infa.lt

Vilnius laimėjo bylą prieš „Veolia” ir „Vilniaus energiją” dėl šilumos tinklų nuomos

11 gruodžio
06:20 2023
Valdas Benkunskas

LinkedIn pasidalinta nuotr.

Vilniaus miesto meras, Valdas Benkunskas socialiniame tinkle pasidalino daug metų trukusio teisminio ginčo tarp Vilniaus miesto [savivaldybės] ir prancūzų kompanijos „Veolia” ir jos dukterinės įmonės „Vilniaus energija” dėl miesto šilumos tinklų nuomos, kurios rezultatu tapo išaugusios šilumos kainos gyventojams ir pablogėjusi pačių šilumos tinklų būklė, rezultatais, džiaugdamasis pergale.

Cituojame Vilniaus merą:

Svarbi pergalė Vilniaus istorijoje!

Sostinė laimėjo bylą prieš „Veolia“: arbitražo teismas nusprendė, kad „Veolia“ ir „Vilniaus energija“ miestui padarė 83 mln. Eur žalą. Atskaičius bylinėjimosi išlaidas, kurias miestas turės padengti „Veoliai“, ir nedidelę sumą už bendrovės investicijas, galutinė Vilniui priteista suma sieks daugiau nei 56 mln. eurų.

Atgautos lėšos labai reikalingos centralizuotų šilumos tinklų ir šilumos gamybos įrenginių, kurie buvo apleisti per nuomos „Vilniaus energijai“ laikotarpį, modernizavimui ir šilumos kainų mažinimo strategijai ilguoju periodu.

Šiek tiek primenant priešistorę – 2002 m., A. Zuokui einant mero pareigas, Vilniaus miesto savivaldybė išnuomojo sostinės šilumos ūkį prancūzų bendrovės „Veolia“ dukterinei įmonei „Vilniaus energija“. 2016 m., nuomos sutarties laikotarpiui einant į pabaigą, Stokholmo arbitražo teismą pasiekė byla, kurioje „Veolia“ ir „Vilniaus energija“ pateikė ieškinį ir nurodė sieksianti 100 mln. eurų dydžio kompensacijos, o Vilniaus miesto savivaldybė ir VŠT – priešieškinį, kuriuo siekė įrodyti, kad nuomos sutartis buvo pažeista.

Tarptautinis tribunolas nustatė, jog nuomos sutarties pažeidimai iš tiesų buvo padaryti, taip pat, kad sutartis buvo pasirašyta ne šilumos vartotojų naudai, neapibrėžė aiškių įpareigojimų mažinti šilumos kainas ir leido „Veolia“ ir „Vilniaus energijai“ grąžinti sostinės šilumos ūkį miestui blogesnės būklės nei išsinuomojo jį 2002 m. Tokia sutartis niekada neturėjo būti pasirašyta.

Nuotraukoje matote kokios apimties yra pati byla – dar laukia nemažai analizavimo, rašo V. Benkunskas.

PAREMSIU? - ar infa.lt darbas reikalingas? Nuspręsti galite tik jūs.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 94

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Apklausa

Ar dalyvausite antrajame prezidento rinkimų ture?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kur ir konrečiai kas? Citatas, adresus, prašome, ponička! Prisiskaitei rusų propagandos ir falsifikatų ir loji...

Rusija yra tiek prisiš..., kad juokinga matyti, kaip rusai su užsidegimu „kovoja“ už demokratiją Amerikoje,...

Visa šito debiliško cirko esmė vienamr straipsnyje: telegra.ph/dergmokratija-10-28...

Konstitucija nrgina nenormalių žmonių propagandos, o KT - kartais gina. Išvada: KT yra antikonstitucinis ir...

Šis konstitucinis teismas, kuriame yra sustatyti manau politinės korupcijos ryčiais su konservatoriais susiję priklausomi teisėjai,...

Šis žudikas akivaizdžiai parodė, kad masonų ir jų statytinių sekėjams yra taip praplautos smegenys, jie...

Kiseniniai pradejo tyrima cha cha cha...