infa.lt

Angela Merkel: „Viskas labai rimta. Aš noriu paaiškinti“

01 balandžio
09:04 2020
Angela Merkel

EPA

Vokietijos kanclerės Angelos Merkel ekstra pranešimas per televiziją tiesioginiame eteryje, praneša novayagazeta.ru.

Brangūs bendrapiliečiai,

Šiandien koronavirusas iš esmės keičia mūsų šalies gyvenimą. Mūsų kasdienio gyvenimo, socialinio gyvenimo, socialinės sąveikos idėja – visa tai pateikta išbandymui kaip niekad anksčiau.

Milijonai iš jūsų negali eiti į darbą, jūsų vaikai neina į mokyklas ir darželius, teatrai, kino teatrai ir parduotuvės uždaryti, ir, ko gero, pats sunkiausias dalykas – mums visiems trūksta asmeninių susitikimų, kitomis aplinkybėmis vertinamų kaip duotybė.

Žinoma, esant tokiai situacijai, kiekvienas iš mūsų yra susirūpinęs, mes užduodame klausimą – kas bus toliau. Šiandien į jus kreipiuosi tokiu neįprastu būdu, nes noriu jums pasakyti, kaip šioje situacijoje vadovaujuosi aš, kaip kanclerė, taip pat ir mano kolegos vyriausybėje.

Tai yra atvira demokratija: mes skaidriai priimame politinius sprendimus ir juos paaiškiname. Mes stengiamės kuo išsamiau paaiškinti savo veiksmus ir informuoti apie juos. Tvirtai tikiu, kad su šia užduotimi susidorosime, jei visi piliečiai ją supras kaip savo užduotį.

Todėl leisiu sau išsireikšti taip: viskas rimta. Ir jūs taip pat į tai žiūrėkite rimtai.

Nuo Vokietijos suvienijimo ne, nuo Antrojo pasaulinio karo laikų mūsų šaliai nebuvo didesnio iššūkio, kai tiek daug priklausytų nuo mūsų bendrų ir solidarių veiksmų.

Noriu jums paaiškinti, koks epidemijos vystymosi etapas šiuo metu yra šalyje, papasakoti, ką daro federalinė vyriausybė ir valstybinės struktūros, siekdamos apsaugoti visus mūsų visuomenės žmones ir sumažinti ekonominę, socialinę bei kultūrinę žalą. Bet aš taip pat norėčiau pasakyti, kodėl mums to reikia ir ką galite padaryti kiekvienas iš jūsų.

Apie epidemiją – viskas, ką jums pasakysiu yra paremta nuolatinėmis federalinės vyriausybės konsultacijomis su Roberto Kocho instituto ekspertais ir kitais mokslininkais bei virusologais: visame pasaulyje vykdomi intensyvūs tyrimai, tačiau kol kas nėra nei terapijos nuo COVID-19, nei vakcinos.

Kol tai yra taip, galima padaryti tik vieną dalyką, o tai yra pagrindinis dalykas atliekant visus veiksmus: sulėtinti viruso plitimą, ištempti jį mėnesiais ir taip įgyti laiko. Laiko, reikalingo mokslininkams sukurti vaistą ir vakciną. Bet svarbiausia, laiko tam, kad galėtume kuo geriau pasirūpinti ligoniais.

Vokietijoje yra puiki sveikatos priežiūros sistema, neabejotinai viena geriausių pasaulyje. Galima pasikliauti ja. Bet net ir mūsų ligoninės bus visiškai perkrautos, jei per trumpą laiką į jas pateks daug pacientų su sunkiais koronavirusinės infekcijos simptomais.

Tai nėra tik abstrakti statistika, tai yra kažkieno tėvas ar senelis, motina ar senelė, kažkieno partneriai, tai yra žmonės. Esame visuomenė, kurioje svarbi kiekviena gyvybė, kiekvienas žmogus.

Visų pirma, šioje situacijoje norėčiau kreiptis į gydytojus, slaugytojas ir slaugytojus, visus mūsų ligoninių ir sveikatos priežiūros sistemos darbuotojus bendrai. Šioje kovoje jūs kovojate už mus priešakinėse linijose. Jūs pirmieji susitinkate su ligoniais, matote kokie sunkūs yra kai kurie infekcijos atvejai. Ir kiekvieną dieną jūs vėl einate į darbą ir padedate žmonėms. Jūs darote milžinišką darbą, ir aš iš visos širdies jums už tai dėkoju.

