infa.lt

Britanijos karalienė pasirašė įstatymą apibrėžiantį šalies pasitraukimą iš ES

17 kovo
04:04 2017
paveikslėlis

Karalienė Elžbieta II | REUTERS nuotrauka

Didžiosios Britanijos karalienė Elžbieta II pasirašė įstatymo projektą apie šalies pasitraukimo iš Europos Sąjungos procedūros pradžią.

Truputį anksčiau šią savaitę įstatymo projektas dėl 50-ojo Lisabonos sutarties straipsnio veikimo pradžios buvo galutinai patvirtintas abiejų britų parlamento rūmų.

Sekant 50-uoju Lisabonos sutarties straipsniu, kiekviena Europos Sąjungos šalis-narė turi teisę apsispręsti iš jos išeiti. Tam reikalinga formaliai pranešti apie šį sprendimą Europos Tarybai ir pradėti derybų procesą, kuriam skirtas dviejų metų laikotarpis.

Premjerė Theresa May sakė, jog pasirengusi pradėti „Brexit“ procesą iki kovo pabaigos.

Britanija išeina iš ES. Vyriausybė paskelbė įstatymo projektą dėl „Brexit“
Britanijos vyriausybė paskelbė „Brexit“ planą

Vargu ar tai įvyks sekančią savaitę, kai vyks neformalus ES šalių-narių aukščiausio lygio susitikimas.

Jis skirtas 60-osioms Romos sutarties metinėms, kuri padėjo pagrindą Europos ekonominei bendrijai – Europos Sąjungos pirmtakei.

Būsimų derybų dėl „Brexit“ formatas kol kas nėra aiškus: Londonas reikalauja, kad jų dalimi būtų prekybos sutartis, tačiau Briuselis pasisako už derybų dėl išėjimo iš ES sąlygų ir derybų dėl prekybos sutarties atskyrimą.

Britanija nori kaip galima greičiau sudaryti susitarimą, kad galėtų garantuoti ES piliečiams, gyvenantiems jos teritorijoje, ir britams gyvenantiems Europos Sąjungoje jų teises.

Galima įvykių eiga:

◊ Kovo pabaiga – Britanija startuoja 50 straipsnio veikimą

◊ Balandis – laukiama, jog Europos Tarybos vadovas Donaldas Tuskas sukvies 27 šalių lyderius ir vyriausybių vadovus (be Britanijos) į aukščiausio lygio susitikimą tam, kad būtų išduotas mandatas Europos komisijai deryboms dėl „Brexit“.

◊ Po 27 šalių aukščiausio lygio susitikimo – Europos komisija paskelbs rekomendacijas derybų vedimui mandato, išduoto aukščiausiojo lygio susitikime, pagrindu. Gali būti, bus nurodyta būtinybė vykdyti lygiagrečias derybas dėl prekybos susitarimo tarp ES ir Britanijos sudarymo.

◊ 2017 balandis-gegužė – derybų pradžia

◊ 2017 metų ruduo -Britanijos vyriausybė startuoja teisės aktus dėl išėjimo iš ES ir priima atskirą įstatymą, integruojantį į britų teisę visus normatyvinius aktus, priimtus šalies buvimo ES metu (manoma, jog ateityje šie teisės aktai keisis ar bus atšaukiami šalies parlamento esant būtinybei).

◊ 2018 metų spalis – derybų pabaiga (pagal 50-ą straipsnį derybos gali būti pratęstos, tačiau tai turi būti palaikyta visų 27 Europos Sąjungos narių).

◊ 2018 spalis – 2019 metų kovas – abeji parlamento rūmai, Europos parlamentas ir Europos Taryba skelbia balsavimą galutinio susitarimo atžvilgiu.

◊ 2019 metų kovas – Didžioji Britanija formaliai išeina ir Europos Sąjungos sudėties.

Gerbiami skaitytojai, jei manote, kad informacija, pateikta infa.lt svetainėje buvo jums kažkuo naudinga, jūs galite prisidėti paremdami ją Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 185

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...