infa.lt

Lenkijos prezidentas Duda signalizuoja, kad D. Tusko, kaip premjero, lauks nelengva kelionė

21 lapkričio
10:05 2023

Andrzej Duda

Prezidentas ir galimas būsimas ministras pirmininkas turės sugyventi dvejus metus. Trintis jaučiama jau dabar.

Varšuva – Tarp Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos ir Donaldo Tusko, tikėtino būsimos vyriausybės vadovo, prasidėjo žodžių karas, kuris pranašauja, kad šių politinių varžovų bendras gyvenimas bus sudėtingas, rašo „Politico” leidinys.

„Aš esu prezidentas, bet Donaldas Tuskas nėra mano kandidatas į ministrus pirmininkus”, – sakė Andrzejus Duda savaitraščiui „Sieci”.

A.Duda, iš pradžių buvęs Europos Parlamento narys nuo partijos „Teisė ir teisingumas” (PiS), prieš tapdamas prezidentu 2015 m., ilgą laiką buvo ištikimas nacionalistų partijai.

Užuot paprasčiausiai nusileidęs ir leidęs D. Tuskui nukreipti Lenkiją nauju kursu, atitinkančiu pagrindinę ES kryptį, A. Duda meta pirštinę, kad pasinaudos savo prezidento įgaliojimais ir trukdys naujai administracijai.

D. Tuskas ir jo sąjungininkai pažadėjo iš esmės pakeisti PiS programą – atšaukti drakoniškus abortų apribojimus, apriboti religijos vaidmenį švietimo sistemoje ir atleisti PiS ištikimus žiniasklaidos ir valstybinių įmonių darbuotojus.

Tikėtina, kad būsimoji vyriausybė taip pat nori atšaukti daugelį metų vykdytas teismų reformas, siekiant sugriežtinti teisėjų politinę kontrolę, sukėlusias kovą su ES, dėl ko Briuselis nubaudė Varšuvą, sustabdęs milijardines ES lėšas dėl teisinės valstybės principų pažeidimų.

D. Tusko problema yra ta, kad daugeliui šių pakeitimų reikia naujų įstatymų, o A. Duda turi prezidento veto teisę, kurią bus labai sunku įveikti. „Aš ne kartą pasinaudojau veto teise. Nedvejodamas tai padarysiu dar kartą”, – sakė Andrzejus Duda savaitraščiui.

Po spalio 15 d. rinkimų, kuriuose opozicinių partijų koalicija gavo daugumą parlamente, Duda vis tiek pasirinko kadenciją baigiantį PiS ministrą pirmininką Mateušą Moraveckį, suteikęs jam pirmojo bandymo galimybę suformuoti vyriausybę.

Šios pastangos per ateinančias tris savaites beveik neabejotinai žlugs, nes PiS turi tik 194 vietas 460 narių parlamente, o kitos partijos ją atmetė kaip kaip koalicijos  partnerę.

Duda toliau sakė, kad Tusko centristinės Pilietinės koalicijos, centro dešiniojo Trečiojo kelio ir kairiųjų koalicinis susitarimas „neįtikino manęs, kad verta atsisakyti geros parlamentinės tradicijos, pagal kurią daugiausiai balsų laimėjusi partija ar koalicija pirmoji gauna mandatą formuoti vyriausybę”. Jis taip pat priekaištavo opozicinėms partijoms, kad jos nepateikė jam įtikinamos programos.

D. Tuskas, kuris 2007-2014 m. ėjo premjero pareigas, o paskui persikėlė į Briuselį ir tapo Europos Vadovų Tarybos pirmininku, atkirto Dudai. „Prezidentas Duda pasakė: „Tuskas nebus mano ministras pirmininkas”. – Aš tai patvirtinu. Nebūsiu”, – parašė D. Tuskas „X” tinkle.

Šis ginčas dėl tarpusavio santykių nežada nieko gero ateičiai.

Tikėtina, kad D. Tuskas ir jo koalicija ateinantį mėnesį perims valdžią, kai M. Morawieckis pabandys laimėti parlamento balsavimą dėl pasitikėjimo, bet jam nepavyks.

Tačiau Dudos antroji ir paskutinė prezidento kadencija baigiasi 2025 m., todėl dvejus metus jam teks trintis su Tusko vadovaujama administracija.

„Prezidentas Andrzejus Duda per visą savo gyvenimą ir politinę patirtį rodo, kad yra visiškai kitoje politinės scenos pusėje nei Donaldas Tuskas”, – Lenkijos televizijai sakė PiS ministras Michalas Dworczykas.

Siūloma D. Tusko vadovaujama koalicija žemesniuosiuose parlamento rūmuose turi 248 vietas, t. y. solidžią daugumą, tačiau toli gražu ne 276 balsus, reikalingus bet kokiam A. Dudos veto atmesti.

Prezidentas jau siunčia įspėjamąsias raketas

Prieš savaitę sakydamas kalbą parlamente Duda gynė kadenciją baigiančios PiS vyriausybės rezultatus ir grasino vetuoti teisės aktus, kurie, jo nuomone, gali panaikinti pagrindinius partijos pasiekimus, pavyzdžiui, išplėstas socialinės apsaugos išmokas, arba bet kokius bandymus „apriboti, pakenkti ar kvestionuoti konstitucinius prezidento įgaliojimus”.

Jis taip pat įspėjo naująją galimai būsimą vyriausybę dėl jos noro „atkeršyti” PiS po aštuonerių metų valdymo.

Koalicijos sutartyje įsipareigojama tirti ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn asmenis, atsakingus už įstatymų pažeidimus, netinkamą valstybės lėšų naudojimą ar Konstitucijos pažeidimus.

Prieš rinkimus Pilietinė koalicija pareiškė, kad, siekdama nubraukti PiS vykdomas teismų reformas, patrauks A. Dudą [atsakomybėn] į Valstybės tribunolą – specialią instituciją, kuri teisia aukštus pareigūnus, – dėl netinkamai paskirtų teisėjų paskyrimo.

„Už Konstitucijos ir teisinės valstybės principų pažeidimus bus greitai pareikalauta atsakyti ir teisiama”, – sakoma jos 100 punktų rinkimų programoje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 141

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Ačiū už jūsų blaivų požiūrį į Igną Vėgėlę.:)...

susidomėjimas nulinei tiesai......

Jei gerai suprantu, tai už GPS Rusija nėra atsakinga, kiekžinau, tai JAV žaisliukas. Taigi GPS...

Būtent taip, todėl aš tartis neskubėčiau, nes šiandiena šiukšlė, rytoj gali būti pati brangiausia preke...

Ed

Tarp kito galėtų tartis su...Rusija, tai vienintelė šalis, kuri sukūrė technologijas ir panaudotą branduolinį kurą...

mes

gyvename suklastotame, užvaldytame propagandos pasaulyje... tiesa yra tai suprasti... tik tikros žinios veda į tiesą......

A5

Tegu nebijo amerikonai kaip ana syki vel prigazdins teisejus ir niekas jokio orderio neisduos. Demokratija...