infa.lt

Įvardintas galimas būdas kompensuoti nekokybiško miego keliamus pavojus sveikatai

02 liepos
10:20 2021

youtube stop kadras

Australijos mokslininkai nustatė, kad didžiausia rizika mirti nuo širdies ir kraujagyslių ligų, insulto ir vėžio, kyla tiems žmonėms, kurie kenčia nuo chroniško miego trūkumo ir mažo fizinio aktyvumo. Tačiau jei tokie žmonės tampa fiziškai aktyvūs, jie gali žymiai sumažinti ankstyvos mirties riziką.

Tyrimo duomenys buvo paskelbti British journal of Sports Medicine. Tyrime Sidnėjaus universiteto (Australija) mokslininkai naudojo UK Biobank duomenis, surinktus per 11 metų, apie 380 055 žmones.

Komanda įvertino tyrimo dalyvių kasdienio fizinio aktyvumo lygį, matuojamą minutėmis. Reikia pasakyti, kad Pasaulio sveikatos organizacija visiems suaugusiesiems rekomenduoja 150 minučių vidutinio sunkumo fizinės apkrovos per dieną arba maždaug 75 minutes aktyvios fizinės apkrovos.

Dalyviai buvo suskirstyti į grupes pagal tris fizinio aktyvumo lygius: aukštą, vidutinį ir žemą. Mokslininkai taip pat įvertino jų kasdienio miego kokybę penkių balų skalėje. Joje nustatyta, kad didžiausia rizika mirti nuo vėžio ar širdies ir kraujagyslių ligų (ŠKL) kyla tiems, kuriems nuolat trūksta miego ir kurie neatitinka PSO kasdienio fizinio aktyvumo standarto.

O štai tiems, kurie taip pat prastai išsimiegodavo, tačiau kasdien mankštinosi, mirties rizika dėl minėtų priežasčių pastebimai sumažėjo ir netgi iki gerai miegančių ir fiziškai aktyvių žmonių rodiklių.

Apskritai, mirties nuo vėžio ir ŠKL rizika tiems, kurie blogai miegojo ir buvo mažai fiziškai aktyvūs, buvo 45 procentais didesnė nei žmonių, kurie normaliai ilsėjosi naktį ir palaikė optimalų fizinį aktyvumą.

Todėl tyrimo autoriai padarė išvadą, kad PSO rekomendacijos dėl kasdienio fizinio krūvio kiekio gali neutralizuoti nekokybiško miego pasekmes. Tačiau jie pabrėžia, kad norint atlikti galutines išvadas, reikia atlikti tolesnius tyrimus.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 182

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
Hm

Maskvoje sutelkta daugiausiai oro gynybos, bet yra daug visiškai nesaugomų ir vertingų taikinių, tai ten...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...