Tai štai: iššūkis yra sulėtinti viruso plitimą jo kelyje per Vokietiją. Vykdydami šią užduotį, turime – ir tai gyvybiškai svarbu – sutelkti dėmesį į šiuos dalykus: kiek įmanoma riboti socialinį gyvenimą. Žinoma, neperlenkiant protingų ribų, nes valstybė turėtų ir toliau funkcionuoti, suprantama, kad užtikrinsime gyventojų aprūpinimą ir kiek įmanoma išsaugosime ekonominę veiklą.

Bet viską, kas gali kelti grėsmę žmonėms, viską, kas gali pakenkti asmeniui ar visuomenei, dabar turime apriboti.

Turime sumažinti vieno žmogaus užsikrėtimo riziką nuo kito kaip tik įmanoma.

Aš žinau, kokie rimti dabar yra šie apribojimai: jokių renginių, mugių, koncertų, visų pirma, jokių užsiėmimų mokyklose ir universitetuose, jokių žaidimų darželiuose ir žaidimų aikštelėse. Aš žinau, kaip kaip žiauriai į mūsų demokratinę savivoką įsibrauna šie apribojimai, dėl kurių susitarė federalinė ir žemių vyriausybės. Panašių apribojimų respublikoje dar niekada nėra buvę.

Leiskite man jus patikinti: toks asmuo kaip aš, kuris judėjimo laisvę atgavo sunkioje kovoje, tokius apribojimus gali pateisinti tik būtiniausiu atveju. Demokratinėje šalyje jie gali būti įvedami tik esant labai rimtoms priežastims ir tik laikinai – bet dabar jie yra būtini siekiant išgelbėti gyvybes.

Todėl, nuo savaitės pradžios įvesta griežtesnė pasienio kontrolė ir įvažiavimo iš kai kurių svarbiausių kaimyninių šalių apribojimai. Ekonomikai, didelėms ir mažoms įmonėms, parduotuvėms, restoranams, savarankiškai dirbantiems asmenims jau dabar labai sunku. Ateinančios savaitės bus dar sunkesnės. Užtikrinu jus: federalinė vyriausybė daro viską, ką gali, kad sušvelnintų ekonominius padarinius ir, svarbiausia, išsaugotų darbo vietas.

Mes galime padaryti viską, kas būtina, kad padėtume mūsų verslininkams ir darbdaviams išlaikyti šį sunkų išbandymą, ir mes tai padarysime.

Visi gali būti tikri – maisto tiekimas visada bus užtikrintas. Ir jei tam tikru momentu lentynos bus tuščios, reiškia jos vėl bus užpildytos.

Visiems, kurie dabar eina į prekybos centrą, norėčiau pasakyti: daryti atsargas yra prasminga, visada buvo taip. Bet saikingai. Karštligiškas produktų pirkimas, tarsi jų daugiau visai nebus, yra beprasmis ir galų gale kalba apie solidarumo kitų žmonių atžvilgiu stoką.

Ir leiskite man šiandien išreikšti padėką tiems žmonėms, kuriems per retai dėkojama. Tie žmonės, kurie šiomis dienomis sėdi prekybos centro kasose ar užpildo lentynas, atlieka vieną sunkiausių iki šiol darbų. Ačiū, kad likote šiame poste vardan piliečių, parduotuvių veikla tiesiogine prasme laikosi ant jūsų pečių.

Dabar apie būtiniausius dalykus: visos vyriausybės priemonės bus beprasmės, jei nesinaudosime efektyviausia priemone prieš greitą viruso plitimą: mūsų pačių. Virusas paveikė kiekvieną iš mūsų, o dabar, lygiai taip pat nesirinkdami turime padėti vieni kitiems. Pirmiausia, vertindami problemą rimtai. Nepanikuoti, bet ir nė minutei neprileisti minties, kad nuo jūsų niekas nepriklauso. Kiekvienas reikalingas. Reikia mūsų bendrų pastangų.

Epidemija parodė, kokie mes pažeidžiami ir kaip priklausomi nuo atsakingo kitų elgesio. Tačiau, be viso to, kaip bendrais veiksmais mes galime apsaugoti ir palaikyti vieni kitus.

