infa.lt

Arvydas Daunys. Žodžio laisvė: Didieji portalai stabdo galimybę komentuoti po savo publikacijomis apie vakcinaciją

31 spalio
12:23 2021

Ingrida Šimonytė

Arvydas Daunys

Panašu, kad žodžio ir nuomonės saviraiškos laisvei Lietuvoje oficialiai atėjo galas. Ir tą galą paskelbė ne kas kitas, kaip labiausiai Lietuvos  demokratijos pasiekimus šlovinančios žiniasklaidos priemonės

Didieji Lietuvos portalai, pradžioj Delfi, 15min, Madeinvilnius ir ve.lt , o dabar ir Lrytas paskelbė stabdantys galimybę komentuoti po publikacijomis apie vakcinaciją ir jos naudą savo platformose.

nuo šiol lrytas.lt portale nebelieka galimybės per komentarus plisti sąmokslo teorijoms, kurios skatina žmones bijoti, netikėti ir nesiskiepyti. Gyvename medicinos ir mokslo pažangos aukso amžiuje, tad ir turime tikėti tuo, ką sako medicina ir mokslas, o ne išgalvotomis istorijomis“, – sako portalo vyr.redaktorius T. Mikalajūnas.

Panašiais argumentais savo sprendimus pagrindė ir Delfi bei 15min vadovybė.

Lryto paaiškinime kalbama apie medicinos ir mokslo pažangos aukso amžių, ir tuo pačiu atmetama savarankiško mąstymo galimybė, vietoj jos siūlant „tikėti tuo, ką sako medicina ir mokslas“, ir, nors laikui bėgant mokslo teikiami įrodymai nuolat kinta, atitinkamai, ko gero, privalome automatiškai keisti savo „tikėjimą“, nekritiškai priimant viską, kas tik pavadinama „mokslu”.

Jei prisimenate, vakcinacijos kampanijos pradžioje „mokslas skelbė“, kad skiepai apsaugo nuo užsikrėtimo, patekimo į ligonines ir mirties.

Šiandien mokslas jau pakeitė savo nuomonę – užsikrečia, platina infekciją ir net miršta – taip pat ir skiepyti, ir būtent dėl tokios mokslo įrodymų nuolatinės kaitos, vis sunkiau darosi žmones įtikinti susileisti vakciną.

Nes, kas gali paneigti, kad rytoj mokslas gali pasakyti ir tokį dalyką, kad ilgalaikės vakcinos pasekmės neša didžiulę žalą sveikatai, o gal net ir gyvybei. Dar nepasakė, bet gali. Ir ką reikės daryti tiems, kurie patikėjo ankstesniais mokslo tvirtinimais apie jų didesnę naudą, nei galimą žalą?

Todėl minėti portalai ir ėmėsi misijos, kurią galima būtų pavadinti net misionieriška – visuomenės gerovės vardan, rizikuoja net savo objektyvaus informacijos skleidėjo reputacija.

Viskas visuomenės gerovei, jos sveikatai ir sveikam mąstymui, susiformuojančiam beskaitant minėtus portalus, šviečiančius neišsilavinusį savo skaitytojų ratą ir saugant juos nuo žalingos informacijos, kurią jie, neturėdami tinkamo išsilavinimo ir žinių, galėtų netyčia priimti už tiesą ir nepatikėtų ta tiesa, kurią skelbia minėtos žiniasklaidos priemonės..

Kai matome tokį rūpesti ir padėtas pastangas, kovojant su pandemijos politikos pasekmėmis, natūraliai kyla vienas klausimas – už kiek?

Už kiek žiniasklaidos priemonės gali susiaurinti savo skaitytojų teisę reikšti savo nuomonę, tuo pačiu atstumiant juos nuo savęs ir savo valia numušant pasitikėjimą jų skelbiama tiesa? – Juk akivaizdu, kad po tokio žingsnio pasitikėjimas jų skelbiama medžiaga smuks.

Suprantama, atsakymo neišgirsime – tokios komercinės paslaptys yra griežtai saugomos, todėl telieka vienas kelias – pasiūlyti joms pasirašyti „Sąžiningumo deklaraciją“, – ją paskelbė Advokatų tarybos pirmininkas, profesorius Ignas Vėgėlė (pasiskaityti galima čia) ir nurodyti interesų konfliktą, susijusį su skelbiama informacija ir už tai gaunamomis išmokomis.

Tiesą sakant, portalų, viešinančių oficialią vyriausybės versiją apie vakcinaciją ir pandemijos politiką, sąrašą, paskelbė pats A.Dulkys SAM portale, su sąrašu galima susipažinti čia: https://infa.lt/64105/sam-pranesa-apie-savo-vykdomos-propagandos-apmokamos-mokesciu-moketoju-lesomis-platinimo-kanalus/

O skaitytojams telieka susitaikyti su tuo, kad komentuoti minėtuose portaluose nuo šiol galės tik po straipsniais apie tai, kas visiškai nesusiję su aktualiausiais šiai dienai visuomenei klausimais.

Laisvas žodis šiandien siaurėja iki minėtų portalų nevaržomos laisvės netrukdomai skelbti savo medžiagą, tuo pačiu uždraudžiant kitiems tą medžiagą kritikuoti ar teikti savo pastabas su ja nesutinkant.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 791

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Pilietė    -  2021-11-02, 12:29

    Šiaip jau komentarai po visais straipsniais galėtų būti uždrausti. Gal ne taip baisu darytųsi juos paskaičius ir supratus, kiek daug pas mus neraštingų, nekultūringų, piktų ir pilnų neapykantos,galinččių šlykščiausiai išsityčioti ir iškeikti kitus žmonių.Tokie komentarai, kokie jie yra dabar, tikrai niekam jokios naudos neduoda.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
Hm

Maskvoje sutelkta daugiausiai oro gynybos, bet yra daug visiškai nesaugomų ir vertingų taikinių, tai ten...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...