infa.lt

Rusijos teisė: sėdėsit ne tik už faktus, bet ir už nuomonę

03 rugpjūčio
06:30 2022

Rusijos Teisingumo ministerija išaiškino tardytojams ir teisėjams, kuo skiriasi nuomonės ir tvirtinimai dėl „specialiosios operacijos” Ukrainoje.

RF teisingumo ministerija parengė du rekomendacinius dokumentus, kuriuose nurodoma, kaip atlikti teismo ekspertizes pagal naujuosius AP ir BK „specialiosios operacijos” straipsnius. Šiuose dokumentuose departamentas aiškina tardytojams, teisėjams ir teismo ekspertams, kaip tinkamai analizuoti pasisakymus apie Rusijos ginkluotųjų pajėgų veiksmus. Ministerija nurodo, kad „fakto teiginys” priskirtinas baudžiamajam straipsniui apie „žinomai melagingos informacijos skleidimą”, o neigiama „nuomonė” apie kariuomenės veiksmus prie straipsnio apie „diskreditaciją”, informuoja „Kommersant”.

Teisingumo ministerijos išaiškinimo vadovo kopijas „Kommersant” pateikė Stanislavas Seleznevas, „Network Freedom Project” (kuris teikia paramą saviraiškos laisvės bylose) vyresnysis partneris.

Pirmajame dokumente aiškinama, kaip atlikti teismo lingvistinę „sąmoningai melagingos informacijos” ekspertizę apie ginkluotųjų pajėgų panaudojimą (Rusijos baudžiamojo kodekso 207.3 straipsnis) viešo skleidimo atvejais.

Antrasis skirtas „kompleksinei psichologinei-lingvistinei ekspertizei” medžiagoje apie „viešą ginkluotųjų pajėgų panaudojimo diskreditavimą” (turimas omenyje RF BK 20. 3 ir BK 280.3 straipsniai). Stanislavas Seleznevas tvirtina, kad abu vadovai jau „išsiųsti visiems ministerijos regioniniams direktoratams”.

„Lovo pradžioje RF Valstybės Dūma skubiai papildė Baudžiamąjį kodeksą ir Administracinių pažeidimų kodeksą keliais naujais straipsniais. Deputatai teigė, kad jie nori apsaugoti Rusijos kariuomenę „informaciniame kare”; žmogaus teisių aktyvistai sakė, kad jie „faktiškai įvedė karinę cenzūrą”. AP kodekso 20.3 punktas baudžia už „ginkluotųjų pajėgų naudojimo diskreditavimą” ir „viešus raginimus stabdyti ginkluotųjų pajėgų naudojimą”, taip pat už „raginimus organizuoti nesankcionuotus viešus renginius” karine tematika (fiziniai asmenys baudžiami iki 100 000 rublių bauda, įmonės – iki 1 milijono rub. bauda). „Network Freedom Project” tinklo duomenimis, iki šiol pagal šį straipsnį iškelta 3 300 bylų. Pakartotinis nusižengimas per vienerius metus gali užtraukti atsakomybę pagal Baudžiamojo kodekso 280.3 straipsnį – „vieši veiksmai, kuriais siekiama diskredituoti kariuomenės panaudojimą” (bausmė iki penkerių metų laisvės atėmimo).”

Gairėse teigiama, kad jei „informacija pateikiama kaip faktų ir įvykių aprašymas”, tai „leidžia teisėsaugos pareigūnui nustatyti jos melagingumą ar patikimumą”. Autoriai primena, kad Rusija jau yra suformavusi teismų praktiką dėl „sąmoningai melagingos informacijos” apie COVID-19 pandemiją. Tačiau jei paaiškėja, kad asmuo išreiškė „nuomonę”, o ne tvirtinimą, – atsipalaiduoti per anksti. „Nuomonė ar vertinimas apie ginkluotųjų pajėgų panaudojimą yra kito komunikacinio veiksmo, t. y. ginkluotųjų pajėgų panaudojimo diskreditavimo, požymis”, – teigia autoriai.

„Kitaip tariant, gairėse aiškiai teigiama, kad neigiamo požiūrio į tam tikrą kariuomenės panaudojimą išreiškimas jau yra jų „diskreditavimo” požymis”, – išaiškina ekspertas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 192

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. VŽA    -  2022-08-03, 08:07

    Lietuvoje kol kas dar tik primena Rusiją…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Faktas    -  2022-08-03, 12:22

    Šioje srityje landsgrybinė Lietuva bando lenktyniauti su Rusija ir jai pikiai sekasi, pavyzdys Celofano ir Masiulio bylos ir kokia jų baigtis. Vieną pasodino už niekalą, kitą, bylą vilkinę eilę metų sugrąžino paimto kyšio pinigus ir….ATSIPRAŠĖ!!! Juk tai faktas.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

turėjo būti "para", o ne kompo padarytas "parta".......

si vis pacem parta bellum...

Tikrai taip. Ko galima tiketis kai eini kartu su velniu obuoliauti....

A5

Tai, kad zydmasonai vadinama vakaru pasauli jau senai uzvalde. O musulmonu ir ypac kinieciu tikrai...

Tik vienas niuansas. Tie "vargšeliai Ukrainos žmonės" (beje, mokantys vienintelę kalbą - rusų) labai norėjo...

Man šiaip yra labai panašu į masonų suorganizuotus masinius jaunimo renginius, tokius kaip Black mater....

Ukrainos žmonės žūsta, o davosomasonai su blackroku priešakyje tuo naudojasi. Pelnytis iš į karą patekusių...