infa.lt

Dešimt pagrindinių idėjų apie mūsų sėkmės prigimtį

20 lapkričio
09:36 2018

2007 metais Čarlis Mangeris (Charlie Munger), investicinio fondo Berkshire Hathaway vice-prezidentas ir nuo seno multimilijardieriaus Voreno Bafeto (Warren Buffett) partneris , pradėjo savo pamokomąją lekciją tokiais žodžiais: „Neabejotina, daugelis iš jūsų dabar užduoda sau klausimą: „Kodėl pranešėjas toks senas?“ Atsakymas labai paprastas: „Todėl, kd jis dar nenumirė“.

Dabar milijardieriui, advokatui, ekonomistui ir profesionaliam investuotojui Čarlzui Mangeriui 95 metai. Bet to mielo pajuokavimno, jo kalboje buvo pristatyti idėjų apie mūsų sėkmės prigimtį pagrindai, tad ją galima tiesiogiai paversti į tiesioginį vadovą to, kaip pragyventi sėkmingą ir išminties kupiną gyvenimą. Štai pagrindinės šios kalbos tezės.

Kad gautumėte tai, jo trokštate – užsitarnaukite, būkite verti to ko trokštate

Pasitikėjimą, sėkmę ir susižavėjimą reikia užsidirbti. Tai labai paprasta mintis. Auksinė taisyklė, jei taip labiau patiks. Mes turime siūlyti pasauliui tai, ką sutiktume pirkti patys.

Teisininkui (kaip ir visiems kitiems), mano nuomone, nėra geresnės etinės sistemos. Visumoje tie, kas prisilaiko šios etinės sistemos, visada išlieka laimėtojais. Ir kalba šiuo atveju eina ne tik apie pinigus ir apdovanojimus – kalba apie pagarbą ir užsitarnautą partnerių pasitikėjimą. O užsitarnauti partnerių pasitikėjimą – vienas iš didžiausių džiaugsmų gyvenime.

Išminties įgijimas – mūsų moralinis ir praktinis imperatyvas

Žavėdamiesi išmintingais žmonėmis, gyvais ir mirusiais, mes pasmerkiame save mokymuisi visam likusiam gyvenimui, be kurio sėkmės galimybės minimalios.

Negalima pasiekti kažko gyvenime, naudojantis tik universitete įgytomis žiniomis. Gyvenimiška sėkmė remiasi į tai, ką mes sužinome jau po universitetų.

Taip pat kaip vystosi civilizacija, sugalvodama naujus išradimų būdus, – atskiras žmogus vystosi, tirdamas naujus pažinties būdus.

Multidisciplininis požiūris į pasaulį

Aš pastebėjau, jog 95% pasaulio sandaros paaiškinama dideliais modeliais, ir todėl didžiausius žmonijos pasiekimus, minties ir pagrindinėse didžiausiose žinių srityse, paverčiau savo intelektualios praktikos dalimi. Suprantama, praktika labai svarbi, nes jei modelių netaikysime praktikoje – jie užsimirš.

Tad aš pragyvenau gyvenimą su tokiu multidisciplininiu požiūriu, ir, nors aš negaliu pasakyti kas konkrečiai nuo to pasikeitė, aš žinau tiksliai, jog mano gyvenimas nuo to buvo patrauklesnis r konstruktyvesnis, o aš pats neįtikėtinai praturtėjau ir galėjau padėti daugeliui žmonių.

Svarbu tik prisiminti, jog reikia ne tik sužinoti visas šias idėjas ir modelius – reikia juos įsisavinti ir užtvirtinti savo mąstymo pagrinduose, kad jie patys išplauktų į paviršių reikalingais gyvenimo momentais.

Mokykitės žiūrėti į problemą iš priešingos perspektyvos

Sudėtingos adaptacinės sistemos, tokios kaip mūsų protas, sudarytos tokiu būdu, kad problemos tampa paprastesnės tada, kai žvelgiame į jas iš priešingos pusės.

Pavyzdžiui, jeigu jūs norite padėti Indijai, – tai klausimas, kurį jums vertėtų užduoti – tai ne „Kaip padėti Indijai“, o „Kas labiausia kenkia Indijai?“.

Ir tai ne vienas ir tas pats klausimas: tie iš jūsų kas atsimenate matematikos pamokas, žinote, jog kai kurios užduotys sprendžiamos tik inversija. Ir, jeigu jūs ne naujasis Einšteinas, – daugelį gyvenimiškų užduočių galėsite išspręsti tik tokiu būdu.

Būkite patikimi. Nepatikimumas nubraukia visas kitas dorybes

Jeigu jums negalima pasitikėti, nesvarbu kiek jūs puikūs likusiuose dalykuose, jūsų karjerai vis tiek galas. Tad, kruopščiai ir laiku daryti tai, ką esate pažadėję daryti, turi būti jums savaime suprantama elgesio dalimi. Venkite tinginystės ir nepatikimumo.

