infa.lt

ŠMSM traukiasi: Matematikos užduotys buvo sunkesnės, nei reikalaujama

05 balandžio
12:23 2024
Gintautas Jakštas

ŠMSM ministras, Gintautas Jakštas | foto: lrv.lt

Matematikos tarpinių patikrinimų užduotys – tiek A, tiek B lygio – buvo sunkesnės, nei to reikalauja matematikos užduoties aprašas, konstatavo švietimo, mokslo ir sporto ministro sudaryta komisija.

Komisija iš esmės konstatavo tai, ką plika akimi be jokių komisijų matė ir mokytojai ir mokiniai.

Todėl, pasak pranešimo ŠMSM puslapyje, mokiniams balai už užduotis bus indeksuojami, perskaičiuoti jiems palankesniu įvertinimu.  Mokinių rezultatai dėl to gerės, teigia komisija.

Galima švęsti? – Ne taip greitai. Tų užduočių sudarytojams, jų organizatoriams ir pinigų gavėjams niekas nebus nurašyta. Jie net neminimi. Jų komisijos ataskaitoje nėra. Tačiau realiai jie labai yra, jų darbo rezultatus aprašė visa šalies žiniasklaida. Skandalas yra – jo subjektų ne.

Komisijos išvados

Patikrinime buvo uždavinių, kurių formuluotės sunkiai suprantamos, pateikta uždavinio sprendimui nereikalingos kontekstinės informacijos, atsakymų pasirinkimo teiginiai yra ilgi, todėl mokiniai galėjo sugaišti daugiau laiko, siekdami suprasti, ką reikia padaryti konkrečiame uždavinyje.

Dalyje uždavinių iš mokinių reikalaujama atlikti keleto žingsnių skaičiavimus, tačiau, juos atlikę, mokiniai gauna tik 1 tašką, arba reikalaujama nurodyti 3 teisingus atsakymus ir už tai skiriami tik 2 taškai (1 taškas skiriamas už 2 teisingus atsakymus, o pateiktas 1 teisingas atsakymas nėra niekaip vertinamas). Yra uždavinių, kurie vertinami tik 2 arba 0 tašku ir nenumatyta galimybė gauti 1 tašką, nors dalis skaičiavimų galimai atlikta teisingai.

Komisija nustatė, kad matematikos (B kurso) pirmojo tarpinio patikrinimo 6 uždavinio sąlyga yra per sunki tiems, kas mokosi bendruoju kursu: trigonometrinė formulė tg(α-180)=tg(α) priklauso išplėstinio kurso mokymo(si) turiniui. 8 uždavinio formuluotėje padaryta klaida, nes pateiktos logaritmų reikšmės yra tik apytikslės.

Komisija pateikė konkrečius siūlymus dėl užduočių vertinimo:

  • kadangi B kurso 8 užduoties formuluotėje padaryta klaida, įskaityti kaip teisingus įvairiais būdais apskaičiuotus mokinių atsakymus ir skirti jiems už tai 1 tašką;
  • indeksuoti kiekvieno mokinio matematikos išplėstinio (A) ir bendrojo kurso (B) pirmojo tarpinio patikrinimo užduočių įvertinimus pagal nustatytas formules

Indeksavimas

B kursas: Mokinių, kurie surinko nuo 13 iki 20 taškų imtinai, patikrinimo įvertinimas indeksavus bus maksimalus – 20 taškų.

A kursas: Mokinių, kurie surinko nuo 16 iki 20 taškų imtinai, tarpinio patikrinimo indeksuotas rezultatas bus maksimalus – 20 taškų.

infa.lt: Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kas sudarė minėtą komisiją – ta pati Švietimo ministerija, atsakinga už moksleivių tarpinių egzaminų skandalą. Jei komisiją būtų sudarę tikri švietimo profesionalai – jos išvados būtų kur kas griežtesnės. Komisijos rekomendacijų necituosime, nes akivaizdi viena rekomendacija – nušalinti nuo mokymo užduočių formulavimo atsakingus asmenis – tame tarpe ir visą Švietimo ministerijos vadovybę, kaip neturinčią kompetencijos savo užimamoms pareigoms.

Ar reikia tuo stebėtis, jei švietimo ministras, Gintautas Jakštas negali rišliai atsakyti į klausimą kiek yra lyčių ir išsisukinėja prieš žurnalistus?

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 3 288

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

turėjo būti "para", o ne kompo padarytas "parta".......

si vis pacem parta bellum...

Tikrai taip. Ko galima tiketis kai eini kartu su velniu obuoliauti....

A5

Tai, kad zydmasonai vadinama vakaru pasauli jau senai uzvalde. O musulmonu ir ypac kinieciu tikrai...

Tik vienas niuansas. Tie "vargšeliai Ukrainos žmonės" (beje, mokantys vienintelę kalbą - rusų) labai norėjo...

Man šiaip yra labai panašu į masonų suorganizuotus masinius jaunimo renginius, tokius kaip Black mater....

Ukrainos žmonės žūsta, o davosomasonai su blackroku priešakyje tuo naudojasi. Pelnytis iš į karą patekusių...