infa.lt

NATO bando padengti artilerijos šaudmenų trūkumą Ukrainoje

24 sausio
11:37 2024
Gabrielius Landsbergis ir Jensas Stoltenbergas

urm.lt nuotr.

Antradienį NATO pasirašė 1,2 mlrd. dolerių vertės sutartį dėl artilerijos šaudmenų pirkimo. Sutartis apima 220 000 155 mm kalibro sviedinių, kurie yra paklausiausi Ukrainos kariuomenėje.

Pasak NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo, šios investicijos leis aljanso valstybėms narėms toliau padėti Ukrainai ir papildyti savo atsargas. Anksčiau Kijevas skundėsi dėl „beprotiško” šaudmenų trūkumo.

Antradienį NATO būstinėje Briuselyje įvyko naujos ginkluotės pirkimo sutarties pasirašymo ceremonija. Iš Aljanso pusės joje dalyvavo generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas ir NATO paramos ir pirkimų agentūros direktorė Stacey Cummings.

Iš aljanso pranešimo spaudai matyti, kad jis pasirašė 1,2 mlrd. dolerių vertės sutartį dėl maždaug 220 000 vienetų 155 mm kalibro artilerijos sviedinių pirkimo.

„Rusijos karas Ukrainoje virto mūšiu dėl amunicijos, todėl svarbu, kad NATO sąjungininkės papildytų savo atsargas, o mes toliau remtume Ukrainą”, – per ceremoniją sakė Jensas Stoltenbergas.

Jis priminė, kad nuo tada, kai NATO vadovai 2023 m. liepą susitarė dėl Gynybos produkcijos veiksmų plano, Gynybos produkcijos paramos ir pirkimų agentūra pasirašė sutarčių už maždaug 10 mlrd. dolerių.

Tarp naujausių agentūros pirkimų yra 5,5 mlrd. dolerių vertės sutartis dėl 1 000 priešlėktuvinių raketų „Patriot”, taip pat 4 mlrd. dolerių vertės sutartis dėl 155 mm artilerijos sviedinių, prieštankinių raketų ir tankų amunicijos.

NATO atstovai neatskleidė naujausios sutarties detalių. AFP šaltinių teigimu, sutartis pasirašyta su dviem bendrovėmis: prancūzų „Nexter” ir vokiečių „Junghas Microtec”. Užsakovai yra trys šalys: Ispanija, Belgija ir Lietuva.

Pirmieji pristatymai prasidės ne anksčiau kaip 2025 m. pabaigoje.

infa.lt: Vienas artilerijos sviedinys NATO aljansui vidutiniškai kainuoja 5450 dolerių (pagal pateiktą kainą ir skaičių). Tuo tarpu, viešai prieinamais duomenimis, Rusijai vieno 152 mm sviedinio gamybos kaina siekia apie 600 dolerių.

„Karinėms operacijoms Ukrainoje reikalingos amunicijos kaina, palyginti su ta, kuri buvo prieš prasidedant karinei invazijai, padidėjo 5-10 kartų”, – cituoja Švedijos ginkluotųjų pajėgų štabo viršininko Mikaelio Klaessono žodžius „Sveriges Radio”.

PAREMKITE - infa.lt išsilaiko tik iš jūsų paramos, kurios nėra daug. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 173

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Mintį supratau, tačiau nesutinku. Na Rusija, lyginant su JAV protu gal ir nespindi, tačiau tikrai...

Reaguodamas į paskutinį tamstos sakinį klausiu: kokius sąjungininkus paliko Baidenas Afganistane??...

Savo karių siuntimas į Ukrainą - tai veikimas Putino naudai. Siunčiant kad ir nedidelę kuopą...

Šis konfliktas yra sukeltas bendru veikimu Bideno vyriausybės, Izraelio vyriausybės ir Irano. Manau šis konfliktas...

vieną kartą baikite šūdą malti,eikite balsuoti...

"Izraelis" vykdo genocidą Gazoje JAV finansuojamas ir apginkluojamas. Gėda apie tai tylintiems!...

Gražiai nusiplauna rankas nuo nevykusio projekto...