Tai priklauso nuo kiekvieno. Mes nesame pasmerkti ir neturėtume iš atokiau stebėti, kaip plinta virusas. Mes turime priemonių prieš jį: turime saugoti vieni kitus ir laikytis distancijos. Virusologų patarimai yra aiškūs: jokių rankų paspaudimų, kruopščiai ir dažnai plaukite rankas, išlaikykite bent pusantro metro atstumą iki kitų žmonių, ir, geriausiai, nutraukti kontaktus su labai pagyvenusiais žmonėmis, nes jiems kyla didžiausias pavojus.

Aš žinau, kaip sunku įvykdyti šiuos reikalavimus. Kaip tik sunkiais laikais norime būti arčiau vieni kitų. Rūpinimasis mumis visada reiškė artimą ryšį ir prisilietimus. Bet, deja, dabar teisingiau laikytis priešingų dalykų. Ir mes visi turime suprasti: dabar rūpinimąsi reiškia distancijos laikymasis.

Ėjimas pas ką nors su gerais ketinimais, nebūtina kelionė – visa tai gali reikšti infekciją, ir to dabar reikia atsisakyti. Ekspertai pagrįstai sako: anūkai dabar neturėtų susitikti su seneliais.

Vengiantys nebūtinų susitikimų šiandien padeda medikams, dabar ligoninėse besirūpinančiais ligoniais, kurių skaičius tik auga. Taip mes gelbstime gyvybes. Daugeliui tai bus sunku, todėl dabar neturėtume nieko palikti vienatvėje, turėtume rūpintis tais, kuriems reikalinga empatija ir palaikymas. Mes – šeimos ir visuomenė – rasime kitą būdą palaikyti vienas kitą.

Jau atsirado daug kūrybingų būdų kovoti su virusu ir jo socialinėmis pasekmėmis. Jau dabar anūkai įrašinėja seneliams ir senelėms vaizdo įrašus, kad tie nesijaustų vieniši.

Mes visi turime rasti būdą, kaip parodyti draugišką gestą ir supratimą: „skype“, telefono skambučiai, el. laiškai ir, galbūt, net vėl popierinių laiškų rašymas. Juk paštas veikia. Girdime apie puikius pavyzdžius, kaip padėti vyresniems kaimynams, kurie negali patys apsipirkti. Esu tikra, atsiras dar daug ko naujo, ir mes, kaip visuomenė, parodysime, kad nieko nepaliekame bėdoje.

Kreipiuosi į jus: laikykitės taisyklių nustatytų artimiausiam laikotarpiui. Mes, kaip vyriausybė, nuolat tikrinsime, ką galima pataisyti, ką dar būtina padaryti. Padėtis vystosi, ir būdami joje, turime mokytis bet kada pakeisti savo sprendimą ir reaguoti kitaip. Ir visus savo veiksmus mes paaiškinsime.

Todėl prašau jūsų: netikėkite gandais. Tikėkite tik oficialiais pranešimais, kuriuos mes taip pat išversime į daugelį kitų kalbų.

Mes – demokratija. Mes gyvename ne iš prievartos, o bendromis žiniomis ir solidarumu. Tai yra istorinė užduotis, kurią galima spręsti tik kartu.

Esu visiškai tikra, kad įveiksime šią krizę, bet kiek didelės bus aukos? Kiek mylimųjų žmonių neteksime? Tai labai priklauso nuo mūsų. Mes galime veikti ryžtingai ir kartu. Mes galime priimti apribojimus ir palaikyti vienas kitą.

Padėtis rimta, jos finalas atviras.

Tai reiškia, kad jis, visų pirma, priklausys nuo to, kaip drausmingai kiekvienas iš mūsų laikysimės taisyklių.

Net jei mes niekada nepatyrėme nieko panašaus anksčiau, turime parodyti, kiek nuoširdžiai ir protingai galime elgtis dabar ir taip išgelbėti gyvybes. Tai priklauso nuo kiekvieno iš mūsų be išimčių, ir, atitinkamai, nuo mūsų visų.

Saugokite save ir savo artimuosius. Dėkoju jums.

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 349

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Merkel raus nach Israel    -  2020-04-01, 11:01

    jūs pirma pabėgėlius sustabdykite ir neleiskite jiems lipti ant vokiečių galvų

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....