Venkite stiprių ideologijų. Tirkite oponento požiūrį

Mano manymu, ideologijų reikia vengti todėl, kad jos paverčia mūsų smegenis į košę. Jūs visa tai esate matę TV laidose – politikai ir TV pamokslininkai su jų absoliučiu įsitikinimu savo teisumu ir smegenimis iš bulvių košės.

Kai aš galvoju apie ideologiją, aš visada prisimenu tokį pavyzdį: grupė skandinavų kanojininkų, įveikusi visas Skandinavijos upes, užsimanė įveikti amerikietiškąją prie Grand Rapids esančią upę su jos kriokliais ir sūkuriais . Mirtingus buvo 100%. Stiprus sūkurys – tai ne ta vieta, kur jūs norite atsidurti, ir tas pats tinka kalbant apie stiprias ideologijas.

Aš turiu geležinę taisyklę, kuri padeda man išsaugoti šaltą protą, kai aš imu judėti link kažkokios ideologijos. Skamba ji taip:

„Aš neturiu teisės į nuomonę šiuo klausimu tol, kol negalėsiu pateikti argumentų prieš savo požiūrio tašką geriau, nei jo realūs priešininkai. Tik pasiekęs šį problemos suvokimo lygmenį aš įgausiu pasisakymo teisę“.

Jūs pasakysite, jog tai pernelyg griežtas požiūris, bet ne – ne pernelyg. Visumoje tai netgi ne itin sudėtinga.

Atsikratykite pavydo, smerkimo ir gailesčio sau

Pavydas, smerkimas, gailestis savo paties atžvilgiu – trys visiškai siaubingi mąstymo modeliai. Gailestis savo atžvilgiu apskritai ribojasi su paranoja, o išsikeberioti iš paranojos – viena iš sudėtingiausių užduočių Žemėje. Nereikia savęs gailėti.

Aš turiu draugą, kuris jaunystėje tampėsi su savimi kataloginių kortelių pakuotę, ir, kai kas nors imdavo skųstis gyvenimu, jis paduodavo jam vieną iš kortelių. Kortelėje visada buvo parašyta: „Jūsų istorija sujaudino mane iki širdies gelmių, niekada nesu girdėjęs apie tokias siaubingas nesėkmes“.

Taip, žinoma, tai gan grubus humoras, bet aš jums patariu – kiekvieną kartą, kai jūs pajuntate, jog pradedate savęs gailėtis (kokia bebūtų priežastis – net nors jūsų vaikas mirtų nuo vėžio), rašykite sau pačiam tokią pat kortelę, todėl, kad gailestis sau pačiam niekada nepagerina situacijos.

Tai labai blogas nuosavo elgesio būdas. Jo atsisakę jūs įgausite milžinišką pranašumą praktiškai prieš visą pasaulį, todėl, kad beveik visi mėgaujasi gailesčiu sau patiems.

Bėkite kuo toliau nuo sistemų su iškreiptais stimulais

Stimulai labiausia įtakoja žmogaus elgesį ir mąstymą. Šiuolaikinėse teisinėse įmonėse yra toks dalykas, kaip apmokamų valandų kvota. Kitaip tariant, jūs turite per metus išdirbti apie 2 400 valandų, kurias galima įtraukti į sąskaitą klientui. Aš savo laiko taip negalėjau, ir aš nežinau, kaip išspręsti šią problemą. Jums teks išsiaiškinti su ja savarankiškai, tačiau tai tiksliai didžiulė problema.

Didžiausia sėkmė ateina ten, kur jums įdomiausia

Stiprus susidomėjimas reikalu nepakeičiamas siekiant tikros sėkmės. Aš galiu save priversti pasiekti palyginus padorų lygmenį daugelyje dalykų, tačiau aš negaliu būti tikrai geras tame, kas man neįdomu. Tad, stenkitės neatmesti bet kokios galimybės užsiimti tuo, kas jus iš tiesų domina.

Ir atminkite apie svarbiausią sėkmės faktorių: atkaklumą

Du nedidelio architektų biuro bendrasavininkai, su kuriais man kažkada teko dirbti, nusistatė sau tokią taisyklę: „Jeigu mes atsiliekame nuo savo įsipareigojimų vykdymo grafiko, – mes abu dirbame po 14 valandų į dieną, kol nepasivysime tai, kas praleista“. Natūralu – ši firma suklestėjo, o abu jo savininkai mirė būdami turtuoliais. Štai taip paprasta.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 183

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

Nes praejo laikai kai uz savo zodzius reikejo atsakyti, tai ir pliurpia auksciausio lygio klaunai...

Ir iš kur tokių, mano manymu, atsiranda idiotų?...

Aš irgi neprieštarauju, kad Rusija smogtų į Anglijos teritoriją...

Delfi melagienų skyrelis - tai įžūlių melagių ir aferistų būrelis. Kažkada delfis melavo, kad vakcinos...

prabuskite ir eikite tinkamai balsuoti, tada nereikės kariauti......

Kodėl politikai vagia vis daugiau ?...

Deja tikrai ne, kariauti gali tiktai vyrai, o ne bestuburiai. Kai vyrai supras, kad juos...