais ir retorika, reziumuoja Global Times.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 151

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....