Kalbant apie aliejų, iškyla begale klausimų, kokį pasirinkti? Ką reiškia rafinuotas, nerafinuotas, extra virgin ar šalto spaudimo? Ar kainų skirtumai turi įtakos jų kokybei? Svarbiausia į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis aliejų, tai kaip jis buvo išgautas, ar kokybiškai užauginti.
Šiuo metu Lietuvoje populiariausias yra alyvuogių aliejus, jis atkeliavo į mūsų virtuvę iš Viduržemio jūros šalių. Todėl iš karto reikėtų paminėti, jog nerafinuotas, šalto spaudimo alyvuogių aliejus nėra tinkamas kepimui, jis tiks salotoms pagardinti, šaltiems užkandžiams, kadangi jį kaitinant ant stiprios ugnies, jis praras visus savyje esančius vitaminus, riebalų rūgštis bei maistingąsias medžiagas.
Pavyzdžiui šalto spaudimo aliejaus kainos yra didesnės palyginus su kitais, kadangi jis yra išgaunamas mechaniniu būdu, ir yra užtikrinama, kad išliktų visos maistingosios medžiagos ir vitaminai. Tokie aliejai kaip moliūgų sėklų ar graikinių riešutų, jūsų patiekalams suteiks įspūdingo skonio, kvapo, tačiau turėtų būti naudojami su jau apdorotų maistu, arba salotomis.
Kalbant apie sezamų aliejų, tai jis taip pat puikia derės prie jau pagaminto maisto, tačiau prieš perkant galite paskaityti pakuotę, nes yra ir tokių sezamo aliejų kurie tinka ir maisto kepimo gamybai. Dar vienas labai stipriai populiarėjantis savo nauda organizmui aliejus – kanapių.
Jis tikrai gausus įvairių organizmui reikalingų medžiagų, bet taip pat kaip ir didžioji dauguma natūralių aliejų gali būti naudojamas tik atvėsusiam maistui, ar salotoms paskaninti. Tiems kurie mėgsta daug gaminti bei kepti maistą, rekomenduojama rinktis tarp saulėgrąžų ir rapsų aliejų, kurie yra pritaikyti kepimui aukštoje temperatūroje, taip pat gali būti naudojamas rafinuotas alyvuogių aliejus, ar net gi populiarusis kokosų aliejus, kadangi jame yra daug sočiųjų riebalų ir mažai cholesterolio ir jis yra galimas naudoti aukštesnėje kepimo temperatūroje.
Yra būtina žinoti, kad reikėtų naudoti skirtingus aliejus tiek salotoms, tiek kepimui ar virimui. Taip pat patariame rinktis tik kokybiškus, šalto spaudimo, kuriuos kartais galite rasti tik specializuotose parduotuvėse aliejus.
→ PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai. → Naujienlaiškis
Mums labai patinka moliūgų sėklų aliejus. Tokio sodraus skonio ir itin skalsus. Ne kepimui jį naudojame, o salotoms, košėms gardinti.