infa.lt

300 metų gyvavusi Pasaulio supervalstybė

11 sausio
17:47 2016
LDK

Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė buvo Europos valstybė nuo 12-13 amžiaus iki 1569, kuomet egzistavo kaip dalis Lenkijos-Lietuvos valstybės iki 1791 m. Ji buvo įkurta lietuvių, vienos iš politeistinių baltų genčių gyvenusių Aukštaitijoje.
Vėliau Kunigaikštystė išsiplėtė apimdama didelę dalį buvusios Kijevo Rusios ir kitų slaviškų kraštų- dabartinių Baltarusijos, Latvijos, Lietuvos, Ukrainos ir dalį Estijos, Moldovos, Lenkijos ir Rusijos teritorijų.
Savo didžiausio pakilimo metu 15-ame amžiuje, LDK buvo didžiausia valstybė Europoje. Tai buvo daugiatautė valstybė su didele kalbų, religijų įvairove ir kultūros paveldu.

Lietuva buvo supervalstybė daug ilgiau nei JAV„. Taip aš dažnai erzinu savo draugus amerikiečius atvykstančius į Vilnių. Bet juokelis iš tiesų yra ne taip jau ir toli nuo realybės, nes Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK) daugiau nei 300 metų buvo viena iš didžiausių pasaulio valstybių, besidriekusi nuo Baltijos iki Juodosios jūros, rašo straipsnio autorius Aage Myhre.

Viskas prasidėjo nuo karaliaus Mindaugo (1203-1263), Lietuvos pirmojo ir vienintelio karaliaus, kuris 1236-aisias nugalėjo Kalavijuočių ordiną ir suvienijo skirtingas lietuvių gentis po savo vėliava. Tačiau reali plėtra prasidėjo tada, kai Didysis kunigaikštis Gediminas 1316-taisais atėjo į sostą ir pradėjo naują valdovų dinastiją. Gediminas naudojo įvairias valstybės valdymo formas stiprindamas ir plėsdamas LDK.

Jis pakvietė religinių brolijų vienuolius atvykti į LDK, paskelbė apie savo ištikimybę popiežiui ir kaimyninėms katalikiškoms šalims, pavertė savo politiniais sąjungininkais lenkus ir Rusijos kunigaikščius padedant šeimos narių santuokoms su užsienio valdovais. Gedimino politiniai tikslai aiškiai įskaitomi susirašinėjime su Roma ir gretimais miestais. Jis pamini pranciškonų ir dominikonų vienuolius, kurie jo pakviesti atkeliavo į LDK ir gavo teisę pamokslauti, krikštyti ir atlikti kitas religines apeigas. Jis taip pat kvietė amatininkus ir ūkininkus kraustytis ir gyventi LDK, žadėdamas paramą ir mažesnius mokesčius.

Kartu su kitais savo politiniais pasiekimais, Gediminas įkuria Vilnių kaip LDK sostinę. Per savo valdymo laikotarpį, jis sugebėjo sukurti stabilią valstybę, kurioje gyveno įvairių tautybių ir religijų žmonės. Po Gedimino valdymo (1341) LDK išliko gyvybinga ir stipri.

Valdant Vytautui Didžiajam, Lietuvos karinė ir ekonominė galia toliau stiprėjo, o Kunigaikštystės sienos nusidriekė iki Juodosios jūros. Didžioji Kunigaikštystė pasiekė savo valdymo kulminaciją 15 a.- valstybė Europos centre apėmusi visas šiuolaikinių Lietuvos, Baltarusijos, Ukrainos ir dalies Lenkijos teritorijas ir nusidriekusi nuo Baltijos iki Juodosios jūros.

Sėkmingai valdoma ištisos kunigaikščių dinastijos, LDK sukūrė itin pažangią valstybės valdymo sistemą, padėjusią atitolinti kryžiuočių įsiveržimą ilgiau, nei bet kuriai kitai Vidurio Europos galiai. LDK valstybės veikėjai vykdė veiksmingą užsienio politiką, karines kampanijas, ir sukūrė daugiatautę valstybę. Nors LDK istorija oficialiai baigiasi 1795 m, ji ir toliau daro įtaką šiuolaikiniam nacionaliniam mentalitetui regione (!), teigia straipsnio autorius.

Lietuva, kaip ir Baltarusija su Ukraina, akcentuoja laikotarpį, kai jos buvo klestinčios LDK dalis, kaip įrodymą savo kultūrinės ir politinės stiprybės, aiškiai atskiriančios juos nuo Rusijos.

pagal vilnews.com parengė: SB

Gerbiamas skaitytojau (-a), jei manote, kad informacija, pateikta infa.lt svetainėje buvo jums kažkuo naudinga, jūs galite prisidėti paremdami jos parengimą Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 10 383

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Virgilijus    -  2018-08-03, 19:00

    Tik kažin ar ne nuo Durbės mūšio viskas prasidėjo, kurį laimėjo sukilę Žemaičiai, jei ne šis mūšis, kažin ar Lietuvos ir pavadinimas bebūtų išlikęs, ne tik valstybė, Mindaugo vaidmuo šiame mūšyje labai ir labai prieštaringas, jei ne išvis niekinis;)

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...