infa.lt

VMVT: Paukščių gripas priartėjo prie Lietuvos

06 sausio
08:45 2022

Višta

Paukščių gripas toliau skverbiasi į komercinius paukščių ūkius Europoje: virusas priartėjo prie Lietuvos, praneša Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Europos Komisijos Gyvūnų ligų pranešimų sistema nuolat sulaukia informacijos apie naujus paukščių gripo protrūkius Europoje, dažniausiai nustatomas H5N1 viruso potipis. Nepaisant vyraujančios drėgmės ar šaltų orų, virusas toliau skverbiasi į paukščių laikymo vietas, daugėja protrūkių komerciniuose ūkiuose. Nauji šios virusinės ligos atvejai pastarosiomis dienomis fiksuoti ir kaimyninės Lenkijos ūkiuose bei kituose Europos ūkiuose.

Lenkijoje naujausi paukščių gripo židiniai gruodžio 30 d. patvirtinti trijuose naminių paukščių ūkiuose – smulkiame, paukščius laikančiame savo reikmėms, bei dviejuose komerciniuose ūkiuose Žemutinės Silezijos bei Mazovijos vaivadijose. Komerciniuose ūkiuose buvo laikoma beveik 20 tūkst. mėsinių kalakutų ir 29 tūkst. mėsinių ančių, kurios turės būti nugaišintos ir sunaikintos.

Per 2021 m. Lenkijoje nustatyti net 402 labai patogeniško paukščių gripo protrūkiai, dėl jų šalyje sunaikinta daugiau kaip 13 mln. paukščių. Vien pastaraisiais lapkričio-sausio mėnesiais Lenkijoje fiksuoti 63 protrūkiai tarp naminių paukščių ir dar 8 ligos atvejai – laukiniams paukščiams.

Nuo viruso nukentėjo ir Belgijos paukštininkystės sektorius. Šioje šalyje gruodžio 28 d. labai patogenišku paukščių gripu užkrėstas taip pat komercinis paukščių ūkis (162 tūkst. vištų dedeklių). Šiuo metu atsakingi šalies veterinarijos specialistai atlieka epidemiologinį tyrimą, siekiant nustatyti galimus kontaktinius ūkius. Infekcijos šaltinis nežinomas, bet neatmetama galimybė, kad virusas galėjo patekti nuo laukinių vandens paukščių.

Paukščių gripas pastarąją savaitę fiksuotas ir komerciniuose kalakutų ūkiuose Portugalijoje bei Danijoje. Dėl pavojingo viruso šių valstybių ūkiuose teko sunaikinti apie 45 tūkst. paukščių.

„Akivaizdu, kad su šia itin užkrečiama liga kovoja daugelis Europos valstybių. Nors iki šiol buvo įprasta manyti, kad didžiausia grėsmė paukščių gripui plisti kyla laukinių paukščių migracijos metu, pavasarį ir rudenį, tačiau pastarieji keleri metai ir šie naujausi atvejai rodo, kad paukščių gripas pavojingas visus metus.

Pernai panašiu metu paukščių gripo atvejį turėjome ūkyje Kaune, todėl noriu paraginti ir smulkiuosius, ir didžiuosius paukščių laikytojus neatsipalaiduoti ir rimtai įvertinti grėsmes, ūkiuose privaloma užtikrinti biologinio saugumo reikalavimų įgyvendinimą, taip pat pranešti apie bent menkiausius ligos įtarimus veterinarijos gydytojams, tirti paukščių gaišimų atvejus, apsaugant laikomus paukščius ir tiekiant vartotojams saugius produktus“, – komentuoja VMVT direktorius Mantas Staškevičius.

Įtariančius paukščių gripo ligą naminių paukščių pulke, naminiams paukščiams ėmus gaišti ar aptikus nugaišusį laukinį vandens paukštį, VMVT ragina nedelsiant pranešti vietos veterinarijos gydytojui arba VMVT teritorinio padalinio specialistams, skambinti bendruoju nemokamu VMVT telefonu 8 800 40 403.

Paukščių gripas – greitai plintanti pavojinga užkrečiamoji paukščių liga, kuria serga naminiai ir laukiniai paukščiai. Šio viruso nešiotojai ir platintojai gamtoje yra migruojantys laukiniai vandens paukščiai. Naminiai paukščiai ypač imlūs paukščių gripo virusui.

Juo užsikrėtę paukščiai nustoja lesti, gerti, sunkiai kvėpuoja, pamėlsta paukščių skiauterės, barzdelės, patinsta galvos ir kaklo audiniai, atsiranda kraujosruvos odoje ir gleivinėse, paukščiai gaišta. Ligai patekus į ūkį, nugaišti gali visi jame auginami paukščiai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 135

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....

Durnius rimtu veidu....