infa.lt

JAV karo žvalgyba seka žmones užsienyje naudodamasi duomenų bazėmis, kurias sudaro telefonų duomenys

25 sausio
19:18 2021

Mergina su telefonu

JAV gynybos departamento žvalgybos agentūra, pasinaudodama spragomis teisės aktuose, be teismo sprendimo perka duomenų bazes su informacija apie žmonių buvimo vietą, rašo „The New York Times“. Kaip pažymi laikraštis, šie duomenys daugiausia naudojami atliekant tyrimus prieš užsieniečius užsienyje, tačiau departamentas taip pat dažnai domisi ir informacija apie Amerikos piliečius.

Pentagono žvalgybos agentūra be teismo sprendimo perka duomenų bazes, kurių pagalba stebimas amerikiečių ir kitų šalių piliečių judėjimas savose šalyse.

Remiantis dokumentais, kuriuos agentūra pateikė atsakydama į senatoriaus demokrato Rono Wydeno užklausą, agentūra per pastaruosius dvejus su puse metų penkiuose tyrimuose stebėjo amerikiečių judėjimą naudodama iš tam tikrų brokerių įsigytas duomenų bazes.

Tačiau departamentą pirmiausia domina informacija apie užsieniečių buvimo vietą užsienyje. NYT duomenimis, tokiu būdu agentai nustato grėsmes visame pasaulyje dislokuotoms Amerikos pajėgoms.

Kaip primena leidinys, dažnai mobiliosios programėlės renka informaciją apie savo naudotojų buvimo vietą, tada jų kūrėjai gali sujungti duomenis ir parduoti brokeriams, kurie savo ruožtu gali juos perparduoti bet kam, įskaitant vyriausybę.

Tuo pačiu, neįvardyti brokeriai, į kuriuos kreipiasi vyriausybė, neskiria naudotojų iš Amerikos ir užsienio. Tai tiesiogiai daro valdymo personalas, kai jiems tampa prieinami duomenys. Tada, norėdamas gauti leidimą susipažinti su informacija apie amerikiečius, departamentas turi paprašyti specialaus leidimo.

Šiuo atveju, pasak NYT, žvalgybos agentūra naudojasi spraga įstatyme apie privatumą. Pavyzdžiui, norėdamos iš telefonų kompanijų gauti apie klientų buvimo vietą, JAV valdžios institucijos turi gauti teismo nutartį. Vis dėlto, vyriausybė panašius duomenis iš tarpininkų gali nusipirkti be teismo leidimo, mano departamentas.

Ryšium su tuo Wydenas ketina priimti teisės aktus, kad būtų užtikrinta Amerikos piliečių duomenų apsauga. Senatorius tokią vyriausybės veiklą pavadino nepriimtinu konstitucinių JAV piliečių teisių į privatumą pažeidimu.

Apie užsienio piliečių teises senatorius nepasakė nieko. Matomai, davė suprasti, jog užsienio piliečiai jokių teisių neturi.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 201

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

O kas suteikė teisę “seimui” spręsti už mane?...

Ar tai verta dėmesio naujiena? kad kairieji marksistai jau seniai pramušė dugną žinome, gal tik...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...