infa.lt

Muziejus pašalino rašytoją Joanne Rowling iš „Hario Poterio” ekspozicijos dėl „transfobiškų” pažiūrų

07 rugpjūčio
12:30 2023
Joanna Rowling

REUTERS

Chrisas Moore’as, Popkultūros muziejaus parodų projektų vadovas, išvadino Joanne Rowling „šaltu, beširdžiu, džiaugsmą siurbiančiu subjektu”.

Ta, kurios negalima įvardyti?

Pasaulinio lygio bestselerio „Haris Poteris” autorė, rašytoja Joanne K. Rowling sulaukė dar vieno kritikų smūgio, kurie ją išvadino „transfobiška”, ir šį kartą visos nuorodos į ją ar su ja susiję daiktai buvo pašalinti iš Sietlo Popkultūros muziejaus franšizės ekspozicijos, praneša „Fox News” kanalas.

Ilgame tinklaraščio įraše, kuriame aiškinamas šis sprendimas, Chrisas Moore’as, muziejuje dirbantis parodų projektų vadovu ir priskiriantis save transseksualui, vartojančiam įvardžius jis/jie, išvadino J. K. Rowling „šalta, beširdiška, džiaugsmą siurbiančia būtybe” ir apkaltino balsingą feministę propaguojant „transfobiškas” pažiūras.

„Hario Poterio pasaulyje yra tam tikra šalta, beširdė, džiaugsmą siurbianti būtybė, ir šį kartą ji iš tikrųjų nėra Dementoras”, – rašė jis.

„Šis konkretus asmuo pernelyg garsiai reiškia savo neapykantą ir susiskaldymą kurstančias pažiūras, kad būtų ignoruojamas… Jos transfobinės pažiūros šiomis dienomis yra svarbiausios, tačiau negalime pamiršti visų kitų jos problemiškumo aspektų: Ji palaiko antisemitinius kūrėjus, rasinius stereotipus, kuriuos naudojo kurdama personažus, neįtikėtinai baltą burtininkų pasaulį, gėdinimąsi dėl riebalų, LGBTQIA+ atstovavimo trūkumą, itin šaltą požiūrį į fanatizmą ir kitoniškumą tų, kurie netelpa į standartinį burtininkų pasaulį, ir dar daug kitų dalykų”, – rašoma toliau.

Joanne K. Rowling, kuri buvo peikiama už tai, kad, Moore’o žodžiais tariant, tapo „translytiškumo atžvilgiu radikalaus feminizmo (TERF)” „veidu”, praeityje buvo apšaukiama iš tų, kurie siekė pašalinti visus jos pėdsakus iš „Hario Poterio” frančizės dėl jos prieštaringų pažiūrų, ginančių biologinę lytį.

Anksčiau ji taip pat išreiškė paramą vienai britų moteriai, kuri padavė į teismą savo darbdavius už tai, kad šie atleido ją iš darbo dėl įsitikinimų, jog biologinė lytis turėtų lemti asmens lytį, pranešė „Deadline”.

„Žmonės, kuriems patiria menstruacijos”. Esu įsitikinusi, kad kažkada buvo žodis tokiems žmonėms įvardinti. Padėkite man kas nors. Wumben? Wimpund? Woomud?

Nuomonė: Sukurti lygesnį pasaulį po COVID-19 menstruacijas patiriantiems žmonėms (įrašas Twitter)

Dėl to Moore rašė, kad muziejus nusprendė iš muziejaus galerijos pašalinti „bet kokius jos eksponatus”, kad „sumažintų jos poveikį”.

Pasak Jungtinės Karalystės leidinio „Daily Mail”, „Hario Poterio” suvenyrai liks eksponuojami, tačiau juose nebus nuorodų į itin sėkmingos frančizės autorę.

Nepaisant pasipriešinimo, J. K. Rowling praeityje taip pat yra išreiškusi paramą transseksualų bendruomenės nariams, sakydama, kad „jaučiu šimtaprocentinę užuojautą tokiems žmonėms ir absoliučiai gerbiu jų įvardžius – visada gerbiau, visada gerbsiu – ir norėčiau, kaip sakau, kad jie gyventų patogų, lengvą gyvenimą”, – sakė kovo mėnesį transliuotame „The Free Press” podkaste „The Witch Trials of J.K. Rowling”.

„Tačiau šis [naujasis] judėjimas reikalauja kažko kito, labai kitokio. Šis judėjimas teigė ir tebetvirtina, kad vyras gali neturėti jokios operacijos, bet jei jis jaučiasi esąs moteris, jam turėtų būti atviros visų moterų tualetų, persirengimo kambarių… durys. O aš sakau ne. Bijau, kad sakau „ne”, – pridūrė ji.

Joanne Rowling anksčiau buvo įtraukta į muziejaus Mokslinės fantastikos ir fantazijos šlovės muziejų ir tebėra jo narių sąraše, paskelbtame internete.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 202

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. VŽA    -  2023-08-07, 15:59

    Reikia naikinti VISKĄ, kas surišta su sveiku protu, kitaip vaikų neišauginsi lyt-psichiškai iškrypėlių…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

susidomėjimas nulinei tiesai......

Jei gerai suprantu, tai už GPS Rusija nėra atsakinga, kiekžinau, tai JAV žaisliukas. Taigi GPS...

Būtent taip, todėl aš tartis neskubėčiau, nes šiandiena šiukšlė, rytoj gali būti pati brangiausia preke...

Ed

Tarp kito galėtų tartis su...Rusija, tai vienintelė šalis, kuri sukūrė technologijas ir panaudotą branduolinį kurą...

mes

gyvename suklastotame, užvaldytame propagandos pasaulyje... tiesa yra tai suprasti... tik tikros žinios veda į tiesą......

A5

Tegu nebijo amerikonai kaip ana syki vel prigazdins teisejus ir niekas jokio orderio neisduos. Demokratija...

Kita faktai. O aš manau kad tai hardono kolaiderio darbas. Ir ką dabar?...