infa.lt

Britanijos vyriausybė paskelbė „Brexit“ planą

02 vasario
18:18 2017
Terasa Mei

Teresa Mei nori pradėti pasitraukimo iš ES procedūrą iki kovo pabaigos | AFP

Britanijos vyriausybė paskelbė šalies pasitraukimo iš Europos Sąjungos (Brexit) planą, praneša BBC.

Dokumentas pavadintas „Britanijos išėjimas iš ES ir nauja partnerystė su ja“.

„Baltąją knygą“ – galutinį dokumento variantą, paaiškinantį vyriausybės politiką konkrečiu klausimu, anksčiau žadėjo paskelbti Britanijos premjerė Teresa Mei (Theresa May).

Dokumente užtvirtinti 12 principų, kuriais vadovausis vyriausybė „Brexit“ proceso metu. Juos jau anksčiau buvo pristačiusi Mei.

Dokumente vyriausybė žada susigrąžinti „mūsų įstatymų kontrolę“, tai yra išvesti Britaniją iš Europos Sąjungos teismo jurisdikcijos.

Taip pat vyriausybė žada labiau kontroliuoti imigraciją iš ES šalių, sudaryti naujus susitarimus dėl laisvos prekybos zonos ir muitų sąjungos su ES, o taip pat, tokius susitarimus ir su kitomis šalimis.

Britanija ir toliau bendradarbiauja su ES kovoje su terorizmu ir nusikalstamumu, o taip pat žada ginti ES piliečių, jau gyvenančių šalies teritorijoje statusą.

Vyriausybė žada pasirūpinti „skaidrumu ir konkretumu“ derybose ir švelniu išėjimo iš ES procesu.

Britanijos pasitraukimo iš ES klausimais ministras Deividas Deivis (David Davis) pareiškė trečiadienį parlamente, jog vyriausybė bando sušvelninti neapibrėžtumą, susijusį su „brexit“. Vyriausybė nori, kad „brexit“ rezultatas būtų naudingasir Britanijai ir ES.

Jis patvirtino, jog Britanija išeina iš vieningo ekonominės erdvės, tačiau nori sudaryti su ES naujus susitarimus.

Dokumentas buvo paskelbtas po to, kai šalies vyriausybė pateikė parlamente įstatymo projektą, suteikiantį Mei įgaliojimus startuoti „brexit“ procesą.

Trečiadienį vakare už šį įstatymo projektą nubalsavo šalies parlamentas, tačiau kol kas dokumentas pilnai nepatvirtintas. Po „baltosios knygos“ publikacijos, jo atžvilgiu įvyks dar keletas debatų.

Leiboristų partija pareiškė, jog „baltoji knyga“ nieko nepaaiškina. Partija jau paruošė pataisas „brexit“ įstatymo projekto atžvilgiu.

Sausio 24 dieną Britanijos Aukščiausias teismas, paskui Aukštąjį Londono teismą uždraudė vyriausybei startuoti „brexit“ be parlamento pritarimo. Šiandien vyriausybė bando pasiekti kuo greitesnį deputatų pritarimą įstatymo projektui dėl „brexit’o“.

2016 metų birželį Britanijoje įvyko referendumas, kurio metu dauguma šalies gyventojų nubalsavo už „brexit“. Tai privedė prie šalies premjero Deivido Kamerono atsistatydinimo.

Gerbiami skaitytojai, jei manote, kad informacija, pateikta infa.lt svetainėje buvo jums kažkuo naudinga, jūs galite prisidėti paremdami ją Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 103

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....